Skip to main content

Αξιολόγηση: Τι δίνει η κυβέρνηση, πού κολλάει η διαπραγμάτευση

Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται σε γνώση της Voria.gr, σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τι συμβαίνει τελικά με τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται σε γνώση της Voria.gr, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:  

α) Η Αθήνα θα ήθελε να κλείσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση αρχές Μαρτίου (το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου δεν το προλαβαίνει), γι' αυτό και στη σύσκεψη των Βρυξελλών, «έδωσε» χωρίς ποτέ να ανακοινώσει:

1. τη μείωση του αφορολογήτου στα 7000 ευρώ, με διάθεση να το πάει και στις 6.000,
2. την περικοπή των φοροαπαλλαγών (όσων έχουν απομείνει, δηλαδή) και
3. την ένταξη όλων των υπολοίπων μέτρων (και της μείωσης των συντάξεων, αν χρειαστεί) στον «κόφτη».

β) Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν μάλλον ικανοποιημένοι από τα παραπάνω, γι αυτό και συνέβη το εξής παράδοξο: από τις Βρυξέλλες «βγαίνει» πολύ πιο αισιόδοξο κλίμα, σε σχέση με την Αθήνα!

Τότε, πού είναι το πρόβλημα, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί;

Στο ΔΝΤ, είναι η απάντηση, που θέλει μείωση των συντάξεων από τώρα, προληπτικά, αφού δεν του δίνουν τη μείωση του χρέους που θέλει. Η Αθήνα θεωρεί ότι «αφανής» σύμμαχος του ΔΝΤ είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γι' αυτό στρέφει τα βέλη και προς τους δύο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα προσεχώς, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα πεισθεί το ΔΝΤ να υποχωρήσει από το αίτημα για τις συντάξεις ή αν θα πεισθεί ο κ. Σόιμπλε να συνεχισθεί το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ (αν δεν πεισθεί να υποχωρήσει).