Skip to main content

GreenTree: Όσα πρέπει να μάθεις για το δέντρο της γειτονιάς σου

Μία ευρωπαϊκή καινοτομία από το τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ που δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα όλων όσοι έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο χρονών είναι το δέντρο που βλέπετε κάθε μέρα από το παράθυρο ή το μπαλκόνι της πολυκατοικίας σας; Σας έχει απασχολήσει ποτέ η κατάσταση της υγείας του και το ιστορικό του;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα υπόσχεται να δώσει το νέο λογισμικό GreenTree, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες του δήμου Θεσσαλονίκης να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία και δεδομένα που αφορούν το δέντρο της γειτονιάς τους, αλλά και τα δέντρα ολόκληρου του δήμου. Μέσω του ίδιου λογισμικού, οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνουν ηλεκτρονικά αίτημα ή ερώτημα προς το δήμο Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα του κάθε δέντρου.

Το λογισμικό, ένα από τα αποτελέσματα πολύμηνης έρευνας του Εργαστηρίου Δασοκομίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τις εταιρείες Τεχνοομοιόσταση και Υλωρική, παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Η δημιουργία του GreenTree εξυπηρετεί κυρίως τις υπηρεσίες του δήμου και θεωρείται, σύμφωνα με τον δασολόγο - περιβαλλοντολόγο στην Τεχνοομοιόσταση, Νίκο Γούναρη, πανευρωπαική καινοτομία, η οποία είναι χρήσιμη σε κάθε φορέα που σχετίζεται με τη διαχείρηση μεγάλων σε μεγεθος χωρικών μονάδων αστικού πρασίνου ή τεχνητών εν γένει φυτέυσεων.

Το λογισμικό αποτελείται από δύο επιμέρους εφαρμογές α)την εφαρμογή (app) GreenTree Client και β) το GreenTree Manager.

To GreenTree Client έχει αναπτυχθεί σε περιβάλλον android και θα χρησιμοποιείται για την καταγραφή των δεδομένων αστικού πρασίνου στον δήμο. Μέσω του app, καταγράφονται έως και 106 διαφορετικά στοιχεία για κάθε δέντρο, από τα οποία, ο απλός πολίτης για λόγους λειτουργικότητας, θα έχει πρόσβαση σε 23 εξ αυτών, ενώ οι πιστοποιημένοι χρήστες, οι οποίοι θα είναι κατά κύριο λόγο υπάλληλοι του δήμου, θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα. Ακόμη οι πιστοποιημένοι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό μεταβολής του κάθε δέντρου.

Σύμφωνα με τον δασολόγο της Τεχνοομοιόστασης, μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα περιλαμβάνονται στην εφαρμογή θα είναι ο αύξων αριθμός/αριθμός μητρώου, το γεωγραφικό στίγμα, η οδός/ο αριθμός/ο Τ.Κ., το φυτικό είδος, η συνολική κατάσταση της υγείας, η παρουσία των βανδαλισμών και φωτογραφική τεμκηρίωση.

Το Green Tree Manager είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του πρασίνου και την επικοινωνία των πολιτών με τον δήμο για θέματα που αφορούν το αστικό πράσινο. Όπως εξήγησε ο κ. Γούναρης, τα πρωτογενή δεδομένα του Client αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων, αναλύονται σε κεντρικό διακομιστή και μέσω του Manager, εξάγονται σε δευτερογενή δεδομένα.

"Το GreenTree είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αξιολόγηση της συνεισφοράς του αστικού πρασίνου στο δήμο, ενώ μπορεί να αποβεί και οικονομικά ευεργετικό καθώς σηματοδοτεί την δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να πρωτοπορίσουν, μέσω των ιδεών τους", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γούναρης.



Αφού δεν μπορούμε να αυξήσουμε το πράσινο της πόλης, ας το διαχειριστούμε καλύτερα

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011, με θέμα: “Δημιουργία ολοκληρωμένου προτύπου συστήματος για την κυβερνητική στη διαχείριση της αστικής δασοπονίας και την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή”.

Σκοπός της είναι η κατάρτιση καλών πρακτικών παρακολούθησης και διαχείρισης του αστικού πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης για την αξιολόγηση της απόδοσης και της βιωσιμότητάς του, καθώς και την πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών για τους κατάλληλους χειρισμούς, με στόχο την προσαρμογή της πόλης στην κλιματική αλλαγή.

Από την έρευνα προκύπτει ότι τα δέντρα του δήμου Θεσσαλονίκης είναι θύματα κακομεταχείρισης από τους πολίτες, είναι ακατάλληλα για της βιοκλιματικές συνθήκες της πόλης, ενώ η συνεχής κλάδευση και ο περιορισμένος χώρος στον οποίο βρίσκονται δεν τα βοηθούν να ευδοκιμήσουν.

"Αφού δεν μπορούμε να αυξήσουμε το πράσινο της πόλης, ας το διαχειριστούμε καλύτερα", ανέφερε στην ομιλία του ο καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Σπύρος Βούγιας, τονίζοντας ότι οι πόλεις είναι σαν την πλαστελίνη και μπορούν να μεταβληθούν.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την απογραφή, υπάρχουν 38.072 ζωντανά δέντρα, που ανήκουν σε πάνω από 75 διαφορετικά είδη, 1.257 νεκρά δέντρα και 2.746 κενές θέσεις. Υπολογίστηκε ότι η ποσότητα άνθρακα που έχει δεσμευτεί από τα δέντρα αυτά ξεπερνά τους 6.000 τόνους, ενώ η οικονομική τους αξία, που εκτιμήθηκε βάσει των δασοκομικών τους χαρακτηριστικών, ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Τα εννέα πιο κοινά δέντρα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι η Σοφόρα, η Ψευδακακία, το Σφενδάμι, το Λιγούστρο, το Πλατάνι, η Νεραντζιά, η Κελτίδα και η Υγράμβαρη.

Σύμφωνα με τον κ. Γούναρη, η Θεσσαλονίκη χρήζει μεγάλης ανάγκης των τεχνολογιών πληροφορικής στη διαχείριση της αστικής της βλάστησης και στην αξιολόγηση της συνεισφοράς της στη δέσμευση του άνθρακα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχουν ήδη πόλεiς του εξωτερικού οι οποίες έχουν θέσει σε εφαρμογή παρόμοιες τεχνολογίες, όπως το Σιάτλ, το Πόρτλαντ και η Νέα Υόρκη σις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μόντρεαλ του Καναδά και η Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Γούναρης, με την ολοκλήρωση της έρευνας καταρτίστηκαν:

  • Το ηλεκτρονικό μητρώο δέντροστοιχιών του δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Το λογισμικό (app) για τη διαχείριση Αστικού Πρασίνου και τη Διευκόλυνση Λήψης Αποφάσεων, το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του δήμου, αλλά και των πολιτών.
  • Ο Οδηγός Εφαρμογής Κριτηρίων και Δεικτών για την Παρακολούθηση Μονάδων Αστικού Πρασίνου και των Προτύπων Τεχνικών Προδιαγραφών Εκπόνησης Σχεδίων για την Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Δασοπονίας.
  • Το Στρατηγικό Σχέδιο για την Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής δασοπονίας και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.