Skip to main content

H άντληση νέων κεφαλαίων στόχος του ΧΑ για το 2017

Την ίδια στιγμή, λειτουργικές θα καταστούν οι καλυμμένες πωλήσεις με αξιοποίηση των ειδικών χαρακτηριστικών και των τεχνικών πλεονεκτημάτων

Γράφει ο Επενδυτής

Στο σύνθετο πρόβλημα της διαχείρισης του ρίσκου και της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης επιχειρεί να απαντήσει από τις αρχές του 2017 η διοίκηση της ΕΧΑΕ, με μια σειρά κινήσεων που επιφέρουν αλλαγές τόσο στον τρόπο των συναλλαγών, όσο και στον υπολογισμό των τιμών.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, λοιπόν, αλλάζει η κατηγοριοποίηση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού δημιουργούνται τρεις νέες κατηγορίες με βάση τη συναλλακτική δραστηριότητα, στις οποίες θα εντάσσονται οι μετοχές.

Από τις 16 Ιανουαρίου θα τεθεί σε λειτουργία μια νέα έκδοση του ΟΑΣΗΣ που περιλαμβάνει τις τρεις νέες κατηγορίες, υψηλής, μέσης και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Μέσω αυτών των κατηγοριών θα προσδιορίζονται τα spreads των μετοχών της κύριας αγοράς, αλλά και η μέθοδος υπολογισμού της τιμής κλεισίματος. Συγχρόνως  δίνονται κίνητρα στους ειδικούς διαπραγματευτές που αναπτύσσουν δραστηριότητα στη χαμηλή κατηγορία έναντι εκείνων της υψηλής. Παράλληλα, αναμένεται η τροποποίηση του αλγόριθμου του υπολογισμού της τιμής κλεισίματος στην κύρια αγορά με προσαρμογή στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης. Ο νέος αλγόριθμος αναμένεται να οδηγεί σε αντιπροσωπευτικότερες τιμές κλεισίματος προσαρμοσμένες στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης, που δεν θα επηρεάζονται από τις αδυναμίες του παρελθόντος σε ό,τι αφορά τα συστήματα διαπραγμάτευσης των μετοχών.

Την ίδια στιγμή, λειτουργικές θα καταστούν οι καλυμμένες πωλήσεις με αξιοποίηση των ειδικών χαρακτηριστικών και των τεχνικών πλεονεκτημάτων.

Στόχος της διοίκησης της ΕΧΑΕ είναι να αποτελέσει το 2017 μια καθοριστική χρονιά για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ώστε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να επιτελέσει τον ρόλο της, δηλαδή να αντληθούν κεφάλαια από τις εισηγμένες και μη επιχειρήσεις με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί η κεφαλαιαγορά να προσφέρει τέτοιου είδους κεφάλαια. Φαίνεται, μάλιστα, πως οι προϋποθέσεις υπάρχουν από οποιανδήποτε πλευρά κι αν προσεγγίσει κάποιος το ζήτημα. Το Χ.Α. κινήθηκε με αξιώσεις μέσα στην κρίση, σε ό,τι αφορά την άντληση κεφαλαίων, κυρίως λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών. Για το διάστημα αυτό κατέλαβε την 4η θέση μετά το Euronext, το ισπανικό και το ελβετικό Χρηματιστήριο, με τα κεφάλαια που αντλήθηκαν να διαμορφώνονται σε 52,861 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή το κλάσμα της κεφαλαιοποίησης προς το ΑΕΠ, που στις ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνεται σε 71,8% και στην Ελλάδα στο 19,8% καταγράφει ένα βαθύ, αλλά τελικώς ελπιδοφόρο χάσμα. Η μεγάλη διαφορά είναι αυτή που διαμορφώνει ευκαιρίες εισόδου για το 2017.