Skip to main content

Η ανασύνθεση του τοπίου της Θεσσαλονίκης σε Διεθνές Συμπόσιο στο ΑΠΘ

Τα αποτελέσματα του Διεθνούς Φοιτητικού Διαγωνισμού σχετικά με την ανασύνθεση του τοπίου της Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα του Διεθνούς Φοιτητικού Διαγωνισμού, με θέμα την «Ανασύνθεση του τοπίου της Θεσσαλονίκης, από το δάσος στη θάλασσα, επί της οδού Τρίτης Σεπτεμβρίου» θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συμπόσιο, με τίτλο: “Landarch-Competition 2014”, τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 και ώρες 9:30 με 14:00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται από το Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονική Τοπίου του ΑΠΘ.

Η προκήρυξη του Διεθνούς Φοιτητικού Διαγωνισμού Αρχιτεκτονικής Τοπίου, με τίτλο: «Designing the cityscape from the forest to the waterfront. Tritis Septemvriou Street» διακινήθηκε, παγκοσμίως, σε όλα τα πανεπιστήμια και τις αντίστοιχες σχολές και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, απήχηση και συμμετοχή από Πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Σλοβενίας, του Καναδά, της Αγγλίας και της Ελλάδας. Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν Έλληνες ακαδημαϊκοί με ειδίκευση στα επιστημονικά πεδία που σχετίζονται με το Διαγωνισμό καθώς και διαπρεπείς, διεθνώς καταξιωμένοι αρχιτέκτονες τοπίου.

Το θέμα του Διαγωνισμού αναφέρεται στη φυσική δίοδο της Θεσσαλονίκης από τον Κεδρινό Λόφο έως το παράλιο μέτωπο του Θερμαϊκού, μαζί με γειτνιάζοντα πεδία και τοποθεσίες εξαιρετικής σημασίας, αποσπασματικά ενυπάρχοντα: Παραλία και πάρκο, Δημαρχείο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Διεθνής Έκθεση, 3ο Σώμα Στρατού, Πρωτοχριστιανικά αρχαιολογικά ευρήματα, δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Αριστοτέλειο και Μακεδονίας, Υπόγειο Σταθμό Μετρό, Μουσείο Αθλητισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις Ιβανόφειο γήπεδο, Καυτατζόγλειο στάδιο, το Ρέμα Χορτατζήδων και τον Κέδρινο Λόφο.

Νέες ιδέες προέκυψαν, όπως ζητήθηκε, από τον διαγωνισμό για την αναμόρφωση της εικόνας του χώρου, της αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος, την προώθηση μέσω του σχεδιασμού τοπίου της βιωσιμότητας της περιοχής και τη μετατροπή του υπάρχοντος αστικού τοπίου σε τόπο βιωμάτων και απόλαυσης για κατοίκους και επισκέπτες, με βάση το δυναμικό της τοποθεσίας.

Στο Συμπόσιο θα γίνει η παρουσίαση και η βράβευση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού που ξεκίνησε το 2013, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την έναρξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αρχιτεκτονική Τοπίου που είναι το πρώτο που λειτουργεί στην Ελλάδα και είναι αναγνωρισμένο πανευρωπαϊκά και διεθνώς (EFLA, ECLAS, IFLA).

Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενεργείας (ΥΠΑΠΕΝ) και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό: http://landarch-competition2014.web.auth.gr/ και για το Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής Τοπίου: http://land-arch.web.auth.gr/