Skip to main content

Handelsblatt: Σκιά φόβου πάνω από την Αθήνα

Με την επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνεται ένα εδώ και μήνες εντεινόμενο κλίμα βίας στην Αθήνα, αναφέρει η Handelsblatt.

Τα επανειλημμένα περιστατικά βίας που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην ελληνική πρωτεύουσα σχολιάζει σε εκτενή της ανταπόκριση η διαδικτυακή έκδοση της Handelsblatt, η οποία κάνει λόγο για «κύμα βίας στην Ελλάδα» και «σκιά φόβου πάνω από την Αθήνα» με αφορμή τη χθεσινή ένοπλη επίθεση αγνώστων έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. «Αναρχικοί πετούν βόμβες μολότοφ, δράστες πυροβολούν από μηχανή που βρίσκεται εν κινήσει – η Αθήνα βιώνει ένα κύμα βίας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγορείται ότι η κυβέρνησή του δεν μεριμνά για την ασφάλεια των πολιτών», γράφει ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας του Ντύσελντορφ. Η Handelsblatt φιλοξενεί μάλιστα δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος κάνει λόγο για «κλίμα πολέμου» που εξαπλώνεται στην πόλη και τονίζει ότι οι δράστες των επιθέσεων «θέλουν νεκρούς».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «με την επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνεται ένα εδώ και μήνες εντεινόμενο κλίμα βίας στην Αθήνα. Ολοένα συχνότερα συμμορίες κουκουλοφόρων αναρχικών προκαλούν ανασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας, καταστρέφουν καταστήματα, καίνε αυτοκίνητα, κάνουν τουρίστες να τρέπονται σε φυγή. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης διακρίνει μια 'σκιά φόβου' πάνω από την πόλη του. Πυρήνας των επεισοδίων είναι η συνοικία των Εξαρχείων, ένα προπύργιο της αναρχικής σκηνής. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και οι περισσότερες τράπεζες έχουν κλείσει προ πολλού τα υποκαταστήματά τους στα Εξάρχεια, πολλοί έμποροι εγκατέλειψαν τα μαγαζιά τους. Οι δημόσιες συγκοινωνίες κάνουν μια παράκαμψη γύρω από τα Εξάρχεια μετά από αρκετές εμπρηστικές ενέργειες σε λεωφορεία της γραμμής. Αναρχικοί και έμποροι ναρκωτικών έχουν το πάνω χέρι στα Εξάρχεια», υπογραμμίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «η αστυνομία έχει σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί από την απαγορευμένη ζώνη».

Ούτε εβδομάδα χωρίς επεισόδια

Η HB παρατηρεί ότι «δεν περνά καν μία εβδομάδα χωρίς επεισόδια στην Αθήνα», επισημαίνοντας ότι «κουκουλοφόροι νεαροί πετούν μολότοφ, καίνε παρκαρισμένα αυτοκίνητα και φτιάχνουν οδοφράγματα με φλεγόμενους κάδους σκουπιδιών». Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής επισημαίνει στην εφημερίδα ότι πολλοί καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης δεν μπορούν να ασφαλίσουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ όσοι μπορούν καλούνται να πληρώσουν αστρονομικά ασφάλιστρα.

Ο Γιώργος Καμίνης διαμαρτύρεται ότι απουσιάζει η πολιτική βούληση ώστε να καταπολεμηθεί αποφασιστικά η αριστερή βία, γράφει η HB, σημειώνοντας ότι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «φλερτάρει με τους αναρχικούς». Το δημοσίευμα εκτιμά ότι «πράγματι τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ανοιχτά τη συμπάθειά τους προς ακροαριστερές ομάδες», αναφέροντας ως παράδειγμα την απελευθέρωση των συλληφθέντων μελών της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας, που είχαν εισβάλει πρόσφατα στη Βουλή, κατόπιν τηλεφωνικής παρέμβασης του ίδιου του προέδρου του κοινοβουλίου Νίκου Βούτση, επισημαίνει η HB κάνοντας λόγο για «αξιοσημείωτη παρέμβαση (…) στο έργο της αστυνομίας και της εισαγγελίας». Το δημοσίευμα κλείνει σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεση διαλεύκανση της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Όπως σχολιάζει: «πραγματικά προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι χρειάζεται εντολή του πρωθυπουργού για να συμβεί αυτό».

Ένας Έλληνας επιστήμονας που πρωτοπορεί στη Γερμανία

Η διαδικτυακή έκδοση της Süddeutsche Zeitung κάνει αναφορά στον διακεκριμένο έλληνα ερευνητή Βασίλη Ντζιαχρήστο, καθηγητή και διευθυντή του τμήματος Βιοϊατρικής Απεικόνισης του Πολυτεχνείου του Μονάχου και διευθυντή του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης του Ερευνητικού Κέντρου Helmholtz. Η εφημερίδα του Μονάχου εστιάζει στο έργο του έλληνα ερευνητή, ο οποίος βραβεύθηκε το 2013 με το κορυφαίο γερμανικό επιστημονικό βραβείο Leipniz για την πρωτοποριακή μέθοδο απεικόνισης καρκινικών κυττάρων που ανέπτυξε. H SZ σχολιάζει ότι «οι εικόνες μοιάζουν με πίνακες, σαν συνθέσεις από γραμμές και πιτσιλιές και όσο απωθεί κανείς από τη σκέψη του τι είναι αυτό που απεικονίζουν, είναι εξαιρετικά όμορφες. Στην πραγματικότητα οι εικόνες που έχει κρεμάσει ο Βασίλης Ντζιαχρήστος στο γραφείο του δείχνουν καρκινώματα. Είναι εικόνες από σώματα που νοσούν και η τεχνική του ηλεκτρολόγου μηχανικού κάνει ορατά πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι ένα συνηθισμένο μικροσκόπιο».

Η εφημερίδα του Μονάχου υπογραμμίζει ότι ο Βασίλης Ντζιαχρήστος ασχολείται καθ' όλη τη διάρκεια της ερευνητικής του ζωής με τη δημιουργία απεικονίσεων του εσωτερικού του ανθρώπινου σώματος. (…) Εδώ και αρκετά χρόνια είναι ένας εκ των πρωτοπόρων σε ένα νέο ερευνητικό πεδίο: την οπτικοακουστική (σ.σ. Πολυφασματική Οπτικοακουστική Τομογραφία). Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο έλληνας ερευνητής θέλει να καταστήσει γρήγορα εφαρμόσιμη τη μέθοδό του. Όπως διευκρινίζει η SZ, «θέλει να βελτιώσει την πρόληψη του καρκίνου και σκέφτεται να εντοπίζει καρκινικούς όγκους αρχικά οπτικοακουστικά και εν συνεχεία να τους σημαδεύει με φωσφορίζουσες ουσίες ώστε τελικά να μπορεί να τους απομακρύνει αποτελεσματικότερα». Σύμφωνα με τον Βασίλη Ντζιαχρήστο, οι πρώτες κλινικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς να έχουν προκύψει προβλήματα μέχρι στιγμής.

Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle