Skip to main content

H Zώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης στη... Silicon Valley της Ανατολής

Τριήμερη επίσκεψη στα innovation hubs της Χάιφας και του Τελ Αβίβ, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο οικοσύστημα start ups μετά τη Silicon Valley.

Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας μέσα στις επόμενες ημέρες θα απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους φορείς του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και σε επιχειρήσεις προηγμένων τεχνολογιών, για την τριήμερη επίσκεψη, το Δεκέμβριο, στη χώρα που είναι η μέκκα των start ups, στο Ισραήλ.

Όπως αποκάλυψε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΑΖΚ κ. Παντελής Αγγελίδης, η αποστολή σχεδιάζεται με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα και θα είναι υπό την αιγίδα της υφυπ. Μακεδονίας - Θράκης, με στόχο να ανοίξει ένας δημιουργικός διάλογος μεταξύ του οικοσυστήματος καινοτομίας Θεσσαλονίκης και των αντίστοιχων innovation hubs στο Τελ Αβίβ και τη Χάϊφα.

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5-7 Δεκεμβρίου με την ΑΖΚ να στρέφει το ενδιαφέρον της στην οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας αυτών των πόλων καινοτομίας στο Ισραήλ, που έχουν προσελκύσει τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) από όλες μεγάλες πολυεθνικές που επενδύουν στις τεχνολογίες αιχμής, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας.

"Το Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τέσσερις κλάδους και τις καινοτόμες παρεμβάσεις σε αυτούς, την Αγροτοδιατροφή-Αγροτεχνολογία, τις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την Ενέργεια και τα Logistics. Καλούμε όμως και όσες επιχειρήσεις έχουν ειδικό ενδιαφέρον για άλλα αντικείμενα, να επικοινωνήσουν μαζί μας", πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης.

Το γιατί επιλέγει η ΑΖΚ να διοργανώσει αυτήν την αποστολή στο Ισραήλ είναι ουσιαστικά αυταπόδεικτο. Το Τελ Αβίβ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων μετά τη Silicon Valley. Πέρυσι, start ups του Ισραήλ πέτυχαν να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια 15 δισ. δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά τα ανοικτά θέματα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, περιμένει την απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στις προτάσεις που κατέθεσε για την κινητροδότηση της Καινοτομίας.

Επίσης, συνεχίζει τη συζήτηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης προκειμένου να ενεργοποιηθεί η σύμβαση για να ολοκληρωθεί η μελέτη για την ΑΖΚ στο σκέλος που αφορά στον πρώτο θύλακα. Εάν η Αποκεντρωμένη δεν θελήσει τελικώς να συνεργαστεί, τότε θα πρέπει να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για να μπορέσει να θεσμοθετηθεί ο θύλακας στη περιοχή της Θέρμης, στην έκταση που παραχωρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.