Skip to main content

Οι 50 διαφοροποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι επικείμενες εκλογές

«Μαλλιά κουβάρια» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και «προεδρικοί» σκέφτονται να διαφοροποιηθούν. Όλη η ανθρωπογεωγραφία των διαφωνούντων βουλευτών.

Στην τελική ευθεία είναι η εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας με τους εταίρους. Ήδη συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και ακολουθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (δεν έχει οριστικοποιηθεί). Οι βουλευτές που αναμένεται να καταψηφίσουν τη συμφωνία υπολογίζονται σε περίπου 50, ενώ ακόμη και οι «προεδρικοί» πλέον βλέπουν εκλογές μέσα στο φθινόπωρο...

Το κλίμα είναι τεταμένο και ήρθε να το επιδεινώσει η ρητή σημερινή δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με την οποία καλεί τον πρωθυπουργό, έστω και στο «και πέντε» να πάρει πίσω τη συμφωνία.

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» είναι αποφασισμένη να παλέψει μέχρι τέλους για την ακύρωση της συμφωνίας, ενώ φαίνεται ότι εφόσον δεν το επιτύχει θα λειτουργήσει ως αριστερή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Οι βουλευτές της (περίπου 20) δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τις έδρες τους, ενώ βάζουν ήδη στο τραπέζι και ζήτημα συνεδρίου του κόμματος, όπου ελπίζουν ότι μπορούν να αμφισβητήσουν τους λεγόμενους «προεδρικούς» που είναι η σημερινή πλειοψηφία.

Αρνητικοί στη συμφωνία είναι και όσοι προέρχονται από τις παλιές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αρκετοί βουλευτές και στελέχη τα οποία προέρχονται από τα κινήματα.


Οι... 50 του «όχι»



Για να έχουμε μια εικόνα των τάσεων και των ισορροπιών στο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του πρέπει να δούμε τον αριθμό των βουλευτών ανά τάση.

Στην «Αριστερή Πλατφόρμα» ανήκουν περίπου 20 βουλευτές. Αυτοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσουν «όχι» στη συμφωνία και δεν πρόκειται να παραδώσουν τις έδρες τους.

Στη ΔΕΑ ανήκουν οι βουλευτίνες Γιάννα Γαϊτάνη και Έλενα Ψαρρέα, οι οποίες έτσι κι αλλιώς ψήφισαν αρνητικά και στην εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για συμφωνία.

Η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι αριθμεί τέσσερις βουλευτές, ένας εκ των οποίων, ο Δημήτρης Κοδέλας έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία και μετά θα παραιτηθεί. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι υπόλοιποι σε ό,τι αφορά την ψήφο τους.

Υπάρχουν μια σειρά από ανεξάρτητους ή... ξενόφερτους βουλευτές, όπως η Ραχήλ Μακρή, οι οποίοι επίσης σκέφτονται να καταψηφίσουν, να δηλώσουν παρών ή να απέχουν από την αυριανή ψηφοφορία.

Διαρροές όμως είναι πιθανό να υπάρξουν κι από τη λεγόμενη «Κίνηση των 53», που ανήκουν στο αριστερό κομμάτι των «προεδρικών» και έχουν στηρίξει τον κ. Τσίπρα μέχρι σήμερα. Μπορεί οι περισσότεροι των δέκα βουλευτών να μην καταψηφίσουν και να επιλέξουν απουσία, αποχή ή ακόμη και «ναι» με δήλωση διαφοροποίησης, όμως όπως διαβεβαιώνουν στη Voria.gr δε θα κρατήσουν όλοι ενιαία στάση.


Οι «προεδρικοί» και οι εκλογές



Άλλωστε, η «Κίνηση των 53» είναι περισσότερο ιδεολογικό ρεύμα παρά συγκροτημένη τάση κι έτσι υπάρχει ελευθερία επιλογών. Πάντως, διαφωνούν με τη συμφωνία και το δηλώνουν παντοιοτρόπως. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπενθυμίζουν την απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπε σύγκρουση χωρίς έξοδο από την Ευρωζώνη, η οποία όπως λένε ανατράπηκε, διότι «δεν πήγαμε σε σύγκρουση κι επιπλέον δεν προετοιμαστήκαμε καν για σύγκρουση με τις λογικές της ΕΕ στις οποίες ήμασταν απέναντι».

Στην «Κίνηση των 53» είναι χαρακτηριστικό ότι ανήκουν προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν μάλιστα στο στενό περιβάλλον του κ. Τσίπρα, μεταξύ των οποίων ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η Ράνια Σβίγκου, ο Θοδωρής Δρίτσας, η Θεανώ Φωτίου, ακόμη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος...

Σήμερα πολλοί από τους λεγόμενους «προεδρικούς» αποστασιοποιούνται ή δηλώνουν ότι μπορεί να ψηφίσουν «αναγκαστικά» τη συμφωνία, όμως βλέπουν το φθινόπωρο εκλογές. Η δήλωσή τους και μόνο ότι «το 'ναι' είναι έκφραση θέλησης για ενότητα και στήριξης του κ. Τσίπρα για να μην... τσαλαπατηθεί», είναι αρκετή...

«Το πλαίσιο είναι τρομερά ασφυκτικό. Δεν μπορείς να ασκήσεις αριστερή πολιτική μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Δεν είναι μόνο τα σκληρά μέτρα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θέλουν οι δανειστές να εφαρμοστούν. Βάζουν όρους, που συνιστούν μια επιτροπεία του χείριστου είδους. Ελέγχουν τα πάντα. Μπαίνει ζήτημα του ποιος κυβερνάει. Τα όργανα του κόμματος δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις. Ούτε η Πολιτική Γραμματεία, ούτε η Κεντρική Επιτροπή. Ωστόσο, ακόμη και το κομμάτι της πλειοψηφίας εντός του κόμματος δεν έχει ξεκάθαρη στάση. Υπάρχει διατασική ανακατωσούρα και είναι αλήθεια ότι μεγάλο κομμάτι της πλειοψηφίας έχει πρόβλημα με τη συμφωνία», τόνισαν στελέχη των «προεδρικών» στη Voria.gr.

Ακόμη πιο ενδεικτική όμως είναι η πεποίθηση που εκφράζουν τα ίδια στελέχη ότι «κανείς δε σκέφτεται πλέον πως θα κλείσουμε τετραετία με αυτό το... πράγμα. Στο κόμμα επικρατεί αναταραχή και πολλοί πλέον είναι εκείνοι που ανεξαρτήτως τάσης βλέπουν εκλογές το φθινόπωρο, ίσως και το Σεπτέμβριο».


Η «Αριστερή Πλατφόρμα»



Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που είναι και από τους «επικεφαλής» της «Αριστερής Πλατφόρμας» στη σημερινή δήλωσή του ήταν ιδιαίτερα δηκτικός, κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω τη συμφωνία και να μην τη φέρει στη Βουλή, προειδοποίησε με λαϊκούς αγώνες για την ανατροπή των όποιων μέτρων ψηφιστούν και αναφερόμενος στο γερμανικό κατεστημένο έκανε λόγο για «στυγνούς εκβιαστές» και «οικονομικούς δολοφόνους».

«Η συμφωνία που συνομολογήθηκε με τους 'Θεσμούς' είναι απαράδεκτη και δεν αξίζει να τη χρεωθούν ένα ριζοσπαστικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και μία μαχόμενη κυβέρνηση, που υποσχέθηκε την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας. Οι λεγόμενοι εταίροι και πρώτα απ' όλα το Γερμανικό κατεστημένο, συμπεριφέρθηκαν απέναντι στη χώρα μας ως να είναι αποικία τους και ως στυγνοί εκβιαστές και 'οικονομικοί δολοφόνοι'. Με τη συμφωνία αυτή πάει να ακυρωθεί στην πράξη η λαϊκή εντολή και το περήφανο 'ΟΧΙ' του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα.

Αυτή η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή με τη συνδρομή των ψήφων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Δεν θα περάσει, όμως, στο λαό, ο οποίος θα την ακυρώσει στην πράξη με την ενότητα και τους αγώνες του. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έστω και στο και πέντε, έχουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα να επανατοποθετηθούν και να πάρουν πίσω τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή. Η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία. Το δίλημμα των πιστωτών: συνθηκολόγηση ή καταστροφή, είναι ψεύτικο και τρομοκρατικό και έχει καταρρεύσει στη λαϊκή συνείδηση», τονίζει ο κ. Λαφαζάνης.


Η επαπειλούμενη διάσπαση



Στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει μετέχουν 13 μέλη, ο κ. Τσίπρας, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Τάσος Κορωνάκης και οι κ.κ. Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέκος Καλύβης, Πάνος Λάμπρου, Στάθης Λεουτσάκος, Γιάννης Μπουρνούς, Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδογιάννη, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας, Ρούντι Ρινάλντι και Ράνια Σβίγκου.

Η προσπάθεια όλη αυτή η ένταση να μην καταλήξει σε διάσπαση γίνεται από μια σειρά στελεχών, όμως ακόμη δεν έχει καρποφορήσει.

Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης διαφωνεί ξεκάθαρα με τη συμφωνία και καλεί σε κινητοποιήσεις. Το ίδιο αρχίζουν να κάνουν και μια σειρά από κινήματα και συνδικαλιστικά σωματεία, γεγονός που δείχνει ότι μεγάλο μέρος της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται  το τρίτο μνημόνιο.