Skip to main content

Η ζημιά από τα αγροτικά μπλόκα και το παραμύθι των κακών δανειστών

Ο αποκλεισμός των συνόρων, η προπαγάνδα της Μεγάλης Αλβανίας, το δάκρυ του Τραμπ και η γλώσσα των Αθηναίων του 4ου αιώνα.

Στις Σέρρες, οι αγρότες ξεκινούν από Τρίτη να κατεβάζουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών και προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, αναμένεται να κάνουν την άφιξή τους στον Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Κάθε χρόνο τα ίδια έκτροπα. Υπάρχουν σώφρονες οι οποίοι θα αντιληφθούν ότι στρεφόμενοι εναντίον του κοινωνικού συνόλου, θα το βρουν απέναντί τους;

Μεγάλη ήταν η ζημία πέρσι με τον αποκλεισμό των συνόρων, άμεση για τις επιχειρήσεις, έμμεση με τον τουρισμό, δημιουργία δυσμενούς κλίματος για επενδυτικά σχέδια, και πολλά άλλα. Άλλοι τρόποι διαμαρτυρίας, χωρίς να πληγώνεται η Ελλάδα δεν υπάρχουν; [Και είναι ασέβεια να τοποθετούν την ελληνική σημαία στα τρακτέρ, την ώρα που δεν την σέβονται].

Πόση προπαγάνδα γίνεται άραγε από πλευράς των Αλβανών, ώστε να υιοθετούν την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας, Αλβανόπαιδα που μεγάλωσαν εδώ και πήραν την ελληνική υπηκοότητα [και υποτίθεται ότι ενσωματώθηκαν]. Αν δεν υπάρξει δίκαιος πέλεκυς, τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν συχνά και δεν θα πάψουν να δρουν οι πεμπτοφαλαγγίτες.

Ο πρόεδρος του βουλγαρικού κόμματος «ΑΤΑΚΑ», Βόλεν Σιντέροφ, μετά την ορκωμοσία του Ράντεφ, νέου Προέδρου της Βουλγαρίας, υπέβαλε τρία αιτήματα, ένα εκ των οποίων είναι η αλλαγή της τούρκικης ονομασίας του βουνού «Μουσαλά», σε «Αγίου Ιβάν Ρίλσκι», του ουράνιου προστάτη της Βουλγαρίας. Το σημειώνω, επειδή εμείς εξακολουθούμε τον Βόρα να τον αποκαλούμε Καϊμακτσαλάν.

Τελικά, ο Σόιμπλε είναι κακός, το ΔΝΤ είναι επίσης κακό, μόνο εμείς είμαστε άψογοι; Ως πότε θα γίνεται πιστευτό αυτό το παραμύθι; Ακόμη και αν έτσι συμβαίνει, η ικανότητα των πολιτικών είναι να αντιμετωπίζουν τους «κακούς» και όχι να σηκώνουν ψηλά τα χέρια και να παραδίδονται με παιδιάστικες δικαιολογίες.

Διασκεδαστική είναι η σύσταση Βρετανίδας ψυχολόγου και συγγραφέα του βιβλίου «Η Βίβλος της Γλώσσας του Σώματος», στον Τραμπ: «Αν μπορέσει να χύσει ένα δάκρυ στη διάρκεια της ορκωμοσίας, ο κόσμος θα αλλάξει σχετικά γρήγορα αισθήματα προς το πρόσωπό του». Και σημείωσε, ότι το κλάμα βοήθησε τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει κλάψει τουλάχιστον δέκα φορές μπροστά στις κάμερες από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.

Δηλαδή, θα μπορούσε και η Μάρθα Βούρτση να γίνει πρόεδρος; Γιατί όχι, θα μου πεις, είδαμε την ποιότητα των «ηγετών» σε Ανατολή και Δύση. Ά, όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος, η Μέρκελ άρχισε να διαβάζει Playboy για να κατανοήσει τον Τραμπ, ιδιαίτερα από μια συνέντευξή του το 1990.

Ευχάριστη η είδηση από το Βελιγράδι, ότι ελληνική εταιρεία ενδιαφέρεται να κατασκευάσει ένα συγκρότημα κατοικιών, στο κέντρο της πόλης, όπως δήλωσε ο υπουργός Δημοσίων Έργων, Ζόραν Μιχαήλοβιτς. Εκείνο όμως που μού προξένησε το ενδιαφέρον περισσότερο, είναι ότι οι άδειες κατασκευής στη Σερβία, κατά μέσο όρο, απαιτούν περίπου επτά ημέρες.

Προς γνώση του πρώην και νυν υπουργού α-Παιδείας. Ο Peter Jones (Διδάκτωρ - καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ο οποίος συνέταξε μαθήματα αρχαίων Ελληνικών προς το αναγνωστικό κοινό, για δημοσίευση στην εφημερίδα «Daily Telegraph»): «Οι Έλληνες της Αθήνας του 5ου και του 4ου αιώνος είχαν φθάσει την γλώσσα σε τέτοιο σημείο, ώστε με αυτήν να εξερευνούν ιδέες όπως η δημοκρατία και οι απαρχές του σύμπαντος, έννοιες όπως το θείο και το δίκαιο. Είναι μια θαυμάσια και εξαιρετική γλώσσα.»