Skip to main content

Η Αυστρία δεν θα μπλοκάρει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Καναδά

Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν επισήμανε πως το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών στάθμισε την αποτυχία της συμφωνίας και την κριτική.

Την απόφαση ώστε να μην μπλοκάρει τελικά την αμφιλεγόμενη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA) πήρε η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοδιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, μετά το πράσινο φως που έδωσε σήμερα, έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις και εσωτερικές αντιπαραθέσεις, το προεδρείο του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Με αυτή την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών, των οποίων πολλά ηγετικά στελέχη απορρίπτουν την εν λόγω συμφωνία, όπως την είχε απορρίψει και η πλειοψηφία των μελών τους σε πρόσφατο εσωτερικό δημοψήφισμα, αποτρέπεται τελικά μία επαπειλούμενη κυβερνητική κρίση, καθώς ο εταίρος στο συνασπισμό, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τάσσεται εξ αρχής σαφώς υπέρ της συμφωνίας.

Ως εκ τούτου, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ, θα μπορέσει πλέον να συναινέσει για την συμφωνία CETA, την ερχόμενη Τρίτη κατά το Συμβούλιο των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, το προεδρείο του κόμματος εξουσιοδοτεί την αυστριακή κυβέρνηση να υπογράψει την συμφωνία, ταυτόχρονα όμως ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε υπογραφή της αντίστοιχης Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρξει ισότιμη εμπλοκή της μικτής επιτροπής της συμφωνίας CETA, στην οποία εκπροσωπούνται τα εθνικά Κοινοβούλια, όπως επίσης θα πρέπει να διευκρινιστούν τα ανοικτά θέματα, ιδιαίτερα το αμφιλεγόμενο κεφάλαιο για την προστασία των επενδύσεων, «προτού καταστεί δυνατή μία επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή».

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε πως το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών στάθμισε την αποτυχία της συμφωνίας και την κριτική, ιδιαίτερα τις συνέπειες για το διεθνές κύρος της Αυστρίας και της θέσης της ως οικονομικός κόμβος, αποφασίζοντας ένα «ναι» υπό προϋποθέσεις, που σημαίνει ότι «δεν θα εμποδίσει την συμφωνία, αναμένοντας περαιτέρω διευκρινίσεις».

Ο ίδιος, τόνισε επιπλέον, «πως με τη συνεχή αντίσταση προχωρήσαμε αρκετά πετυχαίνοντας πολλά, η διαπραγμάτευση για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας παρατείνεται, η επικύρωσή της θα διαρκέσει χρόνια και έως τότε δεν θα μπορέσουν να αναλάβουν το έργο τους τα δικαστήρια προστασίας των επενδύσεων».