Skip to main content

Φάνης Παπάς: Οι αγρότες δεν χρειάζονται τρικ, αλλά εφαρμόσιμες λύσεις

Άρθρο του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ και μέλους της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, Φάνη Παπά για τη Voria.gr.

του Φάνη Παπά*

Το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, δεν κρύβεται ούτε με «φιλοδωρήματα» προς τους συνταξιούχους, ούτε με επικοινωνιακή διαχείριση της δραματικής κατάστασης, που βιώνουν καθημερινά οι Έλληνες πολίτες.

Η σημερινή κυβέρνηση δημιουργεί διαρκώς αδιέξοδα, τα οποία επιλύονται μόνο θεωρητικά και επικοινωνιακά. Δηλαδή, δε λύνονται στην ουσία. Αντιθέτως, τα προβλήματα επιδεινώνονται.

Το 2017 η μόνη ελπίδα για τη χώρα είναι οι εκλογές. Η νέα αύξηση των φόρων καταστρέφει όλη την παραγωγική Ελλάδα, οι μικρομεσαίοι φτωχοποιούνται περαιτέρω και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και οι αγρότες «εκτελούνται» οικονομικά, με την έναρξη του νέου έτους.

Αντί η κυβέρνηση να επενδύσει στον ιδιωτικό τομές, να στηρίξει το επιχειρείν και να ρίξει όλο το βάρος της πολιτικής στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να περιοριστεί η εκρηκτική ανεργία, επιμένει στην κακή διαχείριση της φτώχειας, διαλύοντας και τους τελευταίους κρίκους της κοινωνικής συνοχής. Γαντζώνεται στην εξουσία επιχειρώντας να βρει σανίδα σωτηρίας μέσα από ένα... θαύμα, επενδύοντας πολιτικά στα αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Η χώρα δεν μπορεί να βγει από το αδιέξοδο με την πολιτική αυτής της κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία μέσα από ένα πολύ συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα, μέσα από τη «Συμφωνία Αλήθειας» με τους πολίτες, παρουσιάζει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση, που είναι πλέον μονόδρομος για τη χώρα. Θεμελιώδης επιδίωξη στο κοινωνικό κράτος δικαίου είναι οι πολίτες να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους στα φορολογικά βάρη. Η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης όμως επιδείνωσε την κατάσταση στην οικονομία, τόσο την εθνική, όσο και κάθε νοικοκυριού.

Για τους κυβερνητικούς και όσους επιμένουν πως δεν έχει παρουσιαστεί σχέδιο ή ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ΝΔ στη δημόσια συζήτηση δεν είναι εφικτές, δεν είναι αρκετές οι γενικόλογες απαντήσεις.

Μπορώ να φέρω πολλά παραδείγματα, όμως θα περιοριστώ στο παράδειγμα του αγροτικού τομέα, της πρωτογενούς παραγωγής, που είναι και το αντικείμενο ευθύνης μου στην Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελεί για την ελληνική οικονομία, μαζί με τον τουρισμό, το βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Η αποδυνάμωση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός τομέας είναι δραματική, όμως η πρωτογενής παραγωγή έχει επιδείξει αξιοσημείωτες αντοχές. Το κακό είναι ότι αυτή η κυβέρνηση ακόμη και στις προσπάθειες ενίσχυσης και βελτίωσης, που γίνονται φροντίζει να βάζει εμπόδια. Χρειάζεται ένας άλλου είδους βηματισμός. Όχι προς το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, αλλά προς σταθερές πολιτικές, κοστολογημένες, που θα οδηγήσουν σε ανταγωνιστικές καλλιέργειες και προϊόντα, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών και την ενίσχυση της ποιότητας. Η επιδοτούμενη καλλιέργεια, μόνο για την επιδότηση, είναι παρωχημένη ως λογική και όπως αποδείχτηκε αδιέξοδη. Εμείς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουμε σε στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης του αγροτικού τομέα και το τελευταίο ευρώ. Κυρίως κονδύλια της ΕΕ, μέσω των οποίων ενισχύουμε αναπτυξιακές πολιτικές, αγροτικές υποδομές, το επιχειρείν στον πρωτογενή τομέα, τους νέους αγρότες και όσους θέλουν να επενδύσουν στο γεωργικό και ζωικό κεφάλαιο όχι περιστασιακά.

Σήμερα, όταν μιλάμε για δίκαιη φορολόγηση δεν μπορεί να έχουμε το ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων στο 24%. Είναι άμεση ανάγκη να επιστρέψει στο 13%. Δεν μπορεί να είναι ακόμη ζητούμενη η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη βιομηχανία τροφίμων και να μη δίνονται κίνητρα σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορεί να μένουν ανεκμετάλλευτες νέες τεχνολογίες και καινοτόμα προϊόντα που θα δώσουν την απαιτούμενη αναπτυξιακή ώθηση στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.

Η ΝΔ έχει ήδη καταθέσει μια δέσμη 11 βασικών προτάσεων για τα αγροτικά ζητήματα, στη «Συμφωνία Αλήθειας», έπειτα από διάλογο και συζήτηση με τους ίδιους τους αγρότες. Για να καταλήξει σε αυτό το πρόγραμμα (που δεν εξαντλείται μόνο σε αυτές τις 11 προτάσεις) αξιολόγησε, κοστολόγησε και επέλεξε εκείνα τα μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, που είναι εφικτά:

1.Αυτόνομος ΟΓΑ.

2.Διατήρηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 13%.

3.Ορισμός των κατ' επάγγελμα αγροτών με βάση τα ευρωπαϊκά –αυστηρά- όρια.

4.Επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ (αναλόγων των δημοσιονομικών συνθηκών).

5.Απλούστευση των διαδικασιών καταβολής ενισχύσεων και αποζημιώσεων.

6.Ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες.

7.Εφαρμογή συμψηφισμών οφειλόμενων εισφορών με επιδοτήσεις, για να μην αυξηθούν υπέρμετρα οι εισφορές.

8.Μείωση γραφειοκρατίας, χρόνου και διοικητικού κόστους για την πρόσκληση αλλοδαπών εργατών γης και την καταβολή του εργόσημου, που μειώνει το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και επιφέρει έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα.

9.Πλήρης διαχωρισμός μεταξύ συντάξεων και πρόνοιας και ταυτόχρονη μείωση της απώλειας ασφαλιστικών εισφορών.

10.Προαιρετική παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών από τις ενισχύσεις και επιδοτήσεις.

11.Ενεργοποίηση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.

Ξεκάθαρη αγροτική πολιτική, κοστολογημένη, σοβαρή και με αναπτυξιακό πρόσημο. Ο τόπος την έχει ανάγκη άμεσα.

*Ο Φάνης Παπάς είναι αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ και μέλους της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ