Skip to main content

Guardian: Η Κύπρος «πουλούσε» υπηκοότητες της ΕΕ σε Ρώσους ολιγάρχες

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται λίστα με τα ονόματα των ολιγαρχών που έχουν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα.

Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχώρησε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian». Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και μέλη της ουκρανικής ελίτ, που κατηγορούνται για διαφθορά, συγκαταλέγονται μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν αποκτήσει διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων προγραμμάτων «χρυσής βίζας».

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως η κυβέρνηση της Κύπρου έχει εισπράξει πάνω από τέσσερα δις ευρώ παρέχοντάς σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους και ζάπλουτους Ουκρανούς υπηκοότητα και μαζί το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη σε αντάλλαγμα επενδύσεις σε μετρητά. Μόνο πέρυσι υπολογίζεται ότι εκδόθηκαν περισσότερα από 400 διαβατήρια, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Πριν από το 2013, η κυπριακή υπηκοότητα χορηγούνταν σε διακριτική βάση από τους υπουργούς, σε μια λιγότερο επίσημη εκδοχή της τρέχουσας ρύθμισης. Μια λίστα που διέρρευσε με τα ονόματα όσων επωφελήθηκαν από αυτά τα συστήματα, και την οποία έχει δει ο Guardian περιλαμβάνει εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή. Η διαρροή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ένας κατάλογος των πλούσιων και ισχυρών κατοίκων με κυπριακή υπηκοότητα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται λίστα με τα ονόματα των ολιγαρχών που έχουν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένα πρώην μέλος του ρωσικού Κοινοβουλίου, ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.

Ενδεικτικά, αναφέρεται το πολύ γνωστό, από την σχέση του και με την Ελλάδα, όνομα του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, καθώς και αυτό του Ραμί Μακλούφ. Πρόκειται για τον ξάδελφο του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας, ο οποίος υπέστη για πρώτη φορά αμερικανικές κυρώσεις το 2008, για διαφθορά. Η Κύπρος του έδωσε την υπηκοότητα το 2010, χωρίς να είναι σαφής ο τρόπος και το αν ο έλεγχος ήταν πλήρης.

Η Ana Gomes, βουλευτής στην Πορτογαλία, χαρακτήρισε τις λεγόμενες «χρυσές θεωρήσεις» ως «απολύτως ανήθικες και διεστραμμένες» και κατηγορεί την Κύπρο για την μυστικοπάθεια γύρω από τη λίστα.Αργότερα φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει μια τροπολογία που υπέβαλε η Gomes απαιτώντας από τις χώρες να διεξάγουν εμπεριστατωμένους ελέγχους ασφαλείας στους αιτούντες «χρυσές βίζες».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε πρόσφατα έρευνά για το κατά πόσον οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σωστά. Το 2013 η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου άρχισε να εφαρμόζει την πρακτική η οποία απαιτεί από τους αιτούντες να επενδύσουν 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες ή κρατικά ομόλογα. Δεν υπάρχει απαίτηση γλώσσας ή κατοικίας, εκτός από μια επίσκεψη μία φορά κάθε επτά χρόνια.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι το πρόγραμμα προοριζόταν για «γνήσιους επενδυτές που εγκαθιστούν επιχειρηματική βάση και αποκτούν μόνιμη κατοικία στην Κύπρο». Ανέφεραν ότι έγιναν αυστηροί έλεγχοι σε κάθε υπηκοότητα και οι έλεγχοι που απαιτούνται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Παρατήρησαν επίσης ότι η Κύπρος δεν ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που χορήγησε την υπηκοότητα σε Ρώσους υψηλού καθαρού πλούτου.