Skip to main content

Hellenic Steel: Οι Ολλανδοί της Metalcorp Group «ζεστοί» να επενδύσουν

Η εταιρεία έχει μία ακόμη ευκαιρία, για την πώληση των παγίων σαν σύνολο. Ενδιαφέρον από Ολλανδία αλλά και από όμιλο του Κατάρ με Έλληνα συνεργάτη.

Η Ηellenic Steel δεν έχει ακόμη πει την τελευταία της λέξη. Όπως πληροφορείται η Voria.gr, τουλάχιστον δύο πιθανοί επενδυτές ενδιαφέρονται ζωηρά για την υπό εκκαθάριση βιομηχανία, ενώ το μέλλον της χαλυβουργίας φαίνεται πως αρχίζει να ενδιαφέρει και τη μέτοχο Τράπεζα Πειραιώς.

Μάλιστα την προηγούμενη Τετάρτη, το εργοστάσιο της Hellenic Steel, επισκέφθηκε ο δ/νων σύμβουλος του ολλανδικού ομίλου Metalcorp Group, Τhomas Picek. Οι Ολλανδοί έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν, άλλες δύο φορές, το εργοστασιακό συγκρότημα και γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητες της εταιρείας. Υπάρχει όμως και δεύτερος ενδιαφερόμενος, μεγάλη ελληνική βιομηχανία που στη περίπτωση της Hellenic Steel, εκπροσωπεί και το ενδιαφέρον επιχειρηματικού φορέα του Κατάρ.  Ο δεύτερος υποψήφιος, με τεχνικούς συμβούλους, έχει επίσης ελέγξει από κοντά τη χαλυβουργία. Επίσης, προσφάτως, έχει ζητήσει να ενημερωθεί για την υπό εκκαθάριση χαλυβουργία και ιρανικός όμιλος.

Τι έχει όμως αλλάξει και φαίνεται, σε τούτη τη φάση, να υπάρχει έστω και την τελευταία στιγμή κάποια πιθανότητα επαναλειτουργίας του εργοστασίου, πριν αρχίσει η διάλυση εξοπλισμού και η πώληση κομμάτι- κομμάτι;

Αυτό που αλλάζει, όπως αναμένεται να φανεί και στη γενική συνέλευση της 24ης τρέχοντος, είναι ότι πλέον θα εγκριθεί, μαζί με τον ισολογισμό έναρξης εκκαθάρισης και η δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την αγορά των παγίων περιουσιακών στοιχείων(σσ και όχι των μετοχών). Έτσι, εκτιμάται ότι ξεπερνιούνται οι δυσκολίες που είχαν εντοπιστεί στη διαπραγμάτευση με τους Ιταλούς βασικούς μετόχους, καθώς η μητρική ILVA έχει περάσει στον έλεγχο του ιταλικού δημοσίου.

Με την αλλαγή αυτή, ελπίζεται ότι το εργοστάσιο θα μπορέσει να βρει αγοραστή, καθώς ο επενδυτής το παίρνει ελεύθερο βαρών. Βεβαίως, με την αξία του να έχει αποτιμηθεί κοντά στα 22 εκατ. ευρώ, εννοείται πως η Hellenic Steel, «προσφέρεται» μόνο για σοβαρούς και μεγάλους επενδυτές.

Εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον μετά τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης, το εργοστάσιο μπορεί να μπεί σχεδόν αμέσως σε λειτουργία, καθώς ως το τέλος Νοεμβρίου, 34 από τους παλιούς εργαζομένους απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου προκειμένου να διατηρούν τη Hellenic Steel σε κατάσταση ετοιμότητας. Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών, μέχρι το τέλος του έτους, για να πωληθεί το εργοστάσιο ως σύνολο. Εάν ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, τότε θα αρχίσει η εκποίηση κομμάτι - κομμάτι.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, αρχικό ενδιαφέρον για τη Hellenic Steel είχαν εκδηλώσει Γερμανοί, Ρώσοι, ο όμιλος Mittal, όπως και ο όμιλος Στασινόπουλου. Τελικώς σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις, εξελίξη θετική δεν υπήρξε.  

Τώρα η Hellenic Steel, με τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η γενική συνέλευση των μετόχων, στις 24 Σεπτεμβρίου, θα έχει μπροστά της μια τελευταία ευκαιρία.

Σε ό,τι δε αφορά τους παραπάνω δύο ενδιαφερομένους, μπορούμε να αναφέρουμε για το ολλανδικό fund, ότι δραστηριοποιείται παγκοσμίως σε 20 χώρες. Μέσω των θυγατρικών  του, το Metalcorp Group παράγει και εμπορεύεται σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Ειρηνικό, τις Αμερικές και την Αφρική. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 259 εκατ. ευρώ, από 172,5 εκατ. ευρώ, στο εξάμηνο του 2014, αύξηση που αποδίδεται στην άνοδο της εμπορικής δραστηριότητας στον επιχειρησιακό κλάδο των μη σιδηρούχων μετάλλων ( όπως: αλουμίνιο, χαλκός, μόλυβδο, κασσίτερο, ψευδάργυρο).