Skip to main content

H απειλή των CDS επιστρέφει στην Ελλάδα, λόγω Grexit

Στην προοπτική ενός Grexit «τρέμουν» όσοι έχουν επενδύσει κεφάλαια στην Ελλάδα και φοβούνται για την επόμενη μέρα τους, για προφανείς λόγους.

Η «τρελή», από κάθε άποψη, συζήτηση για ενδεχόμενο Grexit, προσεχώς, έχει ξεκινήσει και πάλι σε Λονδίνο και Παρίσι. Ολοι όσοι έχουν την δυνατότητα, να συνομιλήσουν με στελέχη μεγάλων ξένων οίκων αλλά και επενδυτικών οργανισμών, μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Το ενδεχόμενο, πλέον, συζητείται ανοικτά μεταξύ τραπεζιτών, αλλά και επιχειρήσεων, ενώ όπως είναι φυσικό στην προοπτική ενός Grexit «τρέμουν» όσοι έχουν επενδύσει κεφάλαια στην Ελλάδακαι φοβούνται για την επόμενη μέρα τους. Για προφανείς λόγους.

Ωστόσο, οι ενδείξεις που υπάρχουν, δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές. Οι αγορές συνεχίζουν να τιμολογούν τα ελληνικά ομόλογα πολύ ψηλά για τρίτη συνεχή εβδομάδα. Επιπροσθέτως, οι επενδυτές καταφεύγουν εκ νέου στην ασφάλισή τους με Credit Default Swaps (CDS) έναντι ενδεχόμενου πιστωτικού γεγονότος το καλοκαίρι. Το γεγονός είναι από μόνο του ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί.

Στο μεταξύ, ο σύνθετος δείκτης Bloomberg Greece Sovereign Bond Index, που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των τιμών ενός καλαθιού μακροπρόθεσμων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (21 εκδόσεις), έχει χάσει πάνω από 4,7% της αξίας του από τις αρχές του 2017. Χάθηκε έτσι σχεδόν το σύνολο των κερδών που σημείωσε τον Νοέμβριο, οπότε επικρατούσαν προσδοκίες για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο δείκτης αυτός κορυφώθηκε στις 133 μονάδες την 1η Δεκεμβρίου και έκτοτε έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 120, δηλαδή κατά 10%.