Skip to main content

Οι επενδυτές περιμένουν ένα «δώρο» από τη Φρανκφούρτη

Τα σχόλια του Ντράγκι υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αναλάβει δράση τον Δεκέμβριο, για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Οι προειδοποιήσεις Ντράγκι για χαμηλό πληθωρισμό και για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην Ευρωζώνη η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, και γενικότερα στις αναδυόμενες οικονομίες, ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι επίκειται νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ακόμη και στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου.

Τα σχόλια του Ντράγκι όσον αφορά τις απειλές προς την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό υποδηλώνουν με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αναλάβει δράση τον Δεκέμβριο.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις το ερώτημα που απασχολεί πλέον τους επενδυτές δεν είναι τόσο αν η ΕΚΤ θα χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική της πολιτική, αλλά με ποιον τρόπο θα το κάνει.

Στην παρούσα φάση, δύο είναι οι βασικές επιλογές των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης αν αποφασίσουν να χαλαρώσουν και άλλο τη νομισματική πολιτική:

α) Η πρώτη αφορά την επέκταση, ποσοτική, χρονική και ποιοτική, των αγορών ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ που πραγματοποιεί η ΕΚΤ (και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες) κάθε μήνα.

β) Η δεύτερη αφορά την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου δανεισμού για καταθέσεις τραπεζών στην ίδια την ΕΚΤ.

Η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών εκτιμά ότι η ΕΚΤ πρώτα θα ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η ΕΚΤ είναι η επέκταση των αγορών ομολόγων και σε αυτά που εκδίδουν δήμοι και περιφέρειες, ωστόσο οι συγκεκριμένες αγορές είναι μικρές στην Ευρώπη. Αυτή θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, από την οποία η Ελλάδα εννοείται ότι θα εξαιρούνταν, πλην ελαχίστων περιπτώσεων...