Skip to main content

Επενδυτικός πυρετός στη Χαλκιδική - Γερμανοί και Ολλανδοί για οικόπεδα, Βαλκάνιοι για εξοχικά

Πού κυμαίνονται οι τιμές

Σε επενδυτικό οργασμό -αναφορικά με την εξοχική κατοικία, αλλά και την απόκτηση οικοπέδων- ζει η Χαλκιδική, καθώς η ζήτηση σε σχέση με πέρυσι είναι σημαντικά ενισχυμένη, με τους ενδιαφερόμενους, όταν πρόκειται για ξένους, να ταξιδεύουν προκειμένου να δουν ιδίοις όμμασι τα ακίνητα που έχουν εντοπίσει.

Το σταθερό οικονομικό περιβάλλον της χώρας, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές των ακινήτων έναντι της Ιταλίας, της Ισπανίας αλλά και της Πορτογαλίας, ωθούν, όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων, ολοένα και περισσότερους επενδυτές στην Ελλάδα, πολλοί εκ των οποίων μαγνητίζονται από τις ομορφιές τις Χαλκιδικής.

«Η ζήτηση για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, αλλά και οικοπέδων, είναι αυξημένη σε σχέση και με το 2019, ενώ οι εν δυνάμει αγοραστές ταξιδεύουν με ευκολία, πλέον, καθώς έχει περάσει ο φόβος που προκαλούσε ο κορωνοϊός για τις μετακινήσεις, για να δουν από κοντά τα ακίνητα που θεωρούν πως τους ενδιαφέρουν» λέει μιλώντας στη Voria.gr, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Καρούλης.

Η ζήτηση μάλιστα είναι έντονη τόσο για ακίνητα που βρίσκονται δίπλα στο κύμα όσο και για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που απέχουν από τη θάλασσα.

Όπως εξηγεί ο κ. Καρούλης, όλα εξαρτώνται από τις απαιτήσεις, την οικονομική δυνατότητα των ενδιαφερομένων, καθώς και από το αν πρόκειται για επενδυτικό ακίνητο, για εξοχική κατοικία ή αν είναι οικόπεδο, στο οποίο θα δημιουργηθεί κάποιο οικιστικό project.

Μάλιστα η ζήτηση για τέτοια ακίνητα στα οποία θα δημιουργηθούν δυο - τρεις κατοικίες με την προοπτική της εκμετάλλευσης, είτε μέσω μίσθωσης είτε μέσω πώλησης, συνεχώς αυξάνεται.

Ποιοι επιλέγουν και τι

Για τα οικόπεδα η ζήτηση προέρχεται τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους, Ολλανδούς, Τσέχους και Γερμανούς κατά κύριο λόγο. Αξίζει να σημειωθεί πως στα οικόπεδα η θέση και η απόσταση από τη θάλασσα αποτελούν τις κυριότερες παραμέτρους για την επιλογή των ενδιαφερόμενων, αλλά και για τη διαμόρφωση των τιμών πώλησης.

Για τις εξοχικές κατοικίες το ενδιαφέρον εστιάζεται στη Χανιώτη, το Πευκοχώρι, τη Νικήτη, περιοχή που αγαπούν ιδιαίτερα οι Σέρβοι, και την Καλλιθέα. Πέρα από τους Έλληνες, τη μερίδα του λέοντος στην απόκτηση εξοχικών κατοικιών κρατούν οι Βαλκάνιοι (Ρουμάνοι, Σκοπιανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι). Ωστόσο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις Ισραηλινών, Ολλανδών αλλά και Γερμανών.

Οι τιμές των εξοχικών κατοικιών σε δημοφιλείς περιοχές της Χαλκιδικής κυμαίνονται από 2.600 ευρώ έως 3.700 ευρώ ανά τμ, ανάλογα με την εγγύτητα στη θάλασσα αλλά και τις παροχές που προσφέρουν. Ενδεικτικά στο Σάνη η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 3.700 ευρώ το τ.μ., στο Παλιούρι τα 3.100 ευρώ, στην Καλλιθέα τα 2.700 ευρώ, στη Βουρβουρού τα 2.600 ευρώ, όσα και σε Νικήτη και Κασσάνδρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περιοχές όπως η Νέα Καλλικράτεια, τα Φλογητά και τα Νέα Πλαγιά εντοπίζονται ακίνητα σε πολύ χαμηλότερες τιμές.