Skip to main content

H επίσκεψη Μπουτάρη στο Κρούσοβο και τα αυτοκόλλητα στα ΙΧ Σκοπιανών

H επίσκεψη Μπουτάρη στην πόλη καταγωγής του, τα αυτοκόλλητα στα ΙΧ των Σκοπιανών κι ο επαναστάτης που συναγελάζεται με τα όργανα του καπιταλισμού.

Στην προηγούμενη σύναξη των Σοσιαλδημοκρατών αρχηγών, ο Α. Τσίπρας ήταν παρατηρητής. Εχθές έκανε και εισήγηση [αύριο μπορεί να είναι και διοργανωτής], αναφερόμενος σε μια νέα πολιτική ατζέντα για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Δεν ξέρω τι λένε οι αριστεριστές του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις τους με Ολάντ (Ολαντρέου, να μη ξεχνιόμαστε), τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες και λοιπούς ομοίους.

Εγώ όμως θυμήθηκα έναν στίχο από ένα επικό ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου, επικεντρωμένο στον Σίμωνα Μπολίβαρ, ή Μπολιβάρ όπως τον αποκαλεί [να είμαστε και μέσα στην μπολιβαριανή επανάσταση και μη ξεχάσουμε την Βενεζουέλα, που τόσο πολύ θαυμάζει ο πρωθυπουργός μας] που λέει: «Στρατηγέ, τι γύρευες στην Λάρισα, εσύ ένας Υδραίος;». Ή τι γυρεύει ένας «επαναστάτης της πρώτη φορά Αριστεράς» να συναγελάζεται με τα όργανα του καπιταλισμού;

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισκέφθηκαν το Κρούσοβο, απ' όπου και η καταγωγή του Μπουτάρη. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε προσκληθεί σε τελετή στη Σχολή Νέων Ηγετών, όπου ήταν ένας από τους ομιλητές. Δεν θα μάθουμε βέβαια τι είπαν οι δυο Βλάχοι μεταξύ τους, ελπίζω όμως να αναφέρθηκε ο δήμαρχος στην ρουμανική προπαγάνδα που κοντεύει να βγάλει Ρουμάνους όλους του Κρουσοβιώτες.

"Η Ελλάδα και τα Σκόπια οφείλουν και θα ζήσουν μαζί, εν ειρήνη, συνεργασία και προκοπή. Εφόσον και μόλις λυθεί το ονοματολογικό και κτυπηθεί κάθε είδους αλυτρωτισμός, οι δύο χώρες θα βαδίσουν μαζί το δρόμο της ΕΕ και των δομών ασφάλειας. Η Ελλάδα θα γίνει ο υποστηρικτής και μεσολαβητής μιας τέτοιας πορείας", υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς. Σωστή τοποθέτηση, αρκεί να την υιοθετήσει και ο Κυρίτσης με τον Μπαλαούρα.

Να σημειωθεί ότι ο Κοτζιάς είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που μίλησε στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών στα Σκόπια, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νικόλα Πόποσκι.

Είναι εντυπωσιακό πόσο ελάχιστα μας υπολογίζει η Τουρκία. Παρόλο που μπήκε πια σε πόλεμο στα νότια, εξακολουθεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, γνωρίζοντας ότι οι τουρκοφοβικοί και τουρκολάγνοι πολιτικοί μας δεν θα αντιδράσουν. Τι θα κάνει, δηλαδή, αν αντιμετωπίσουμε -όπως πρέπει- ως εχθρική την παραβίαση του εναέριου χώρου μας; Θα κάνει πόλεμο; Δύο πολέμους ταυτόχρονα; Και με το ΡΚΚ να αλωνίζει ανενόχλητο στο εσωτερικό;

Διαμαρτύρονται οι Σκοπιανοί, ότι συνεχίζουν να κολλούν οι Έλληνες προσβλητικά αυτοκόλλητα στα αυτοκίνητά τους, όταν ταξιδεύουν σε τουριστικά θέρετρα στην Ελλάδα. Μάλιστα, αυτό το Σαββατοκύριακο ένα αυτοκίνητο Σκοπιανού είχε ένα αυτοκόλλητο που έγραφε ότι είναι Σλάβοι και ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική, κλπ. Και λένε οι Σκοπιανοί, ότι κατά τα τελευταία χρόνια ένας αριθμός οχημάτων από τα Σκόπια, έχουν υποστεί ζημιές, ενώ όσοι πηγαίνουν από την Ελλάδα σε κανένα δεν παρουσιάζεται τέτοιο κρούσμα.

Αυτές οι επιθέσεις της Αυγής κατά Πύρρου Δήμα, Στεφανίδη, αλλά και Αρκά μπορούν μόνο να εξηγηθούν πως οι άνθρωποι αυτοί μέθυσαν από την απόλυτη άσκηση της εξουσίας και έχασαν το μέτρο από την απάθεια με την οποία τους αντιμετωπίζει η υπόλοιπη κοινωνία και οι επί μέρους μικρόκοσμοι της δημοσιογραφίας και της πολιτικής. [καβάλημα καλαμιού, λέγεται κοινώς].