Skip to main content

Η αύξηση των νεόπτωχων απειλεί τη χώρα με κατάρρευση

Αυξάνονται τα ελληνικά νοικοκυριά που πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να φαίνεται διέξοδος στον ορίζοντα.

Η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά φαίνεται να βαίνει προς καταστάσεις μη αντιμετωπίσιμες για μια σειρά από οικογένειες, οι οποίες η μία μετά την άλλη περνούν στην πλευρά των νεόπτωχων. Δε χρειάζονται επίσημα στοιχεία. Μια βόλτα κάθε πρωί από τη Ζ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης είναι αποκαλυπτική.

Κάθε μήνα οι φορολογούμενοι που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για τη φορολογική ενημερότητα πολλαπλασιάζονται. Ο ή η υπάλληλος που δίνει τις ενημερότητες φτάνει να εξυπηρετεί σε ημερήσια βάση μέχρι και 65 άτομα, καθώς εκεί συγκεντρώνονται οι φορολογούμενοι με... εκκρεμότητες από τρεις εφορίες.

Για να πηγαίνει κάποιος στην εφορία για να πάρει τη φορολογική ενημερότητά του, είναι δεδομένο πως έχει κάποιο χρέος (ληξιπρόθεσμο ή μη δεν έχει πλέον σημασία). Κι αν οι χρεωμένοι αυξάνονται με τους συγκεκριμένους ρυθμούς, τότε είναι αυταπόδεικτο ότι η φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών λαμβάνει δραματικές διαστάσεις.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εισπράττουν χρήματα από το ελληνικό δημόσιο για την παροχή έργου ή υπηρεσιών, για να τους τα παρακρατήσει πάλι το ελληνικό δημόσιο. Η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί κι ακόμη περισσότερο έχει εξαντληθεί η ικανότητα ταυτόχρονης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Προφανώς και αυτή η κατάσταση δε θα μπορέσει να συνεχιστεί για πολύ. Ήδη η κρίση είναι πολυετής και οι αντοχές έχουν περιοριστεί. Οι λογιστές έχουν απίστευτες ιστορίες φορολογουμένων να διηγηθούν. Ακόμη και άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται αδυνατούν να ανταποκριθούν στα τόσα βάρη.

Αυτή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί την επόμενη χρονιά, αφού η εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ περί παγώματος έστω των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και ο επανυπολογισμός τους σε μια νέα βάση, είναι στον... αέρα.

Πλέον εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες με μπλοκάκια βαδίζουν στο άγνωστο, χωρίς να γνωρίζουν πώς θα φορολογηθούν και πώς θα υπολογίζονται τα ασφάλιστρά τους την επόμενη χρονιά. Και είναι δεδομένο πως οποιαδήποτε αλλαγή μάλλον μια δυσάρεστη έκπληξη θα είναι παρά μια ανάσα στην καθημερινότητά τους.

Είναι αδιανόητο είκοσι μέρες πριν την έλευση του νέου έτους να μη γνωρίζει κάποιος τι επιβαρύνσεις θα έχει για τη δουλειά που θα κάνει (αν κάνει) το 2017. Οι διαφορές στους υπολογισμούς με βάση τα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι χαοτικές και κρίνουν την επιβίωση ή μη των νοικοκυριών.

Σε μια τέτοια δεινή οικονομική κατάσταση να μην έχεις καμιά σιγουριά και ασφάλεια από τις πρακτικές της Πολιτείας είναι αδιανόητο.

Άραγε που αποσκοπεί αυτή η πρακτική; Αν για παράδειγμα συνεχιστούν οι επιθέσεις στα λαϊκά εισοδήματα, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους ελεύθερους επαγγελματίες κτλ., το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να φτωχοποιηθούν ακόμη περισσότερα νοικοκυριά, να πέσει η κατανάλωση, να μειωθούν οι αναλογούντες φόροι, να μειωθεί κι άλλο η κατανάλωση, να συρρικνωθεί δραστικά η οικονομία. Το μόνο που μπορεί να αυξηθεί είναι πιθανώς οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, όπως και οι άποροι, αναξιοπαθούντες και τα συσσίτια. Νομοτελειακά στην πραγματική οικονομία, η χώρα καταστρέφεται, αν δεν έχει καταστραφεί ήδη...

Διέξοδος στο αδιέξοδο υπάρχει; Γιατί αυτή ψάχνουμε. Έγκριτοι επιστήμονες, που ασχολούνται με τα οικονομικά, όχι με θεωρίες, αλλά με την πράξη, βλέπουν πως η μόνη λύση είναι ή η ολοκληρωτική κατάρρευση ή ο πόλεμος. Τόσο απειλητικά, τόσο κινδυνολογικά.

Μακάρι να διαψευστούν και να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, όχι για τα οικονομικά της χώρας, αλλά για τα οικονομικά των νοικοκυριών. Διότι τόσο η επίσημη χρεωκοπία της χώρας, όσο και ένας πόλεμος, φαντάζουν πιο πιθανά σενάρια αναγκαστικής επανεκκίνησης της οικονομίας, παρά το σενάριο να πάρει ξανά μπροστά η... μηχανή, λόγω των πολιτικών που ακολουθούνται.