Skip to main content

Συνέδριο ΠΣΕ: Ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας

Κρίσιμος παράγοντας η εμπιστοσύνη - Κοινό συμπέρασμα πολιτικών και τεχνοκρατών για αλλαγές – Τι ειπώθηκε στο συνέδριο του ΠΣΕ για τις εξαγωγές

του Θοδωρή Καραουλάνη

Ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη μεγάλων αλλαγών στην ελληνική οικονομία και στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δόθηκε σχεδόν από το σύνολο των ομιλητών στο συνέδριο «Οι δρόμοι της Εξόδου από την Κρίση: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές» που διοργανώνει ο ΠΣΕ σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ειδικά καθώς όλοι οι τεχνοκράτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στις μεγάλες προσαρμογές που χρειάζονται στην παραγωγική βάση της χώρας.

Πιτσιόρλας: Πρέπει να αλλάξει το στρεβλό μοντέλο

Αισιόδοξος ότι η χώρα μπορεί να καταφέρει να βγει από την κρίση, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ήταν στην τοποθέτηση του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Σημείωσε μάλιστα ότι η γεωγραφική θέση της χώρας μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο υπό την προϋπόθεση ότι θα διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική. Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ιδιαίτερα ότι αυτό αποτελεί πλέον διεθνή τάση, όπως αποτυπώνεται και στη Γαλλία με τον Μακρόν. Σημείωσε μάλιστα ότι οι διεθνείς εξελίξεις μεταφέρουν το βάρος της οικονομίας προς την Ευρασία, στην οποία η Ελλάδα έχει στρατηγική θέση. Βάση όμως όλων αυτών είναι να παραδεχθούμε ότι έγιναν ορισμένα λάθη, σημείωσε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα οποία συνόψισε ως εξής: μια οικονομία που στόχευε σε λάθος κατεύθυνση και ένα κράτος αντιπαραγωγικό, μη φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε με έμφαση ότι το στρεβλό αυτό μοντέλο πρέπει να αλλάξει και ότι αυτή είναι η βάση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Εμφανίστηκε ακόμη αισιόδοξος ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, υπάρχουν μπροστά δύο χρόνια πολιτικής σταθερότητας και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτό το διάστημα θα υπάρξει συναίνεση σε ένα εθνικό σχέδιο εξυγίανσης του κράτους και ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι μεγάλες αλλαγές και το νέο παραγωγικό μοντέλο

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος σημείωσε ότι το παλαιό παραγωγικό μοντέλο της χώρας απέτυχε και όλοι συμφωνούν ότι βασιζόνταν σε μικρές και κατακερματισμένες επιχειρήσεις, στην εσωστρεφή (προσανατολισμένη στην ελληνική αγορά) επιχειρηματικότητα και σε επιχειρήσεις χαμηλού τεχνολογικού προφίλ. Αντίθετα, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα απαντά στο ζήτημα του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από τη δικτύωση, τη συνεργασία και τις συνέργιες, και θα προωθεί την παραγωγή σύνθετων και καινοτόμων προϊόντων έντασης γνώσης. Η έμφαση στο νέο αυτό μοντέλο θα δίνεται σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις που απευθύνονται σε άλλες αγορές αλλά και παγκόσμια, ενώ θα υπάρχει, στο μέτρο του δυνατού βάσει των ευρωπαϊκών και εμπορικών κανόνων, στήριξη των τοπικών προϊόντων της ελληνικής περιφέρειας. Ειδικά για τη βιομηχανία και την εξωστρέφειά της ο κ. Ξανθάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη της διότι ως τομέας η βιομηχανία και η παραγωγή στηρίζουν ουσιαστικά το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Η προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στη βιομηχανία αποτυπώνεται, σύμφωνα με τον κ. Ξανθάκο σε όλα τα νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στην απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και σε πολλές εξειδικευμένες άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες (ΥΑ, ΚΥΑ, ΠΔ κλπ) ενώ παράλληλα αποδεικνύεται από την έμφαση που δίνεται σε παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις από τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τις διαδικασίας του νέου ΕΣΠΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, στην ομιλία του τόνισε τη βασική παθογένεια κατά την άποψή του που έχει επί δεκαετίες η ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει μέσα από το νέο παραγωγικό μοντέλο. Ο κ. Λαμπριανίδης ανέλυσε με παραδείγματα το γιατί το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας αποτυπώνει την διαχρονική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί ανά χρονιά να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο όμως η τάση παραμένει και το ισοζύγιο είναι σταθερά ελλειμματικό. Μέσα από την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων αυτό μπορεί να αλλάξει και σίγουρα η κρατική στήριξη μέσα από εκθεσιακούς ή προωθητικούς φορείς βοηθά αλλά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αν δεν αλλάξει η ίδια η ελληνική οικονομία συνολικά.

Ο κ. Λαμπριανίδης ανέλυσε ότι κατά την κυβέρνηση οι μεταρρυθμίσεις, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική (μαζί με την εσωτερική υποτίμηση) που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια δεν απέδωσαν ουσιαστικά ούτε στο εμπορικό ισοζύγιο (καθώς περιόρισαν μόνο τις εισαγωγές) ούτε στην αύξηση των εξαγωγών. Ο ΓΓ τόνισε ότι μόνο η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου με μετάβαση στην οικονομία της γνώσης μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τη χώρα. Ο Κ. Λαμπριανίδης δεσμεύθηκε ότι το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που θα αποτυπώνει όλα αυτά σε μια συγκεκριμένη στρατηγική για την περίοδο 2017 – 2021 θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα το κράτος οφείλει να στηρίξει την μετάβαση στην οικονομία της γνώσης αλλά πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ως πρόβλημα το χαμηλό επίπεδο της χώρας σε δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας και ότι αυτό αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα. Βασικό αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι ότι μόνο μια πολύ μικρή μερίδα (4% περίπου) των ελληνικών εξαγωγών αφορούν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Στη συνέχεια ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο να στηρίξει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων αφενός μέσω κινήτρων για συγχωνεύσεις (όχι εξαγορές) επιχειρήσεων και αφετέρου μέσω κινήτρων για τη δημιουργίας δικτυώσεων επιχειρήσεων, κλαδικών – θεματικών clusters και τοπικών αλυσίδων αξίας.

Η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης αρμόδια για το ΕΣΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα τόνισε ότι εφεξής, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης θα γίνεται σε ένα πιο ευνοϊκό μίκρο – και μάκρο – οικονομικό περιβάλλον.

Ειδικά για το ΕΣΠΑ η αρμόδια κ. Φωτονιάτα (Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ, είναι ο τίτλος – σιδηρόδρομος, όπως ειπώθηκε στο πάνελ) τόνισε ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός της δράσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με έμφαση στην εξωστρέφεια, αλλά και τα άλλα προγράμματα που προκυρήχθηκαν πέρυσι και ολοκληρώνεται η διαδικασία ώστε, όπως τόνισε, να πέσουν μέσα στον Ιούνιο – Ιούλιο περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία. Η Ειδική Γραμματέας δεσμεύθηκε ότι τέλος Ιουλίου θα προκυρηχθεί δεύτερος κύκλος ενισχύσεων από το ΕΣΠΑ για τις μκικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτή τη φροά θα δίνονται ακόμη μεγαλύτερα κίνηυτρα σε εξωστρεφείς επιχερήσεις. Προανήγγειλε ότι όσες επιχειρήσεις έχουν καλές εξαγωγικές επιδόσεις και σχεδιασμό θα λαμβάνουν περισσότερα μόρια κατά την αξιολόγηση του προγράμματος αλλά θα έχουν και 10% μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης, το οποίο αν συνδυαστεί με αύξηση της απασχόλησης θα μπορεί να φτάσει το 60% επιδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου.

Η κ. Φωτονιάτα αναγνώρισε τις ιδιαίτερες ανάγκες των εξαγωγικών επιχειρήσεων και τόνισε ότι το Υπουργείο προσπαθεί να δείξει ιδιαίτερη μέριμνα για το χρόνο που απαιτείται από τις επιχειρήσεις που εξάγουν ώστε να ωριμάσουν οι κινήσεις τους σε ξένες αγορές, αναγνωρίζοντας ότι ο κύκλος ζωής αυτών των κινήσεων μπορεί πολλές φορές να ξεπερνά τα χρονικά όρια υλοποίησης των προγραμμάτων που προκηρύσσονται μέσω ΕΣΠΑ. Επίσης αναγνώρισε ότι το Υπουργείο έχει επιδείξει καθυστέρηση σε ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, το λεγόμενο “voucher εξωστρέφειας», το οποίο θα έπρεπε να έχει προκηρυχθεί ήδη από τον Μάρτη. Η κ. Φωτονιάτα δεσμεύθηκε ότι θα είναι έτοιμο στο τέλος Ιουνίου και μέσα από αυτό θα μπορούν οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν επιταγή – voucher για συγκεκριμένες δράσεις εξωστρέφειας.

Ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Accenture Greece, έκανε μια καίρια και πυκνή παρέμβαση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, βασισμένη στα πορίσματα έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία συμβούλων. Ο κ. Σαμπατακάκης παρέθεσε πλήθος προβλημάτων και αδυναμιών όπως προκύπτουν μέσα από την έρευνα αυτή αλλά και πολλές άλλες μελέτες, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αλλάξει σελίδα η χώρα. Τόνισε, για παράδειγμα ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά αντίληψης ανάμεσα σε αυτά που θεωρούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις και σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Επίσης τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούν αρκετά αυτό που αποτελεί αιχμή διεθνώς, δηλαδή την οικονομία διαμοιρασμού (sharing economy) και την εξατομικευμένη πώληση (Market to One).

Ειδικά για το τελευταίο σημείωσε ότι είναι διεθνής τάση ο εξατομικευμένος σχεδιασμός και η παραγωγή για τον κάθε ξεχωριστό πελάτη και έφερε ως μελλοντικό τομέα που αυτό θα υλοποιηθεί σύντομα τον τομέα της υγείας. Ακόμη σημείωσε τη διεθνή τάση τα προϊόντα να γίνοντα και να πωλούνται πλέον ως υπηρεσία, αναφέροντας ως παράδειγμα ακόμη και μια μεγάλη εταιρεία ελαστικών που πουλά πλέον συνδρομές ως υπηρεσία τη χρήση των ελαστικών που παράγει εμπλουτισμένη με νέα τεχνολογία, σένσορες κλπ. Ακόμη ο κ. Σαμπατακάκης τόνισε ότι τα marketplaces και τα platform places (Amazon, Alibaba, Facebook, Google Play κλπ) είναι όλα εξ Αμερικής ή Κίνας και η Ευρώπη δείχενι εξαιρετική αδυναμία, ενώ η Ελλάδα απουσιάζει πλήρως, ενώ ο τομέας αυτός θα μπορούσε ουσιαστικά να συνδυαστεί με τις πολιτικές δικτύωσης και clusters που προωθούνται. Ο διευθύνων σύμβουλος της Accenture τόνισε την ανάγκη η ελληνική παραγωγή να προσαρμοστεί στηυν διεθνή τάση οι εταιρείες να πωλούν πλέον συναισθήματα και οι καταναλωτές να αγοράζουν εμπειρίες, ενώ σημείωσε ιδιαίτερα τις προκλήσεις που προβάλει για την ελληνική παραγωγή τόσο η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης σε τελικά προϊόντα που πωλούνται ήδη όσο και στην νέα επανάσταση της βιομηχανικής παραγωγής μέσα από το Διαδίκτυο των πραγμάτων και τη λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση (industry 4.0)την οποία η Γερμανία έχει κάνει ήδη ως επίσημη βασική στρατηγική αναπτυξιακή επιλογή. Σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη η Ελλάδα αδυνατεί ακόμη να αντιληφθεί την αξία των (ψηφιακών) δεδομένων, τα οποία αποτελούν το καύσιμο της νέας οικονομίας και της οικονομίας της γνώσης, παρότι η χώρα διαθέτει κατάλληλο και μάλιστα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό. Τέλος ο διεθύνων σύμβουλος της Accentureσημείωσε ιδιαίτερα τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τις μεγάλες αλλαγές στον τρόπο εργασίας και την εισαγωγή στην παραγωγή της γενιάς των millenials, κάτι που ήδη αντιμετωπίζεται σε άλλες οικονομίες. Κυρίαρχο στοιχείο σε αυτή τη νέα περίοδο θα είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων όχι μόνο από την πλευρά των επιχειρήσεων αλλά και από την πλευρά των εργαζομένων που δεν επιθυμούν πλέον μονιμότητα, έχουν υψηλό επίπεδο και θέλουν να δουλεύουν όσο θέλουν και όταν θέλουν παράγοντας όμως πολύ καλό αποτέλεσμα. Σε αυτήν την περίοδο οι πολιτικές οφείλουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις όσον αφορά την κινητικότητα των εργαζομένων σε κάθε πτυχή τους.

Εξαιρετικά καυστικός και δεικτικός ήταν στην τοποθέτησή του ο Μιχάλης Μασουράκης, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο οποίος τόνισε ότι ενώ οι άλλες χώρες τρέχουν μπροστά στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος γίνεται ακόμη για θέματα αιχμής του 19ου αιώνα… Εστίασε μάλιστα την συλλογική αποτυχί9α των προσπαθειών της χώρας στην πολιτική κατεύθυνση για προστασία συγκεκριμένων ομάδων αλλά και στις πολιτικές αναδιανομής εισοδήματος που δεν απασχολούνται με την βασική προϋπόθεση που είναι η παραγωγή πλούτου. Με αυτόν τον τρόπο η Ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη, ακόμη, σε χαμηλή παραγωγικότητα καθώς διαχρονικά στηρίζει τον «μικρό και εγχώριο» έναντι του «μεγάλου και ξένου», την ώρα ακριβώς που η χώρα διαθέτει εξαιρετικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούν να στηρίξουν ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο υψηλών οικονομικών αποδόσεων.



Μεγάλο πλεονέκτημα ο τουρισμός

Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στην ομιλία της σημείωσε τις εξαιρετικές επιδόσεις του τουριστικού τομέα και φέτος. Όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα του πενταμήνου ξεπερνούν κάθε προσδοκία σε αφίξεις, σε έσοδα και σε θέσεις εργασίας και η ελληνική τουριστική αγορά κατέγραψε τους πρώτους μήνες του έτους ρεκόρ προκρατήσεων που κυμαίνεται από 15% έως και 70%. Εκτός από τα ρεκόρ αφίξεων, επισκεψιμότητας κλπ των τελευταίων δύο ετών, κατά την Υπουργό, υπάρχει παράλληλα και μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις (σε ρεκόρ επενδύσεων αναφέρθηκε η ίδια),τονίζοντας ιδιαιτέρως το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα στην πρώτη φάση του αναπτυξιακού νόμου. Όπως ανέφερε η κα Κουντουρά την περυσινή χρονιά το Υπουργείο παρέλαβε περισσότερους από 140 φακέλους για αναβάθμιση υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακών μονάδων (τεσσάρων και πέντε αστέρων) αλλά και την κατασκευή νέων ξενοδοχείων άνω των 300 κλινών.
Σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό, αν όλα πάνε καλά η κυβέρνηση εκτιμά ότι η χώρα θα έχει φέτος περισσότερους από 30 εκ. τουρίστες, το οποίο έχει άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο καθώς επτά στις 10 νέες θέσεις εργασίας προέρχονται από τον τουρισμό, ενώ συνολικά ο τομέας συνεισφέρει στην εθνική οικονομία άνω του 20% του ΑΕΠ, παρέχοντας ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας συνολικά.

Αξίζει να σημειώσουμε όμως ότι η κ. Κουντουρά τόνισε ότι η ελληνική τουριστική αγορά πρέπει να δεχθεί τόσους τουρίστες όσους μπορεί να εξυπηρετήσει, προκειμένου να μη δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις κατά τη διάρκεια φιλοξενίας των τουριστών, εκφράζοντας μια υπαρκτή ανησυχία και προβληματισμό τόσο για τα όρια των τουριστικών υποδομών της χώρας όσο και για πρακτικές «αρπαχτής» και κακής εξυπηρέτησης που συχνά παρατηρούνται.

Η Υπουργός Τουρισμού ανέλυσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης στον τομέα του Τουρισμού και τόνισε ιδιαίτερα το ζήτημα της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη μείωση της γραφειοκρατίας, για τα οποία υποστήριξε ότι η κυβέρνηση φέρνει αποτελέσματα αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το Υπουργείο κατάφερε για πρώτη φορά να κωδικοποιήσει την νομοθεσία 100 ετών που αφορά τον τουρισμό σε μια ψηφιακή πλατφόρμα.

ΝΔ-Χατζηδάκης: Πέντε προϋποθέσεις για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης στην τοποθέτησή του στο συνέδριο του ΠΣΕ ανέλυσε τις πέντε βασικές προϋποθέσεις για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τη συμβολή της ΝΔ σε αυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρώτη προϋπόθεση είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Δεύτερη προϋπόθεση σύμφωνα με την ανάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η δραστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η κυβέρνηση έφερε πρόσφατα έναν γραφειοκρατικό νόμο που μπορεί να καλλιεργήσει εσφαλμένες προσδοκίες, να προκαλέσει «μποτιλιάρισμα» στην ίδια του την εφαρμογή και έτσι εν τέλει μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα αντί να το λύσει.

Τρίτη προϋπόθεση είναι η φορολογία, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ. Το πρόγραμμα της ΝΔ, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στο ειδικό κοινό των βιομηχάνων και εξαγωγέων, περιλαμβάνει την αύξηση των αποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200% αλλά και μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.

Ως τέταρτη προϋπόθεση ο Κωστεής Χατζηδάκης ανέδειξε το θέμα της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ, οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές αφενός θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και αφετέρου θα βάλουν πολύτιμα στα δημόσια ταμεία. Παράλληλα τόνισε ότι θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, ενισχύοντας τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας.

Ως πέμπτη προϋπόθεση για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωση την ανάγκη για προώθηση αλλά και ολοκλήρωση, σύντομα, των αναγκαίων άλλων διαρθρωτικών αλλαγών, αναφερόμενος σε αλλαγή θεσμικού παλισίου, απλοποίηση διαδικασιών, απελευθέρωση αγορών κλπ.

Χριστίνα Σακελλαρίδη: Αναγκαία η εμπέδωση της εμπιστοσύνης

Εκ μέρους των διοργανωτών, η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη σημείωσε την ανάγκη εμπέδωσης της εμπιστοσύνης τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί τη βάση αλλά και την απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθουν μετά οι επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενισχύσουν ουσιαστικά τόσο την παραγωγή όσο και τις εξαγωγές της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, μακροπρόθεσμα, η ανάδειξη της Ελλάδας ως φερέγγυου εκ νέου εταίρου είναι σημαντικότερο γεγονός από την εκταμίευση της δόσης ή τις διατυπώσεις για το χρέος και αυτό είναι το ουσιαστικό κέρδος από το πρόσφατο κρίσιμο Eurogroup. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της ότι η σχεδόν ομόφωνη παραδοχή που προκύπτει - ότι δηλαδή η Ελλάδα παράγει και παραδίδει τα συμφωνηθέντα αποτελέσματα - σύντομα θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΠΣΕ, στην πραγματική οικονομία η Ελλάδα συνεχίζει να έχει αποτελέσματα μέσα στα χρόνια της κρίσης, καθώς παράγει και παραδίδει προϊόντα ασφαλή, ποιοτικά και καινοτόμα, εν μέσω σκληρών και μεγάλων αντιξοοτήτων, ενώ παράλληλα κατόρθωσε να ανοίξει Νέες Αγορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣΕ, το πρώτο τετράμηνο του έτους οι συνολικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 18%. Στη μεγάλη αύξηση έχει ιδιαίτερη συμμετοχή ο τομέας των πετρελαιοειδών, αλλά ακόμη και αν αφαιρεθεί η συμβολή του οι εξαγωγές είναι αυξημένες κατά 3,7%, δηλαδή 226 εκατ. ευρώ υψηλότερες από το 2016, οπότε σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών -χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή- υπερβαίνοντας σε αξία τα 18,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Χριστίνα Σακελλαρίδη, ακόμη και η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στην ίδια περίοδο, στοιχείο στο οποίο πολλοί εστιάζουν, εμπεριέχει θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές, Και αυτό συμβαίενι αν αναλύσει κανείς το περιεχόμενο του ελλείμματος, καθώς σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΠΣΕ προέρχεται κυρίως από τις παραγγελίες και παραλαβές νέων πλοίων, που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ελληνική ναυτιλία. Δηλαδή οι αυξημένες αυτές εισαγωγές είναι στην πραγματικότητα μία ακόμη μαρτυρία για εξελισσόμενες επενδύσεις που μόλις ολοκληρωθούν θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την περαιτέρω εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Έρχεται σύντομα σταδιακή άρση των capital controls

Για οριστική άρση των capital controls στο προσεχές διάστημα δεσμεύθηκε απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω βελτίωση των ήδη θετικών επιδόσεων των εξαγωγών. Αυτές οι προϋποθέσεις προκύπτουν από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, σημείωσε ο Υπουργό Επικρατείας, η οποία αίρει τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με το χρέος, την έξοδο στις αγορές και τη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι παρά την έντονη κριτική που ασκήθηκε για καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν ποτέ ο χρόνος αλλά η όροι που αυτό θα συνέβαινε και τόνισε ότι υπήρξε καλύτερο αποτέλεσμα από τα αρχικά προβλεπόμενα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας, η χώρα πλέον είναι έτοιμη να αφήσει πίσω την κρίση και την καταστροφική ύφεση και να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα, ώστε να μην επανέλθει ποτέ στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Ακόμη, μιλώντας στο συνέδριο του ΠΣΕ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέδειξε τη μεγάλη σημασία των εξαγωγών για την ανάπτυξη της οικονομίας ενώ παράλληλα κάλεσε τους παραγωγικούς φορείς να συμμετέχουν μαζί με την κυβέρνηση στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank – Ergasias τόνισε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι πλέον έτοιμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας εποχής και ότι σε αυτό θα βοηθήσει η σταδιακή άρση των capital controls για την οποία εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα ανακοινωθούν. Ακόμη ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι η άρση των capital controls είναι σημαντική για να αυξηθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, μαζί με την (αλληλένδετη) επιστροφή καταθέσεων, την επιστροφή του Δημοσίου στον δανεισμό από τις διεθνείς αγορές, και τη δυνητική ένταξη στο πρόγραμμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (το γνωστό QE), την οποία χαρακτήρισε ότι θα ήταν θετική εξέλιξη. Επίσης ανέλυσε ιδιαιτέρως τη σημασία αλλά και την ίδια την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων, αναφέροντας ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη εξωστρέφειας του συνόλου της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου είναι πλέον μονόδρομος, ωστόσο αυτός δεν είναι εύκολος και ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αποτελέσουν τον ενδιάμεσοι κρίκο για την επιτυχία επιχειρηματικών κινήσεων και στη νέα εποχή, που εμπεριέχει προκλήσεις λόγω των νέων τεχνολογιών και των χαρακτηριστικών της νεανικής επιχειρηματικότητας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται η τόνωση και η προσέλκυση των επενδύσεων, αλλά και η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης.