Skip to main content

Χαλκιδική: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Σπήλαιο Πετραλώνων από Μενδώνη και Τζιτζικώστα - Δείτε φωτογραφίες

Το Σπήλαιο των Πετραλώνων, η ανακαίνιση και αναβάθμιση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι έτοιμο πλέον να υποδεχτεί και πάλι επισκέπτες

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου και αναβαθμισμένου Σπηλαίου Πετραλώνων στη Χαλκιδική πραγματοποίησαν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το Σπήλαιο των Πετραλώνων, η ανακαίνιση και αναβάθμιση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι έτοιμο πλέον να υποδεχτεί και πάλι επισκέπτες.

Στον χαιρετισμό του, στην τελετή εγκαινίων του Σπηλαίου Πετραλώνων, ο κ. Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι "πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο πολιτισμού, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας. Γιατί το Σπήλαιο των Πετραλώνων, πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας και συγχρόνως αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό Ιστορίας και Πολιτισμού. Αισθάνομαι, πραγματικά, βαθιά ικανοποίηση γιατί σήμερα αποδίδουμε και πάλι στους συμπολίτες μας αυτό το σπουδαίο μνημείο, αυτό το μοναδικό αξιοθέατο. Και το αποδίδουμε πλήρως ανακαινισμένο, αναβαθμισμένο λειτουργικά, προστατευμένο και ασφαλές, δηλαδή με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι αντάξια της σπουδαιότητας και της φήμης του".

Image

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνεργασία της Περιφέρειας με το υπουργείο και την υπουργό, Λίνα Μενδώνη, όχι μόνο στο συγκεκριμένο έργο, αλλά σε ένα σύνολο παρεμβάσεων για την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, όπως το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, που εγκαινιάστηκε προσφάτως, με επέκταση των εκθεσιακών χώρων του και νέα σύγχρονη έκθεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο Σπήλαιο των Πετραλώνων ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις για την ανάδειξή του αλλά και για την αναβάθμιση των υποδομών του. Με κύριο γνώμονα την προστασία του και την ασφάλεια των επισκεπτών του, υλοποιήθηκαν σειρά έργων συντήρησης και εξυγίανσης, καθώς και εργασίες αποκατάστασης των φθορών του λιθωματικού διακόσμου του αλλά και σειρά άλλων παρεμβάσεων. Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι το Σπήλαιο Πετραλώνων είναι σήμερα ελκυστικότερο παρά ποτέ, έτοιμο και πάλι να υποδεχθεί επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου, συνεχίζοντας να αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα με την επαναλειτουργία του Σπηλαίου, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάζεται με το υπουργείο Πολιτισμού και για την επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου Πετραλώνων, ένα έργο που επίσης χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Image

"Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα  συνεχίσουμε σταθερά να επενδύουμε στον πολιτισμό. Και αυτό για μας δεν είναι σύνθημα, είναι συνειδητή επιλογή, είναι ισχυρή δέσμευση. Μια δέσμευση που γίνεται πράξη μέσα από έργα πολιτισμού και στην ουσία έργα ανάπτυξης που υλοποιούμε σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία όπως: Τα έργα εδώ στη Χαλκιδική και φυσικά στο Άγιο Όρος. Το νέο Μουσείο της Βεργίνας. Το ανάκτορο των Αιγών. Το ανάκτορο στην Αρχαία Πέλλα. Και φυσικά τα έργα για την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη του Τύμβο Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης. Στην Κεντρική Μακεδονία είμαστε περήφανοι για την τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας. Και το επαναλαμβάνω: Θα συνεχίσουμε σταθερά να επενδύουμε στον πολιτισμό γιατί είναι μια επένδυση με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία μας", τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία και της αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Κατερίνας Ζωγράφου.

Δείτε φωτογραφίες:

Image
Image
Image