Skip to main content

Οι Αμερικανοί μας δίνουν ελικόπτερα χωρίς εξοπλισμό

Πάνω που χαρήκαμε ότι θα μας δώσουν οι Αμερικανοί 70 ελικόπτερα με κόστος περί τα 50 εκατ. δολ. μαθαίνουμε ότι μας τα δίνουν χωρίς εξοπλισμό.

Ασκούμε οικονομική διπλωματία; Όχι μόνο για υπηρέτηση της εγχώριας οικονομίας αλλά και για άσκηση πολιτικής; Για όσους δεν γνωρίζουν, για αρκετά χρόνια ακόμη η Κίνα θα είναι ανίκητη, όχι για τον στρατό της, αλλά επειδή το 90% των σπάνιων γαιών βρίσκεται στα χέρια της. Που σημαίνει, ότι όποια χώρα την ενοχλήσει αφόρητα, ξεχνά την παραγωγή προϊόντων νέας τεχνολογίας.

Για Σκοπιανούς και Αλβανούς, αλλά και για παρεμπόδιση της πληγής ίδρυσης από Έλληνες, επιχειρήσεων μαϊμού στις γειτονικές χώρες, έχει την δυνατότητα το Υπουργείο Οικονομικών να εντάξει τα ανθελληνικά κράτη στα «μη συνεργάσιμα». Αυτό σημαίνει ότι με τον Φορολογικό Νόμο 3842, στο άρθρο 78, οι οποιεσδήποτε δαπάνες για συναλλαγές με φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα εγκατεστημένη σε χώρα μη συνεργάσιμου κράτους δεν αναγνωρίζονται. Τον ξέρουν αυτόν το νόμο στο ΥΠΕΞ;

Φιλοζωικές οργανώσεις απαιτούν στην Ιταλία να αποσυρθούν οι άμαξες με τα άλογα, που πραγματοποιούν τουριστικούς περιπάτους, επειδή ταλαιπωρούνται τα άλογα. Αυτή η κατ’ επάγγελμα -προσοδοφόρο- «ευαισθησία», μήπως έχει ξεφύγει;

Η παλιά συνταγή αυτών που γύριζαν τα σπίτια για δήθεν εράνους για ευπαθείς ομάδες, αντικαταστάθηκε νομότυπα με τις ΜΚΟ, των δήθεν εθελοντών, που τους ακριβοπληρώνουμε από τον προϋπολογισμό - από την τσέπη μας δηλαδή. [Ευτυχώς που δεν υπήρχαν τέτοιου είδους ευαίσθητοι στην εποχή των δεινοσαύρων, για να τους περισώσουν από την εξαφάνιση, και να τους έχουμε σήμερα στο σπίτι με λουράκι αντί για σκύλο].

Παιδιά, μη τρελαθούμε με την έξοδο στις αγορές. Την έκανε την πατάτα ο Σαμαράς και το πλήρωσε, επειδή δεν ρώτησε πρώτα, και έχουμε τώρα επανάληψη αλλά με έγκριση. Μη το αποδίδουμε όμως στο ότι οι αγοραστές των ομολόγων εμπιστεύθηκαν την οικονομία μας και μάς προτίμησαν… Όταν σε άλλες χώρες τα ομόλογα έχουν απόδοση 1 ή 0,5%, δεν είναι χαζοί να μη επενδύσουν σε ομόλογα με απόδοση 10 φορές πιο πάνω.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ανασφάλεια -πολιτική και οικονομική- τόσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια. Και ο επενδυτής γνωρίζει πως όσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο τόσο γρηγορότερα γίνεται η απόσβεση του κεφαλαίου του, με περισσότερα κέρδη.

Άλλο αποτέλεσμα επιτυχούς διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση. Πάνω που χαρήκαμε ότι θα μας δώσουν οι Αμερικανοί 70 ελικόπτερα (με κόστος περί τα 50 εκατ. δολ.) μαθαίνουμε αιφνιδίως ότι μας τα δίνουν χωρίς αεροβοηθήματα και ασυρμάτους.

Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε τους Επιτελείς του ΓΕΣ, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το ζήτημα αυτό πριν από μερικές ημέρες. Και δημιουργεί ένα νέο πονοκέφαλο στο στράτευμα, το οποίο θα πρέπει εκτός από την χρηματοδότηση της μεταφοράς, της υποστήριξης και της συντήρησης των ελικοπτέρων αυτών, να βρει τα κονδύλια για τον εξοπλισμό των 70 OH-58D Kiowa Warrior με τα υποσυστήματα που έχουν αφαιρεθεί.

Ούτε S-300, ούτε S-400 θα πάρουν οι Τούρκοι. Πληροφορήθηκαν ότι οι Ρώσοι έχουν σχεδόν έτοιμα τα συστήματα S-500. Θα περιμένουν να πάρουν τα τελειότερα. Και μόλις βγουν κι αυτά στην αγορά, θα ξαναπεριμένουν να πάρουν τα S-600. Οι εκβιασμοί στην Ελλάδα πιάνουν, με τους πολιτικούς που έχουμε. Όχι στην Κύπρο, ούτε φυσικά και στο ΝΑΤΟ.