Skip to main content

ΓΣΕΕ: Η περικοπή του 14ου μισθού αποτελεί αιτία πολέμου

«Αιτία πολέμου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού, τασσόμενος παράλληλα κατά των μαζικών απολύσεων και της αύξησης των ορίων συνταξιοδότηση
«Αιτία πολέμου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού, τασσόμενος παράλληλα κατά των μαζικών απολύσεων και της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των εργατικών κέντρων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), ο κ. Παναγόπουλος απηύθυνε πρόσκληση στους εργαζόμενους της Βόρειας Ελλάδας να συμμετάσχουν μαζικά στην εικοσιτετράωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντας την απεργία «πολιτική».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναγνώρισε ότι «υπάρχει δημοσιονομική κρίση που πρέπει να περάσει στην πραγματική οικονομία» και τόνισε ότι «την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες». Εξέφρασε επιφυλάξεις για το «εάν είναι η ώρα για αναζήτηση ατομικών ευθυνών» για την κατάσταση της οικονομίας, εκτιμώντας ότι «οτιδήποτε γίνει οφείλει να γίνει με πολλή προσοχή και περίσκεψη και υπό την προϋπόθεση να μην ροκανίζει το κλαδί που καθόμαστε, που είναι η οικονομική και νομισματική ένωση».

Τόνισε, δε, ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες για την υπογραφή της ΣΣΕ «στο κάδρο της απεργίας μπαίνει και το αίτημα για ουσιαστικές αυξήσεις«, προσθέτοντας ότι «Αν δεν δουν οι αγορές το αντίπαλο δέος, που είναι οι κοινωνίες που αντιδρούν, που εξεγείρονται, θα θέλουν να επιβάλλουν και άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, πάνω από τις αγορές και τα κέρδη. Οποιοδήποτε μέτρο θα αποτύχει, εάν δεν είναι κοινωνικά δίκαιο».

Τέλος, χαρακτήρισε «μερεμέτι» στο «ετοιμόρροπο σπίτι της εργασίας» το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στηλίτευσε την ανακοίνωση της άρσης των δύο βασικών ρυθμίσεών του, τόνισε ότι «είναι ντροπή» να μην παίρνονται μέτρα για «τις εργολαβίες στο Δημόσιο» και απηύθυνε έκκληση για ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.