Skip to main content

Το αδιαχώρητο για τα κόκκινα δάνεια - Ποιες εταιρείες είναι στην ουρά

Ακόμα και μεγάλες ξένες τράπεζες όπως η Barclays και η BNP Paribas δείχνουν κάτι παραπάνω από έμπρακτο ενδιαφέρον για την περίπτωση.

Κανονική «παρέλαση» μεγάλων ξένων ονομάτων σημειώνεται την Αθήνα, ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς διαχείρισης κόκκινων δανείων. Ακόμα και μεγάλες ξένες τράπεζες όπως η Barclays και η BNP Paribas δείχνουν κάτι παραπάνω από έμπρακτο ενδιαφέρον για την περίπτωση.

Σημειώστε επίσης ονόματα όπως: BlackRock Solutions, Alvarez and Marsal, Clifford Chance, Pillarstone, KPMG, PWC, Oliver Wyman, Sankaty Advisor, Deloitte και Ernst & Young. Στην «ουρά» επίσης κι άλλες δικηγορικές και συμβουλευτικές εταιρείες έως και call centers.

Σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε πριν μερικές μέρες η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την EBRD, λέγεται ότι το παρόν έδωσαν περισσότεροι από 100 ενδιαφερόμενοι. Αυτόπτης μάρτυρας μας έλεγε ότι «επικρατούσε το αδιαχώρητο».

Και μια και ο λόγος στη διαχείριση δανείων, από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτείνεται η ένταξη στη διαδικασία ακόμα και ενήμερων δανείων! Ο λόγος; Το ύψος των προβλέψεων που κάνουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες οδεύουν από ρεκόρ σε ρεκόρ.

Η ΕΚΤ πιστεύει ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα πέσουν οι προβλέψεις, θα απελευθερωθεί ρευστότητα και θα δοθεί – επιτέλους – μια ώθηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, μέσω της αύξησης του τραπεζικού δανεισμού. Ως γνωστόν, ο ρυθμός του είναι αρνητικός εδώ και πάνω από τρία χρόνια, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας και του αρνητικού κλίματος που επικρατεί πλέον στην αγορά, μετά την πολυετή ύφεση.