Skip to main content

Η αυτοσυντήρηση της Θεσσαλονίκης «σύμμαχος» της 80ης ΔΕΘ

Για φέτος καλό είναι να κρατήσουμε την ενεργή συσπείρωση των φορέων της Θεσσαλονίκης γύρω από τη ΔΕΘ, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο. Του Γιώργου Δώρα

του Γιώργου Δώρα

Η 80η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή το βράδυ και θα λειτουργήσει το επόμενο δεκαήμερο. Αν και φέτος λόγω των συνθηκών το διεθνής είναι συζητήσιμο, το βέβαιον είναι ότι πρόκειται για έκθεση, αφού διαθέτει περίπτερα και εκθέτες, ενώ ετοιμάζεται να υποδεχθεί επισκέπτες. Εξίσου βέβαιο –ή μάλλον περισσότερο και από βέβαιο- είναι ότι φέτος η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου είναι της Θεσσαλονίκης, πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. 

Όχι μόνο διότι διεξάγεται στο κέντρο της πόλης –αυτό γίνεται εννιά δεκαετίες τώρα-, αλλά και διότι αυτή τη φορά –λόγω των εκτάκτων συνθηκών του καλοκαιριού στην οικονομία- τη στηρίζει κυρίως η Θεσσαλονίκη. Μια ματιά στους εκθέτες είναι αποκαλυπτική. Τα τρία Επιμελητήρια της πόλης –το Επαγγελματικό με 2.200 τετρ. μέτρα και πάνω από 40 συμμετοχές εταιριών, το Εμπορικό και Βιομηχανικό με 1.100 τετρ. μέτρα και το Βιοτεχνικό με περίπου 500 τετρ. μέτρα- συνιστούν τη ραχοκοκαλιά των εκθετών.

Συμμετέχουν επίσης με περίπτερα μεγάλες δημοσίου συμφέροντος εταιρίες της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ, ΕΥΑΘ κ.λπ.), αλλά και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια της λειτουργίας του. Ακόμη, στα περίπτερα πολλές είναι οι μεμονωμένες μικρότερες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, που συμμετέχουν έχοντας κατά νου ότι απευθύνονται στους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινού της ΔΕΘ. Επίσης, οι ομάδες της Θεσσαλονίκης δηλώνουν παρόν με περίπτερα: ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ και ο ποδοσφαιρικός Ηρακλής, όπως και ο μπασκετικός Άρης.  

Δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό ή μίζερο που η Θεσσαλονίκη στηρίζει τη Γενική Έκθεση. Ίσα ίσα που συνιστά απόδειξη ότι λειτουργούν τόσο η παράδοση, όσο και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Διότι η Διεθνής Έκθεση είναι ο μακροβιότερος ενεργός θεσμός της πόλης. Με σημαντική οικονομική προσφορά στη Θεσσαλονίκη τα παλαιότερα χρόνια –κυρίως στις δεκαετίες του 1950,  του 1960 και του 1970-, που δεν πρέπει να απαξιωθεί.

Κάτι τέτοιο δεν θα ωφελήσει κανέναν. Όπως δεν θα ωφελήσει κανέναν ο εφησυχασμός και η προσδοκία του «από μηχανής Θεού» ή κάποιων προσπαθειών με ηρωικό πρόσημο.

Αντίθετα ο προβληματισμός για την πορεία του ενδέχεται να «γεννήσει» καινούριες ιδέες και προσεγγίσεις. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ΔΕΘ δεν έχει μέλλον ως φορέας προβολής καινοτομιών, αφού οι δορυφορικές συνδέσεις και το ίντερνετ έχουν καταστήσει τον πλανήτη ένα παγκόσμιο χωριό χωρίς εκπλήξεις ή μυστικά. Μπορεί. Ίσως, όμως, να αποδειχθούν οι νέες τεχνολογίες ο καινούριος σύμμαχος της ΔΕΘ, αρκεί να υπάρξει δημιουργική και εμπνευσμένη αξιοποίηση τους.

Όλα αυτά μένει να φανούν. Για φέτος καλό είναι να κρατήσουμε την ενεργή συσπείρωση των φορέων της Θεσσαλονίκης γύρω από τη ΔΕΘ, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο. Είναι σαφές ότι η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo στην προσπάθεια της να σώσει την παρτίδα της 80ης διοργάνωσης έπαιξε το χαρτί της εντοπιότητας και της βγήκε.