Skip to main content

ΓΣΕΕ- Παναγόπουλος: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα συνδικάτα σαν εχθρούς

Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών για ομαδικές απολύσεις και κατηγορεί για κλειστές πόρτες απέναντι στα συνδικάτα.

"Η κυβέρνηση συνομιλεί με τους δανειστές, τους εργοδότες, αλλά τα συνδικάτα δεν τα κάλεσε σε διάλογο ούτε μία φορά". "Η κυβέρνηση Τσίπρα, συναποφάσισε με τους εργοδοτικούς φορείς την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, χωρίς καν να μας ρωτήσει". "Τα συνδικάτα αντιμετωπίζονται σαν εχθρός από μία κυβέρνηση που έχει στον πυρήνα της καθαρά νεοφιλελεύθερες πολιτικές".

Τα παραπάνω ήταν μόνο κάποια από τα πάμπολλα "κατηγορώ", που εξαπέλυσαν κατά της κυβερνητικής πολιτικής ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του ΕΚΘ και τα μέλη διοίκησης της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με την ευκαιρία διοργάνωσης της φετινής ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση, μπροστά στη νέα επίθεση που θα δεχθεί οι εργαζόμενοι, να σταθεί ακλόνητα πίσω από το κοινό κείμενο του 2014, την συμφωνία που είχε συνυπογραφεί από εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ και έφερε τη σφραγίδα του ILO, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

"Η συμφωνία αυτή πρέπει και τώρα να αποτελέσει για την κυβέρνηση την εθνική γραμμή στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, με τους δανειστές. Πίσω από αυτή τη γραμμή δεν πρέπει να υποχωρήσουμε", τόνισε ο κ. Παναγόπουλος ο οποίος επίσης κάλεσε κυβέρνηση και πολιτικούς να επικαλούνται τα ψευδή, όπως είπε, περί προνομίων των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, επιδιώκοντας έτσι να υποσκάψουν τη θέση τους στη κοινωνία.

"Σε ένα χρόνο η ΓΣΕΕ κλείνει 100 χρόνια ζωής. Τα συνδικάτα είναι εδώ και θα είναι εδώ, είτε το θέλει η κυβέρνηση, είτε όχι. Τα συνδικάτα υπάρχουν γιατί η παρουσία τους ανταποκρίνεται σε μία κοινωνική ανάγκη, γιατί υποστηρίζουν τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Σε αυτά όμως τα 100 χρόνια", πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, "πολλά κόμματα εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν".

Στην ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ, όπως και του προέδρου του ΕΚΘ κ. Τσαραμπουλίδη, αλλά και του γ.γ. της ΓΣΕΕ κ. Νίκου Κιουτσούκη, υπήρχε ένταση ενώ την ώρα που λέχθηκε ότι "με τις τηλεοπτικές άδειες παίζεται ένα απίθανο παιχνίδι ισχύος και εξουσίας", άνοιξε ένα μεγάλο μαύρο πανό στην αίθουσα, από τεχνικούς της ιδιωτικής τηλεόρασης που αύριο απεργούν για το "μαύρο" που θα πέσει στα κανάλια με το διαγωνισμό των αδειών που έφερε η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις των δανειστών που θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υποστήριξε πως είναι βέβαιο ότι θα επιμείνουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, μέτρο που αν εισαχθεί θα αφορά με δεδομένο το μικρό μέγεθος του 98% των ελληνικών επιχειρήσεων, μόνο ελάχιστες μεγάλες εταιρείες. Το μέτρο αυτό πιθανότατα στοχεύει στη μείωση των εργαζομένων των ΔΕΚΟ που θα περάσουν στο νέο Υπερταμείο. Στα μέτρα ακόμη που θα επιχειρηθεί να εισαχθούν, είναι το lock out, η αλλαγή του εργατικού νόμου, ενώ στρατηγική επιδίωξη είναι η "αποκέντρωση" των συμβάσεων εργασίας έτσι ώστε από το καθεστώς της Εθνικής Γενικής Σ.Σ.Ε. να μεταβούμε τις συμβάσεις εργασίας κατά επιχείρηση.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, μίλησε για ένα "σύγχρονο ολοκληρωτισμό με δημοκρατικό μανδύα" και κάλεσε τους εργαζομένους να συμμετέχουν στην αυριανή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, στις 6μ.μ. και στη πορεία που θα ακολουθήσει.

Ο γ.γ. της ΓΣΕΕ κ. Νίκος Κιουτσούκης μίλησε για συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης του συνδικαλιστικού κινήματος, λέγοντας πως τα συνδικάτα και όχι τους συνδικαλιστές, χρηματοδοτούνται οι εργαζόμενοι και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός.