Skip to main content

Οι 11 προτάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Στήριξη στη Φώφη Γεννηματά για τη Συνταγματική Αναθεώρηση δείχνει ο Σταύρος Θεοδωράκης καλώντας τους κ.κ Τσίπρα και Μητσοτάκη να τοποθετηθούν σχετικά.

Τη στήριξή του στην πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έδειξε ο Σταύρος Θεοδωράκης που ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθούν άμεσα στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής «ώστε να μη χαθεί και αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολιάζει με ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα («Οι 11 μεγάλες αλλαγές που συνεχώς συζητάμε και δεν τολμάμε») ότι οι πολίτες θέλουν:

1. Οι υπουργοί να ελέγχονται για τις πράξεις τους και να μην παραγράφονται τα αδικήματά τους.

2. Οι βουλευτές να δίνουν λόγο στα ποινικά και αστικά δικαστήρια και να μην καλύπτονται πίσω από την ασυλία.

3. Οι δικαστές να μην είναι εντολοδόχοι της κυβέρνησης και η ηγεσία της Δικαιοσύνης να μην καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό.

4. Οι εκλογές να μην γίνονται όποτε βολεύει την κυβέρνηση. Να τηρείται η τετραετία.

5. Η αντιπολίτευση να μην μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

6. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενισχυθεί με αρμοδιότητες που θα ισορροπούν το πολιτικό σύστημα.

7. Ο εκλογικός νόμος να μην αλλάζει κάθε τρεις και λίγο. Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες για να μην εξαρτώνται οι βουλευτές από τους καναλάρχες. Το πρώτο κόμμα να μην παίρνει μπόνους 50 έδρες, σαν να το έχει ψηφίσει ένα επιπλέον 15%.

8. Οι ιεράρχες να μην παρεμβαίνουν στην πολιτική. Να μην καθορίζουν το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων και να μην στέκονται εμπόδιο στην διεύρυνση των δικαιωμάτων.

9. Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν.

10. Τα κόμματα να μην καταδυναστεύουν το δημόσιο και οι παρατάξεις τους τα Πανεπιστήμια. Φτάνει πια με το κομματικό κράτος.

11. Τα κόμματα να μην μπορούν να δανείζονται χωρίς όρια, ούτε να ξοδεύουν μαύρα και ανεξέλεγκτα. Να μην έχουμε πτωχευμένα κόμματα και πλούσιους κομματάρχες.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης προσθέτει πως «αυτές τις 11 αλλαγές έχει ανάγκη ο τόπος. Όλοι, κατά καιρούς, έχουν ζητήσει ορισμένες από αυτές. Κάθε φορά που ξεσπά ένα σκάνδαλο όλοι ζητάνε να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος περί (μη) ευθύνης υπουργών. Και όλοι διαμαρτύρονται για τις βουτιές στην επετηρίδα των δικαστικών για να αλιευθούν οι αρεστοί στον εκάστοτε υπουργό. Όπως και όλοι αγανακτούμε για τους δεκάδες χιλιάδες νέους που αναγκάζονται να φύγουν έξω για να σπουδάσουν».

«Αυτή η Βουλή πρέπει να αποφασίσει, με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή με 151 βουλευτές να οριστικοποιήσει τις αλλαγές», συμπληρώνει ο κ. Θεοδωράκης και καταλήγει: «Ας τολμήσουμε. Άλλωστε όπως έλεγε ένας πραγματικός ηγέτης, "πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις αυτό που είναι σωστό"».