Skip to main content

Χαλκιδική και Απόκριες: Προσοχή στη μηνιγγίτιδα – Συστάσεις από την Περιφέρεια

Προσοχή στις μαζικές συναθροίσεις τις επόμενες μέρες που θα βγουν όλοι έξω από τις Απόκριες, συνιστά η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής

Οι Απόκριες που θα βγάλουν τον κόσμο έξω και η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος που βρίσκεται σε έξαρση, κινητοποιούν την αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής.

Με ανακοίνωσή της η αντιπεριφερειάρχης, Αικατερίνη Ζωγράφου, «καλεί τους πολίτες της Χαλκιδικής, να αναδείξουν για ακόμη μια φορά το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει και να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις μαζικές συναθροίσεις κατά τους εορτασμούς που ακολουθούν τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (Πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε Ιατρό. Όσα άτομα, εμφανίζουν συμπτώματα όπως: πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα και φωτοφοβία, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν με γιατρό. Ο τρόπος μετάδοσης γίνεται κυρίως από τις συναθροίσεις κοινού και από άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή, δηλαδή η μετάδοση του ιού γίνεται από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων, με το φιλί και με την με την επαφή χεριών στόματος. Δεν μεταφέρεται μέσω του αέρα, απαιτείται επαφή».

«Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας για την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο δεν θεωρούνταν επιβαρυμένη μέχρι σήμερα (το 2023 είχαν σημειωθεί 23 κρούσματα), τα 14 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε μόλις δύο μήνες από την αρχή του έτους, συνιστούν την εγρήγορση όλων μας», καταλήγει η ανακοίνωση.