Skip to main content

Guardian: Οι ευάλωτοι πρόσφυγες θα μεταφερθούν πρώτοι από τα νησιά

Ασυνόδευτοι ανήλικοι, ηλικιωμένοι και ασθενείς θα είναι πρώτοι που θα μεταφερθούν σε καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς θα είναι πρώτοι οι οποίοι θα μεταφερθούν από τους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου, στην ηπειρωτική χώρα, τη στιγμή που η ανησυχία για το μέλλον της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας κορυφώνεται, μεταδίδει η Guardian σε σημερινό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η επιχείρηση μεταφοράς των προσφύγων πρόκειται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, την ώρα που η Άγκυρα απειλεί να θέσει τέλος στη συμφωνία αν οι Βρυξέλλες δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους στους Τούρκους για τη βίζα.

Όπως σημειώνει μάλιστα, οι προσφυγικές ροές, οι οποίες είχαν μειωθεί κατά 90% με την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία, έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι. Θέλοντας να τονίσει τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η συμφωνία με την Τουρκία, η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ασκεί πίεση προκειμένου να γίνουν δεκτά τα αιτήματα του: «Εάν η ΕΕ πρόκειται να κάνει την Τουρκία πλήρες μέλος, είμαστε έτοιμοι. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε φτάσει στο τέλος του παιχνιδιού.Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να καθυστερούμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα ή να εμπλεκόμαστε σε διπλωματικές ακροβασίες».

«Αν καταρρεύσει η συμφωνία, θα υπάρξει ένα κύμα ενός εκατομμυρίου ή περισσότερων και αυτή η χώρα είναι εντελώς απροετοίμαστη», δήλωσε στη Guardian, Ευρωπαίος πρέσβης. «Η Αθήνα θα κατακλυστεί, όπως και η ηπειρωτική χώρα, άνθρωποι θα αναγκαστούν να ζήσουν στα χωράφια, θα υπάρξουν σκηνές που δεν έχουμε ποτέ φανταστεί», κατέληξε.