Skip to main content

Η αμφίσημη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κυπριακή ΑΟΖ

Οι προσδοκίες των Σκοπιανών για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Σερβία-Βουλγαρίας και η πραγματικά θετική δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ. Προσέξτε, τώρα. Η δήλωση θεωρήθηκε ενισχυτική των ελληνικών θέσεων και κόλαφος για την Τουρκία.

Όμως, η Τουρκία δεν αμφισβητεί αυτό το δικαίωμα στην Κύπρο, αλλά πρώτον, αμφισβητεί τα όρια αυτής της ΑΟΖ και δεύτερον δεν θέλει να διενεργηθούν οι έρευνες πριν από την οριστική επίλυση του Κυπριακού, τα δε έσοδα να μοιραστούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Πρόκειται για ένα από τα εκβιαστικά τεχνάσματα της Τουρκίας, προκειμένου να επιτευχθεί λύση σύμφωνα με τα συμφέροντά της.

Θετικό για την Ελλάδα θα ήταν εάν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλεγε ότι αναγνωρίζει ως νόμιμα τα όρια της ΑΟΖ, όπως τα έχει καθορίσει η Κύπρος. Αυτές οι δυο λεξούλες κάνουν την διαφορά.

Οι Σκοπιανοί υποστηρίζουν πως αυτοί θα είναι το κύριο θέμα, κατά την τριεθνή συνάντηση Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο βουλευτής και πρώην υπουργός του VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλοσόσκι, υποστήριξε ότι το κύριο θέμα θα είναι οι σχέσεις με τα Σκόπια. Δήλωσε ότι στην περιφερειακή συνάντηση δεν προσκλήθηκε η σκοπιανή κυβέρνηση.

Την ώρα που ο Πολάκης κομπορρημονεί, θεωρώντας ότι κάνει θαύματα στον τομέα Υγείας, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι σαμποτάρει το έργο του, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ξεχωριστές ερωτήσεις στην Βουλή, επισημαίνοντας τα προβλήματα των νοσοκομείων. Κι αυτοί τον σαμποτάρουν;

Ο Ταχίρ Βελίου, επικεφαλής του «Κινήματος για την Ενωμένη Αλβανία», γνωστοποίησε από το facebook, ότι: «Το Κίνημα για την Ενωμένη Αλβανία, το οποίο επιδιώκει τη φυσική ένωση των αλβανικών περιοχών σε ένα μοναδικό ενωμένο εθνικό αλβανικό κράτος, αναγνωρίσθηκε από τη Δημοκρατία της Αλβανίας, σύμφωνα με την απόφαση αρ. 5620 Δικαστηρίου των Τιράνων». Ακούει το ελληνικό ΥΠΕΞ;

Δεν μπορώ να κρύψω, ότι συμφωνώ απολύτως με κάποια από τα μέτρα που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση, με την επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός στο ΔΝΤ (αυτό που θα έδιωχνε από την πρώτη μέρα). Ανέλαβε και την υποχρέωση έως τον Σεπτέμβριο να υιοθετηθούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.  

Έτσι θα εκλείψει η αντιδημοκρατική συμπεριφορά να αποφασίζουν για το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων μια ασήμαντη μειοψηφία κολλητάρια των επαγγελματιών του συνδικαλισμού, που πολλοί εργάστηκαν ελάχιστα στην ζωή τους και αμφιβάλλω και αν γνωρίζουν το αντικείμενο εργασίας αυτών που εκπροσωπούν. Άπειρες οι περιπτώσεις.

Τελικά σ’ αυτόν τόπο περισσεύει η «προοδευτικότητα». Μετά την διαμαρτυρία προ δύο ετών της ΣΥΡΙΖΑίας τοπικής αρχόντισσας της Γαύδου, που δεν θέλει να πετούν τα πολεμικά αεροσκάφη πάνω από το νησί, επειδή της χαλούν την ειρηνόφιλη διάθεση, έχουμε τώρα και κάποιους στην Άνδρο, που τους ενοχλεί η παρουσία της πολεμικής φρεγάτας, που ελλιμενίζεται εκεί. Έλεος, βρε συντρόφια, με τις ιδεοληψίες σας.