Skip to main content

Guardian: Οι πρωταγωνιστές του σύγχρονου ελληνικού δράματος

Τους βασικούς πρωταγωνιστές του "ελληνικού δράματος", στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, αναλύει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Τους βασικούς πρωταγωνιστές του "ελληνικού δράματος", στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, αναλύει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει ξεμείνει χωρίς συμμάχους καθώς εισέρχεται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία και συνεχίζει αναλύοντας τον ρόλο του κάθε..."ηθοποιού":

Αλέξης Τσίπρας - Ο Έλληνας ηγέτης: Αν και έχει πάρει πίσω όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Οι φίλοι τους τον χαρακτηρίζουν χαρισματικό, οραματιστή και ενδιαφέροντα. Παίζει το ρόλο του καλού μπάτσου, τη στιγμή που ο Βαρουφάκης είναι το κακό παιδί. Οι αρνητές του λένε πως είναι δημαγωγός και εξυφαίνει σκοτεινά πλάνα. Ωστόσο, κατάφερε να έρθει κοντά με την Μέρκελ.

Παναγιώτης Λαφαζάνης - Ο Έλληνας επαναστάτης: Ένας ρωσόφιλος, αντικαπιταλιστής πολιτικός με εμπρηστική ρητορική και ο οποίος θεωρείται ο σημαντικότερος εχθρός του Τσίπρας στο εσωτερικό. Αν και έχει χαλαρώσει τη θέση του ως προς την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παραμένει βασικός πολέμιος των δανειστών. Ενδέχεται αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, να αντιταχθεί σε αυτήν και να προκαλέσει μια ανταρσία.

Γιάννης Βαρουφάκης -  Ο Έλληνας υπουργός: Υπουργός με ροκ στυλ – είναι το δημόσιο πρόσωπο της κυβέρνησης. Ένας ακαδημαϊκός που έγινε πολιτικός και είναι σαφώς το πιο προβεβλημένο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις τους με τους άλλους υπουργούς της Ευρωζώνης έχει περάσει από πολλά στάδια, καθώς ο Κευνσιανός οικονομολόγος τάσσεται εναντίον της λιτότητας.

Μανώλης Γλέζος – Η ελληνική συνείδηση: Αφού πέρασε μεγάλο διάστημα δίπλα στον Τσίπρα για να τον νουθετεί καθώς έμπαινε στην κεντρική σκηνή, τώρα από την Ευρωβουλή, ο σεβάσμιος Γλέζος, ασκεί κριτική στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση θα έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές της.

Γιάννης Δραγασάκης - Το δεξί χέρι: Ο άνθρωπος που προσπαθεί από το παρασκήνιο να ενώσει διαφορετικές απόψεις, να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Ένας ήρεμος και μετριοπαθής πολιτικός.

Ευκλείδης Τσακαλώτος - Ο διαπραγματευτής: Είναι το καλύτερο αντίδοτο για τον Βαρουφάκη. Το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει ρόλο στη διαπραγμάτευση. Παρόλα αυτά ούτε κι αυτός επιθυμεί μια υπαναχώρηση σε αυτά που ζητούν οι δανειστές

Πάνος Καμμένος - Ο κυβερνητικός εταίρος: Λαϊκιστής, με έντονα αρνητικά αισθήματα για τους Γερμανούς, τους δανειστές της Ελλάδας που τους θεωρεί αποικιοκράτες και τους μετανάστες.

Η Ακρόπολη: Σύμβολο του ένδοξου ελληνικού παρελθόντος.

Ο ελληνικός λαός: Είναι οι άνθρωποι που θέλουν να μείνουν στο ευρώ.

ΔΝΤ/ Τεχνικά κλιμάκια Βρυξελλών: Αρκετά στελέχη του υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, αλλά δεν συμφωνούν με την τακτική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν ανέλαβε την εξουσία αποφασισμένος να παίξει σημαντικό ρόλο στην ελληνική κρίση κι έχει χρησιμοποιήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει ώθηση σε αυτό το σκοπό. Το ίδιο ισχύει για τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Αλλά αυτή η σχέση μεταξύ της Κομισιόν και του Τσίπρα έχει αρχίσει να χαλάει.Επιπλέον, εκτός Βρυξελλών ο Τσίπρας δεν έχει καθόλου φίλους. Μάλιστα, οι ηγέτες των κρατών μελών της ανατολικής Ευρώπης όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία ή οι χώρες της Βαλτικής γίνονται ολοένα και πιο επικριτικές απέναντι στην Ελλάδα.

Άνγκελα Μέρκελ: Η Γερμανίδα Καγκελάριος που προσπαθεί να βρει λύσεις για την ελληνική κρίση , αντιτιθέμενη στον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μπαράκ Ομπάμα: Έχει αλλάξει θέσεις το τελευταίο διάστημα. Από τη στήριξη στην Ελλάδα, πλέον έχει σκληρύνει τη στάση του.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Έκανε το λάθος να έρθει στην Αθήνα και να συναντηθεί με τον Βαρουφάκη.

Έντα Κένι: Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός που φοβάται την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ο αρχιτέκτονας του ευρώ και ο σκληρός της υπόθεσης που έχει κατηγορηθεί πολλάκις από τους Έλληνες.

Κριστίν Λαγκάρντ: Το αφεντικό του ΔΝΤ που το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει πολλές απόψεις.

Μάριο Ντράγκι: Ο άνθρωπος που δίνει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Το φόβητρο ότι αν τα πράγματα πάνε άσχημα, η Ελλάδα θα τον πλησιάσει.