Skip to main content

Οι ακραίες εισηγήσεις στον Τσίπρα που δείχνουν θρίλερ

Τι αγνοούν όσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό η χώρα να μην πληρώσει τη δόση του Μαΐου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γράφει ο Τειρεσίας

 Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά εμένα δεν βγαίνει από το νου μου ότι το πραγματικό plan b' της κυβέρνησης θα είναι "να το φτάσουμε στα άκρα". Και δεν το λέω μόνο από... μαντική διαίσθηση. Έχω και κάποιες πληροφορίες, από το λεγόμενο κυβερνητικό hard core, που με κάνουν να ανατριχιάζω.

Τι μαθαίνω; Ότι υπάρχει εισήγηση στον Τσίπρα, από πολύ στενό συνεργάτη του, που ούτε λίγο ούτε πολύ λέει τα εξής: "Να αφήσουμε απλήρωτη την επόμενη δόση στο ΔΝΤ (σσ που είναι για τις 12 Μαΐου), για να αξιοποιήσουμε το διάστημα του περίπου ενός μηνός που μας δίνει η διεθνής νομοθεσία, βάσει της οποίας μία χώρα κηρύσσεται σε πτώχευση".

Όχι, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονική φαντασίας, ούτε "δράκος" από τους πολλούς που κυκλοφορούν τελευταία, αλλά θρίλερ από "τα προσεχώς". Γιατί, πράγματι, η διεθνής πρακτική διδάσκει ότι από τη στιγμή που μια πληρωμή δεν γίνει στο Ταμείο, τότε ο χρόνος που μεσολαβεί ώστε να κηρυχθεί η χώρα - οφειλέτης σε πτώχευση, είναι περίπου ένας μήνας. Για την ακρίβεια κάτι λιγότερο. Ως γνωστόν, βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να σύρει τις διαπραγματευσεις με τους εταίρους - δανειστές έως τα μέσα Ιουνίου. Κι αυτό γιατί θέλει να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία, μακριά και πέρα από το τρέχον, δεύτερο, μνημονιο.

Το κακό είναι όμως πως όσοι εισηγουνται αυτά τα παράτολμα σχέδια στον πρωθυπουργό, προφανώς αγνοούν ή κάνουν ότι αγνοούν τα εξής:

Α) Οι δανειστές δεν πρόκειται να συζητήσουν νέο πρόγραμμα, αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση. Έχουν ενημερώσει σχετικά την Αθήνα, η οποία επιμένει να πιστεύει ότι για κάποιο λόγο, η άλλη πλευρά, στο τέλος θα υποχωρήσει, δεν θα επιμείνει στην αξιολόγηση, θα δεχθεί ένα πιο "χαλαρό" από πλευράς όρων πρόγραμμα και θα δώσουν περί τα 25 με 30 δισ. ευρώ!

Β) Ακόμα κι αυτό αυτό το θαύμα γίνει, όμως, οι ίδιοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, ενδεχομένως να μην ξέρουν κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: οτι από τη στιγμή που μια δόση στο ΔΝΤ δεν πληρωθεί, τότε αυτομάτως καθίσταται απαιτητό το σύνολο του δανείου από το Ταμείο, αλλά και από τους υπόλοιπους εταίρους!

Περισσότερες επεξηγήσεις, επί του θρίλερ, νομίζω ότι δεν χρειαζονται. Όλοι μπορούν να καταλάβουν τι θα γίνει σε περίπτωση που "κάτι" στραβώσει. Το συμπέρασμα; Κινούμαστε συνεχώς στην άκρη του γκρεμού και στα κόκκινα. Ως πότε όμως;

Ο Τειρεσιας