Skip to main content

Η 22α Νοεμβρίου πιθανότερη ημερομηνία εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ

Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών εκλογής νέου αρχηγού. Την οριστική απόφαση Μεϊμαράκη για την υποψηφιότητά του ή μη περιμένουν επίδοξοι υποψήφιοι.

Στις 22 Νοεμβρίου 2015 είναι η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Τα περιθώρια για συνέδριο (εκκρεμεί) είναι πολύ στενά και αναμένεται να ακολουθήσει την εκλογή νέου προέδρου.

Ήδη οι προετοιμασίες για τη διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου έχουν ξεκινήσει και υπάρχουν συζητήσεις για τη δυνατότητα συνεδρίασης των οργάνων του κόμματος, που όμως δεν μπορεί πλέον να τα συγκαλέσει ο υπηρεσιακός πρόεδρος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Η ονοματολογία καλά κρατεί, όμως επισήμως τα κορυφαία στελέχη του κόμματος κρατούν σιγήν ιχθύος. Παρασκηνιακά πάντως γίνονται διαβουλεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι του ενός επίδοξοι διεκδικητές της αρχηγίας της ΝΔ σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τονίζουν ότι θα περιμένουν να αποφασίσει οριστικά ο κ. Μεϊμαράκης εάν θα είναι υποψήφιος και μόνον εφόσον δεν είναι θα θέσουν υποψηφιότητα.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις εκλογές

Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ είναι:

-Μέχρι την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (13 μέλη) της ΝΔ υπό την προεδρία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκου, και θα ορίσει χρονοδιάγραμμα υποβολής υποψηφιοτήτων.

-Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η υποβολή των υποψηφιοτήτων για την προεδρία της ΝΔ. Για να έχει κάποιος δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρόεδρος πρέπει να συγκεντρώσει είτε 50 υπογραφές των μελών της Πολιτικής Επιτροπής (500 μέλη), είτε τις υπογραφές από το ένα δέκατο των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

-Τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των ενστάσεων και θα προκηρυχθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

-Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν το αργότερο ως τις 22 Νοεμβρίου 2015.