Skip to main content

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να προχωρήσει την υπόθεση της ανάπτυξης

Η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης μίλησε για Θαλάσσια Εγνατία που θα συνδέει Κατερίνη με Αλεξανδρούπολη. Σε τι επιμένουν Τζιτζικώστας και Μπουτάρης.

Την αυτοδιοικητική διάσταση στην υπόθεση της ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2017, ανέδειξαν στους χαιρετισμούς τους τόσο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, σκιαγράφησε την αναπτυξιακή προοπτική που δημιουργούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για άρση των επιβαρύνσεων από τους ώμους των επιχειρηματιών, ενώ έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων και την «θαλάσσια Εγνατία», παράλληλα με την οδική και την υπό συζήτηση της σιδηροδρομικής.

Στην ανάπτυξη, ακόμη και σε αυτή της μεταποίησης, ρόλο καθοριστικό μπορούν να παίξουν οι αυτοδιοικήσεις, εάν η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση γίνει Περιφερειακή Διακυβέρνηση καθώς «έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε καλύτερα και ταχύτερα να προχωρήσουμε την ανάπτυξη, κάτι που θα επιδιώξουμε και την επόμενη πενταετία», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας λέγοντας ότι η Κεντρική Μακεδονία, που έχει ανακηρυχθεί Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης, έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το προηγούμενα ΕΣΠΑ και είναι μία από τις πέντε Ευρωπαϊκές Περιφέρειες που έχει απορροφήσεις από το ΕΣΠΑ 2014-2020, με εντεταγμένα ήδη 167 έργα.

Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για την Ψηφιακή Περιφέρεια, την πλήρη κατάργηση των γκισέ το 2018, ενώ η ΠΚΜ περιόρισε από μόνη της το ίδιο το κράτος, μειώνοντας κατά 25% τις γραφειοκρατικές της δομές.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καυτηρίασε για μία ακόμη φορά την αρτηριοσκληρωτική νοοτροπία του κεντρικού κράτους. Οι Δήμοι χρειάζονται ένα «αυτοδιοικητικoύ τύπου euro cup, για να πάρει ώθηση η Τοπική Διακυβέρνηση», ενώ  η Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ο κ. Μπουτάρης, χρειάζεται οπωσδήποτε μητροπολιτικό σχεδιασμό για να αντιμετωπισθούν ορθολογικά τα προβλήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος που δρούνε ανασχετικά και σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη.