Skip to main content

Hair cut 30% για τα ελληνικά ομόλογα κατά περίπτωση

Αποφεύγεται η συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά τα επιμέρους «κουρέματα» στις συναλλαγές με ξένες τράπεζες εξελίσσονται...
"Σε καμία περίπτωση". Την απάντηση αυτή δίνουν, σχεδόν με μια φωνή, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και τραπεζίτες, όταν η συζήτηση φτάνει στο κρίσιμο σημείο: "Θα τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους;". Κι αν μέχρι και χθες, υπήρχε και ένας τόνος αμφιβολίας, σχετικά με το αν και κατά πόσο η Ελλάδα έχει αποφύγει το συγκεκριμένο κίνδυνο, μετά και την παρέμβαση του κοινοτικού επιτρόπου, αρμόδιου για τα οικονομικά, κ. Ολι Ρεν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι "κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει", η κατάσταση φαίνεται να ξεκαθαρίσει οριστικά.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι μπορεί κεντρικά το hair cut των ελληνικών ομολόγων να αποφεύγεται, όμως, σε επιμέρους θέματα έχει αρχίσει να ...εφαρμόζεται. Για παράδειγμα, στις συναλλαγές του δημοσίου με τους προμηθευτές των νοσοκομείων. Οι τράπεζες των τελευταίων, συνήθως ξένες, τους έχουν ενημερώσει ότι θα δεχθούν τους τίτλους με τους οποίους τους πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, αλλά με ένα "κούρεμα" της τάξης του 30%! Την απάντηση αυτή έδωσε συγκεκριμένη μεγάλη γερμανική τράπεζα σε συγκεκριμένους, επίσης, πελάτες της, που έσπευσαν να εξαργυρώσουν τα ομόλογα που τους δόθηκαν.

Κι αυτό δεν είναι παρά ένα από τα αρκετά σχετικά παραδείγματα που έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό την εμφάνιση τους. Και προκαλεί εύλογους συνειρμούς, σχετικά με το τι θα επακολουθούσε, αν τελικώς δεν λαμβάνονταν σε επίπεδο Βρυξελλών, η απόφαση να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ενός συνολικού hair cut του ελληνικού χρέους. Φαίνεται, ωστόσο, ότι έστω και την τελευταία στιγμή, αυτό το εξαιρετικά αρνητικό σενάριο, αποφεύχθη.