Skip to main content

Χαβάη: Μια μεγάλη αγκαλιά για τους πυρόπληκτους από την Ελληνική Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Μάουι

Ο πρόεδρος της Ιεραποστολής μιλάει στη Voria για την άμεση ανταπόκριση των ομογενών στην έκκληση για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Η Χαβάη λαβώθηκε από τις φονικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, το Μάουι έχει αποτεφρωθεί, η ιστορική πόλη Λαχέινα έσβησε από τον χάρτη. Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας -ο αριθμός τους ήταν 111 ως το βράδυ της Παρασκευής- απανθρακώθηκαν και η αναγνώρισή τους είναι δύσκολη, ενώ πάνω από 1.000 αγνοούνται και ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά κάθε μέρα. 
Οι πρώτες φλόγες αναπήδησαν στη Λαχέινα το βράδυ της Τρίτης 8 Αυγούστου και οι σφοδροί άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα ως και 130 χλμ την ώρα, τροφοδοτούμενοι από τον τυφώνα Ντόρα, ο οποίος σάρωνε τις ακτές του Ειρηνικού, μετέτρεψαν τα νότια του αρχιπελάγους σε κόλαση. 

Image

 

 

Η Ιεραποστολή του Μάουι στο πλευρό των πληγέντων 

Περίπου 35 Έλληνες ζουν διάσπαρτοι στη Χαβάη, ενώ δεκάδες επισκέπτονται το νησί στη διάρκεια του χρόνου για διακοπές. Μόλις ξέσπασαν οι πυρκαγιές κινητοποιήθηκε άμεσα η Μητρόπολη του Σαν Φρανσίσκο, στην οποία υπάγεται η Χαβάη και ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος έσπευσε στην ενορία της Ιεραποστολής στο Μάουι.

«Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό. Προσευχόμαστε για όλους όσοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές να τους δώσει ο Κύριος δύναμη και ειρήνη σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες», δήλωσε από την ιεραποστολική ενορία, την οποία υπηρετούν οι κληρικοί του καθεδρικού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Χονολουλού. 

Η Ελληνική Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μάουι απηύθυνε έκκληση στους ομογενείς του Σαν Φρανσίσκο συγκεντρώνοντας τρόφιμα, νερό, φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής και πρώτης ανάγκης, τα οποία φεύγουν καθημερινά για τις πληγείσες περιοχές. 

Επικεφαλής της προσπάθειας τέθηκε ο πρόεδρός της, Jeffrey Yepez, καθηγητής κβαντικής φυσικής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Manoa.

«Η ενορία μας αποτελεί τμήμα της Μητρόπολης του Σαν Φρανσίσκο και υπάγεται στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Οι προσευχές μας συνεχίζονται για τους ανθρώπους του Μάουι που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Πολλοί άνθρωποι στη Λαχέινα έχουν χάσει τα σπίτια τους και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καταφύγια όπου λαμβάνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Μεγάλη και συγκινητική είναι η ανταπόκριση από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν, ώστε να ανακουφίσουν, έστω και για λίγο τους πληγέντες», δήλωσε στη Voria, o Jeffrey Yepez.

Εθελοντές κάθε ηλικίας και εθνικότητας ανταποκρίθηκαν στην έκκληση και βρίσκονται καθημερινά στα γραφεία της ενορίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Ιεραποστολής του Μάουι, όπου παραλαμβάνουν τις προσφορές. Τις συσκευάζουν επιμελώς, διαχωρίζοντας τα είδη και με αυτοκίνητα ιδιωτών αναχωρούν για τις πληγείσες περιοχές.

Image

 
«Οι συνθήκες είναι δύσκολες και οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο. Προς το παρόν, υπάρχουν τέσσερα μέλη από την ενορία της Ελληνορθόδοξης Ιεραποστολής του Μάουι που έχουν χάσει το σπίτι ή την επιχείρησή τους, ενώ γνωρίζουμε επίσης για έναν ενορίτη από την Καλιφόρνια του οποίου η επιχείρηση όπου ήταν μέτοχος κάηκε ολοσχερώς. Στο Μάουι το 80% των επιχειρήσεων ασχολούνταν με τον τουρισμό και είναι δύσκολο να στηθούν ξανά, επειδή έχουν πληγεί και οι υποδομές και το δημόσιο δίκτυο», σημείωσε ο J. Yepez. 
Πρόσθεσε επίσης πως στόχος της Ιεραποστολής δεν είναι μόνο να δοθεί προσωρινή λύση και ανακούφιση σε όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά οργανώνεται ήδη ένα δίκτυο παροχής βοήθειας με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Τα πρώτα πακέτα της βοήθειας των ομογενών έφτασαν τη Δευτέρα 14 Αυγούστου στο Kihei Gymnasium -μια περιοχή στο νότιο Μάουι-, όπου έχουν βρει φιλοξενία δεκάδες οικογένειες εκτοπισμένων κι έκτοτε έχουν παραδοθεί πολλά πακέτα σε διαφορετικά σημεία του νησιού. 

«Είναι πρωτοφανές το κύμα υποστήριξης που λαμβάνουμε. Τα μέλη της ομάδας επείγουσας φροντίδας της Ελληνορθόδοξης Χριστιανικής Ιεραποστολής του Μάουι είναι τόσο πολύ ευγνώμονες για το απολύτως εκπληκτικό επίπεδο βοήθειας που λαμβάνουμε, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσουμε όσους έχουν μεγάλη ανάγκη. Βιώνουμε συνεχώς θαύματα κάθε μέρα», ανέφερε ο Yepez.

 

Image

 

Η Χαβάη κάηκε - «Τρέξε Κάρολ, τρέξε»
Στην κομητεία του Μάουι η κανονικότητα θα αργήσει να επιστρέψει, ενώ ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης μετρά τις πληγές του από τις φονικές πυρκαγιές που σαν λάβα εξαπλώθηκαν σε μεγάλα τμήματα. 
Την Παρασκευή ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, δήλωσε στο CNN ότι οι αρχές της χώρας έχουν καταγράψει τις ζημιές και έχουν αποτυπώσει το μέγεθος της καταστροφής σε ποσοστό 32% της χώρας, προσθέτοντας ότι «η αναζήτηση συνεχίζεται και δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά». «Δεν είναι σαφές πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, καθώς οι επικοινωνίες δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί», είπε βουρκωμένος ο Γκριν. 

Οι ΗΠΑ έστειλαν στη Χαβάη μια φορητή μονάδα νεκροτομείου, τα μέλη της οποίας εργάζονται νυχθημερόν για την ταυτοποίηση των σορών, ενώ η κλινική εγκαυμάτων στη Χονολουλού είναι υπερπλήρης και δεν μπορεί να δεχτεί άλλα περιστατικά. 

Πάνω από 2.200 κτήρια έχουν γίνει στάχτη με το 86% αυτών να είναι κατοικίες. Η φωτιά κατέκαψε τα πάντα και όσο περνούν οι μέρες πληθαίνουν οι καταγγελίες για ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. 

Πυροσβέστες που έφτασαν στη Λαχέινα δήλωσαν στους New York Times ότι οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν είχαν νερό, ενώ το πανίσχυρο σύστημα ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης με σειρήνες συναγερμού και ηχητικά μηνύματα, δεν λειτούργησε. Το δίκτυο των 400 συστημάτων συναγερμού που καλύπτει όλη τη Χαβάη και ειδοποιεί για φωτιά, τσουνάμι, πλημμύρες, τυφώνες και άλλες φυσικές καταστροφές, παρέμεινε σιωπηλό, όλες τις μέρες της πύρινης λαίλαπας. 

Η πρώτη σορός που αναγνωρίστηκε στη Λαχέινα είναι της 60χρονης Κάρολ Χάρτλεϊ.

Image

 

Η Κάρολ ήταν με τον σύντροφό της Τσαρλς Πάξτον, στο σπίτι τους, όταν είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά. Μάζεψαν βιαστικά κάποια πράγματα και τα έβαζαν στην καρότσα του φορτηγού τους για να φύγουν. Το ζευγάρι κυκλώθηκε από πυκνό καπνό και το φορτηγό εξεράγη. Ο δυνατός αέρας και τα συντρίμμια τους χώρισαν. Δεν έβλεπαν τίποτα μπροστά τους, ούτε καν ο ένας τον άλλον. «Τρέξε Κάρολ, τρέξε», φώναζε για ώρα ο Τσαρλς, ακόμη κι όταν δεν έπαιρνε απόκριση. Και τότε φώναζε ακόμη πιο δυνατά, ώσπου δεν μπορούσε άλλο πια να πάρει ανάσα και τελικά έχασε τις αισθήσεις του. 
Η αδερφή της Κάρολ, η Ντόνα Γκάρντνερ Χάρτλεϊ, αναγνώρισε τη σορό της που βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού, ενώ ο Τσαρλς που νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο φωνάζει κάθε μέρα, όλη μέρα, «Τρέξε Κάρολ, τρέξε», μη γνωρίζοντας πως το θαύμα δεν θα γίνει.