Skip to main content

Χατζηδάκης για μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα: Η παρέμβαση γίνεται σε περίοδο που οι αγρότες χρειάζονται στήριξη

«Η στοχευμένη αυτή μείωση γίνεται, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για παρέκκλιση από τους προβλεπόμενους συντελεστές ΦΠΑ», τόνισε ο υπουργός

Τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά μηχανήματα από την 1η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ενώ παράλληλα δήλωσε πως θεσπίζεται νέος υπερμειωμένος συντελεστής 4% για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος.

«Σήμερα ανακοινώσαμε πως από την 1η Νοεμβρίου 2023 μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα και θεσπίζεται νέος, υπερμειωμένος συντελεστής 4% για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κτήρια δημοσίου συμφέροντος», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών σε ανάρτησή του στα social media.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη

«Σήμερα ανακοινώσαμε πως από την 1η Νοεμβρίου 2023 μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα και θεσπίζεται νέος, υπερμειωμένος συντελεστής 4% για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος.

Η στοχευμένη αυτή μείωση γίνεται, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για παρέκκλιση από τους προβλεπόμενους συντελεστές ΦΠΑ, σε πολύ περιορισμένο αριθμό υπηρεσιών και προϊόντων.

Είναι μια μείωση επίσης που θα έπρεπε να έχει, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, μικρό σχετικά δημοσιονομικό κόστος.

Η παρέμβασή μας για τα αγροτικά μηχανήματα γίνεται σε μια περίοδο που οι αγρότες μας χρειάζονται στήριξη, ιδιαίτερα εκείνοι που επλήγησαν από τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές.

Δεν ισχυριζόμαστε φυσικά ότι λύνουμε έτσι όλα τα προβλήματά τους. Αλλά σίγουρα η πρωτοβουλία μας αυτή θα είναι ένα ακόμα όπλο στην προσπάθεια για την ταχύτερη αποκατάσταση της παραγωγής στη Θεσσαλία και τις άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.  

Επιπλέον, ο νέος συντελεστής για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.

Είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας».