Skip to main content

Η «τρύπα» της δικτατορίας και η επιστροφή του ΕΒΕΘ στη νομιμότητα

Από Voria.gr
Το στρατιωτικό καθεστώς διόρισε το 1967 νέα Διοικητική Επιτροπή της αρεσκείας του, καταργώντας τους εκλεγμένους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου.

Η δεκαετία του 1960 τελείωσε για την Ελλάδα νωρίτερα, ενώ η δεκαετία του 1970 ξεκίνησε αργότερα. Η επτάχρονη δικτατορία 1967 – 1974 αποτελεί «τρύπα» στην πορεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τους ακόλουθους δύο λόγους: Κατ’ αρχήν το στρατιωτικό καθεστώς διόρισε τον Οκτώβριο του 1967 νέα Διοικητική Επιτροπή της αρεσκείας του, καταργώντας στην ουσία τους εκλεγμένους εκπροσώπους των μελών του Επιμελητηρίου. Επιπροσθέτως, για να υπογραμμίσει τη δήθεν νέα εποχή, δηλαδή τη «νέα» κατάσταση, ξεκινάει την αρίθμηση των πρακτικών από τον αριθμό 1, σαν να μην υπάρχει παρελθόν. Πρόκειται ασφαλώς για μια αμήχανη εποχή, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1974, όταν η δικτατορία κατέρρευσε και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία. Τότε επανήλθαν στη θέση τους και τα προ του 1967 εκλεγμένα μέλη της ΔΕ του ΕΒΕΘ, τα οποία συνέχισαν να αριθμούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων τους από τον αριθμό στον οποίο είχε σταματήσει το βιβλίο πριν της 21η Απριλίου 1967.    

Πέραν όλων αυτών η ζωή συνεχίζεται. Εκείνα τα χρόνια η Θεσσαλονίκης –και το Επιμελητήριο- αποκτούν διεθνείς σχέσεις, κυρίως με τα γειτονικά βαλκανικά κράτη. Έτσι καταγράφονται ανταλλαγές επισκέψεων με διάφορες αφορμές με τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία. Το 1971 την Θεσσαλονίκη και το ΕΒΕΘ επισκέπτεται βαυαρική αντιπροσωπεία, η οποία συζητά με παράγοντες της Β. Ελλάδος την εγκατάσταση κοινών βιομηχανικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ υπόσχεται να στηρίξει το ελληνικό αίτημα για είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ. Κάτι που, βέβαια, αποκλείεται με καθεστώς στρατιωτικής δικτατορίας, αλλά αυτό δεν είναι παρά μια… λεπτομέρεια.

Μεταπολίτευση

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η δικτατορία καταρρέει και καλείται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Παρίσι να αναλάβει την ομαλή πορεία της χώρας στη δημοκρατική διακυβέρνηση και στον κοινοβουλευτισμό. Ο Κ. Καραμανλής σχηματίζει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, επαναφέρει σε ισχύ το Σύνταγμα του 1952, προκηρύσσει εκλογές για τις 17 Νοεμβρίου 1974, στις οποίες συμμετέχουν όλα τα Κόμματα συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ. Στις 8 Δεκεμβρίου διενεργεί δημοψήφισμα για την επίλυση του πολιτειακού προβλήματος. Νικητής των εκλογών του Νοεμβρίου αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία, το νεοϊδρυθέν υπό του Κ. Καραμανλή κόμμα, και στο Δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός καταψηφίζει τη βασιλεία και υπερψηφίζει την Προεδρευομένη Δημοκρατία. Είναι η εποχή της μεταπολίτευσης. Εν τω μεταξύ, με την έκδοση του Νομοθετικού Διατάγματος 55/1974 επαναφέρονται οι προ της δικτατορίας αιρετές διοικήσεις στα ΝΠΔΔ, μεταξύ των οποίων και του ΕΒΕΘ. Σε εφαρμογή του συγξκεκριμένου διατάγματος συγκαλείται στις 7 Οκτωβρίου 1974 το ΔΣ στην προ της επιβολής της δικτατορίας σύνθεσή του, για να συνεχίσει τη λειτουργία του. Η αρίθμηση των πρακτικών των συνεδριάσεων ξαναρχίζει από εκεί που είχε σταματήσει στις 15 Απριλίου 1967. Ο αριθμός 157 ακολουθεί τον 156 με καθυστέρηση επτά ετών.