Skip to main content

Guardian: Ο Βαρουφάκης μπορεί να τσιμπήσει στο δόλωμα των Ευρωπαίων

Για μυστική συμφωνία των Ευρωπαίων έτσι ώστε να ρίξουν ένα «δόλωμα» στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κάνει λόγο η εφημερίδα Guardian.

Για μυστική συμφωνία των Ευρωπαίων έτσι ώστε να ρίξουν ένα «δόλωμα» στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη κάνει λόγο η εφημερίδα Guardian.

Ο Guardian ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ευρωομάδας, οι ομόλογοι του κ. Βαρουφάκη ποντάρουν στο γεγονός ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή μαστίζεται από οικονομικής άποψης και ότι τελικά να μπει στη διαδικασία ενός «βρόμικου συμβιβασμού» έτσι ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, δημοσίως, εκφράζουν την ενόχλησή τους για την άτεγκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και δηλώνουν πως ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα. Ιδιωτικά λένε πως υπάρχει ακόμη χρόνος για να υπάρξει συμφωνίας Αθήνας-Βρυξελλών.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η μοναδική περίπτωση να μετατραπεί το τωρινό περίγραμμα σχέσεων σε συμφωνία, θα προκύψει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποταχθεί στις Βρυξέλλες – σε αντίθετη περίπτωση δεν έχει παρά να εγκαταλείψει το ευρώ.

Η χρονική διαφορά

Μέχρι και αυτή την εβδομάδα ο Βαρουφάκης εργαζόταν έχοντας μπροστά του ένα μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα. Τι σημαίνει αυτό; To Eurogroup θα ήθελε να υπάρξει μια συμφωνία μέσα στο Μάιο, ενώ ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ την προεκτείνει για τον Ιούνιο. «Δεν είναι ένα χρονικό τέχνασμα που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, αλλά πρόκειται για μια πιο ουσιαστική διαφορά για το τι πρέπει να συζητηθεί και τι είδους συμφωνία θα σταθεροποιήσει τα οικονομικά της χώρας και συνάμα να παρέχει μακροπρόθεσμη λύση στη νομισματική ένωση», αναφέρει το άρθρο.

Σημαντικός ο Ιούνιος

Για την ελληνική κυβέρνηση ο Ιούνιος είναι σημαντικός διότι τότε ολοκληρώνεται το υπάρχον πρόγραμμα και έτσι θα μπορεί να πει στους πολίτες πως ο «εικονικός πνιγμός» της χώρας που κράτησε τέσσερα χρόνια, έλαβε τέλος. Σύμφωνα με το άρθρο, ευελπιστεί πως η νέα συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει εσφαλμένους στόχους λιτότητας και συνεχείς ελέγχους από τους θεσμούς. Στο μεταξύ, όμως, η Ελλάδα έχει μπροστά της κάποιες σημαντικές αποπληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και φυσικά έχει να καλύψει και τις εσωτερικές ανάγκες της. Η κυβέρνηση θεωρεί πως αν καταφέρει να βρει χρήματα μέσω του αναγκαστικού δανεισμού, τότε, για κάποιο διάστημα, θα καταφέρει να εξατμίσει τη μόχλευση της Ευρωομάδας.

«Ο Τσίπρας έχει επικεντρώσει την πίεσή του προς την Μέρκελ που ως γνωστόν είναι περισσότερο διαλλακτική από τον Σόιμπλε. Ο Έλληνας ηγέτης θέλει να μια μεγάλη πολιτική συμφωνία που θα υποχρεώνει τους αξιωματούχους των θεσμών να παραδεχθούν πως οι προηγούμενες διασώσεις ήταν ατελείς. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ΔΝΤ και Κομισιόν υπολόγισαν λάθος όταν έβαλαν την Ελλάδα σε δεύτερο πρόγραμμα. Το χρέος της ανέβηκε από το 140% του ΑΕΠ στο 180%. Από την άλλη, όμως, αυτός ο κακός υπολογισμός ματαιώνεται ως άλλοθι λόγω της αποτυχίας του Βαρουφάκη να δώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο μεταρρυθμίσεων», αναφέρει το άρθρο.

Το δόλωμα

Για να καταλήξει το άρθρο: «Ιδιωτικά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από κεντροδεξιές κυβερνήσεις, έχουν αποδεχθεί πως ο Βαρουφάκης θα τραβήξει το θέμα του χρέους έως τα άκρα. Πολλοί βάζουν στοίχημα πως το Grexit είναι επικείμενο. Ωστόσο, έχουν κατανοήσει πως χρειάζεται από τη μεριά τους ένα φρεσκάρισμα στις προσφορές τους, ένα αδυνάτισμα στις απαιτήσεις τους και μια πιο χαλαρή αποπληρωμή του χρέους. Αυτό είναι ένα δόλωμα το οποίο ο Βαρουφάκης μπορεί να το λάβει».