Skip to main content

Οι Αλβανοί καταλυτικός παράγοντας των εξελίξεων στα Σκόπια

Παρά τις προβλέψεις ότι η πολιτική κρίση στα Σκόπια θα τερματιστεί, τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι τα πράγματα δεν είναι απλά.

Όπως αναμενόταν, παρά τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις ξένων αναλυτών ότι η πολιτική κρίση στα Σκόπια θα τερματιστεί, τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι τα πράγματα δεν είναι απλά.

Κατ’ αρχάς, ίσως σήμερα μάθουμε επακριβώς τον νικητή των εκλογών, λόγω της μικρής διαφοράς ψήφων μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας (16.000 περίπου) ενώ πρέπει να καταμετρηθεί και το υπόλοιπο 2%. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ανακοίνωσε ότι τα δύο κόμματα έχουν εκλέξει από 51 βουλευτές το καθένα (για αυτοδύναμη κυβέρνηση απαιτούνται 63), ενώ το κόμμα του Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι προηγείται με 51 βουλευτές ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση διαθέτει 49.

Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να προσφύγει στην Κρατική Εκλογική Επιτροπή μέσα σε 48 ώρες. Κι εκεί, αν κάνουν την δουλειά τους σωστά οι εκατοντάδες παρατηρητές, τα πράγματα είναι άγνωστο πού θα οδηγήσουν. Σύμφωνα με τη "Nova Macedonia" υπάρχουν ήδη περισσότερες από 650 αναφορές για σημαντικές παρατυπίες, εν γνώσει των παρατηρητών. Η κατάσταση των εκλογικών καταλόγων εμπόδισε πολλούς πολίτες να ψηφίσουν, ενώ ψήφισαν "νεκρά άτομα", όπως μεταδίδει η εφημερίδα.

Αλλά, ούτε όλα αυτά ίσως να έχουν μεγάλη σημασία, από τη στιγμή που για τον σχηματισμό κυβέρνησης, υπάρχουν δύο επιλογές. Να σχηματιστεί κυβερνητικό σχήμα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Γεγονός που αποκλείεται να συμβεί, από την στιγμή που η όξυνση ήταν πρωτοφανής. Μάλιστα, ο Ζόραν Ζάεφ, και στις χθεσινές δηλώσεις του, επανέλαβε την πρόθεσή του να οδηγήσει τον Γκρούεφσκι στην φυλακή. Η άλλη επιλογή είναι να συνεργαστεί με το πρώτο αλβανικό κόμμα του Αλή Αχμέτι.

Κι εδώ είναι που θα αρχίσει ο πλειστηριασμός. Ο Αχμέτι έχει συνεργαστεί, αρμονικά θα έλεγε κάποιος, επί χρόνια με τον Γκρούεφσκι. Όμως, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει υποσχεθεί πολλά στους Αλβανούς, περισσότερα από όσα προβλέπει η συμφωνία της Αχρίδας του 2001. Όπως και να έχει, ο Αχμέτι προφανώς και θα διαπραγματευθεί σκληρά και με τους δύο μονομάχους. Εκτός και εάν, η επιθυμία των ΗΠΑ να απομακρυνθεί ο Γκρούεφσκι, οδηγήσει τον φιλοαμερικανό Αχμέτι στην αγκαλιά του Ζάεφ.

Αξίζει, να παρατεθούν λίγα από όσα δήλωσε στην "Deutsche Welle" ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Γκεοργκέφσκι (υπενθυμίζοντας πως πρόκειται γι’ αυτόν που πρότεινε ομοσπονδιοποίηση Ελλάδας - Σκοπίων, και μετά την απώλεια του πρωθυπουργικού θώκου απέκτησε κα την βουλγαρική υπηκοότητα).

«Αν θυμηθούμε, είπε, τις υποσχέσεις προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων τα Σκόπια έπρεπε να ήταν μια χώρα παραδείσου: Χωρίς άνεργους, μισθοί αρκετών χιλιάδων ευρώ, αναγνωρισμένο κράτος και όνομα, μέλος των ισχυρών οργανώσεων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλα διεθνή ιδρύματα. Αλλά, όλα αυτά δεν ήταν παρά παραμύθια…
» (…) Ορισμένοι γέρασαν περιμένοντας, άλλοι παρέμειναν, τρώγοντας σιγά σιγά το κουτόχορτο της ελπίδας. Στη διάρκεια αυτών των 26 χρόνων, οι πολίτες των Σκοπίων ψήφισαν εννέα φορές, πέρασαν τους εννέα κύκλους της κόλασης, όπως περιγράφεται από τον Δάντη. Σε κάθε γύρο, οι αμαρτίες των πολιτικών είναι ακόμη βαρύτερες και η ταλαιπωρία των πολιτών ακόμη χειρότερη…».

Παραθέτω επίσης, και δηλώσεις του καθηγητή Φλόριαν Μπίμπερ, ο οποίος διευθύνει το τμήμα σπουδών για την Νοτιανατολική Ευρώπη στο πανεπιστήμιο Καρλ Φράτσενς στο Γκρατς της Αυστρίας, στην Deutsche Welle. Πιστεύει πως αν το κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι κερδίσει, θα είναι δύσκολη η πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και εκτός αυτού θα είναι δύσκολη και μια συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος της χώρας. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, είπε, πως αυτό το κόμμα θα ήταν πρόθυμο να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό με την Ελλάδα.

Λίγα χρόνια ακόμη να αντέξουμε στις πιέσεις και να μη υπογράψουμε συμφωνία με τα Σκόπια, και οι Αλβανοί θα είναι πλειοψηφία στη χώρα, δηλαδή στην Ιλλυρίδα.