Skip to main content

Hellenic Steel: Μπροστά στο θαύμα της νεκρανάστασης

Από τους τρεις υποψήφιους αγοραστές, ένας έχει καταθέσει προσφορά που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των Ιταλών διαχειριστών της μητρικής ΙLVA.

Η Hellenic Steel, αν δεν της το απαγορεύσουν οι Ιταλοί γραφειοκράτες που διαχειρίζονται την μητρική ILVA, μπορεί άμεσα να περάσει στην ιδιοκτησία νέου ιδιώτη επενδυτή και πριν τα Χριστούγεννα να μπει πάλι σε λειτουργία.

Αυτή την ανέλπιστη πλέον από πολλούς «νεκρανάσταση», επιδιώκουν οι λίγοι εργαζόμενοι που αγωνίζονται για να σωθεί η χαλυβουργία, αποκαλύπτοντας ότι η πρόταση ενός από τους τρεις ενδιαφερόμενους αγοραστές, ανταποκρίνεται απολύτως στους όρους και τις απαιτήσεις που έχουν θέσει οι Ιταλοί δημόσιοι διαχειριστές της ILVA και των ανά τον κόσμο θυγατρικών της, που έχουν βγάλει προς πώληση.

Ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου, όπως άλλωστε είχε γράψει η  Voria.gr (δείτε εδώ), είχαν υποβληθεί τρεις προτάσεις για την αγορά της Hellenic Steel, η μία από Ινδία, η δεύτερη από Κίνα και μία τρίτη από την Ολλανδία. Και οι τρεις υποψήφιοι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων της Hellenic Steel, κ. Παναγιώτης Χατζάκος, δεσμεύονται για την επαναλειτουργία του εργοστασίου ενώ ο ένας εξ’ αυτών, όπως προέκυψε από την αξιολόγηση του φακέλου του, έχει μία πλήρως μελετημένη και τεκμηριωμένη πρόταση η οποία συνοδεύεται από χρηματικό τίμημα που ανταποκρίνεται στο ύψος της απαίτησης των Ιταλών.

Βεβαίως, να σημειώσουμε, ότι οι διαχειριστές που είχαν οριστεί από το ιταλικό δημόσιο, είχαν δώσει και εντολή στους εκκαθαριστές να προχωρήσουν στην κατάθεση αίτησης πτώχευσης της Εταιρείας, παρότι όπως σημειώθηκε υπήρχαν τρεις προσφορές και πριν ακόμη εξαντληθούν τα περιθώρια πώλησης της Hellenic Steel, μιας υγιούς και κερδοφόρας χαλυβουργίας που αντιμετώπισε αδιέξοδα λόγω των προβλημάτων της μητρικής αλλά και που επιβαρύνθηκε από το μεγάλο country risk που έβλεπαν οι ξένοι υποψήφιοι στην Ελλάδα.

«Έχουμε μείνει 30 από τους παλιούς εργαζόμενους να φυλάγουμε την Hellenic Steel, ενώ άλλοι 200 είναι απ΄έξω και περιμένουν να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο. Δημοσιοποιούμε λοιπόν τα θετικά νέα που έχουμε, ότι δηλαδή μία από τις τρεις προτάσεις που υποβλήθηκαν, αφού εξετάσθηκαν, βρέθηκε να ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις που είχαν θέσει οι Ιταλοί διαχειριστές. Μάλιστα ξέρουμε ότι τα συμπεράσματα του ελέγχου από τους εκκαθαριστές και συμβούλους, στάλθηκαν στην Ιταλία. Ζητάμε λοιπόν να επιλεγεί η πώληση, να κινηθούν οι διαδικασίες και, η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει προς την ιταλική όση πίεση μπορεί. Η Ηellenic Steel μπορεί να μπει ξανά σε λειτουργία τον Δεκέμβριο, τρία χρόνια μετά από τότε που την έκλεισαν (Δεκέμβριο 2014)».