Skip to main content

Γραπτή απάντηση θα στείλει ο Εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης στον Κοντονή

Πολιτική αναταραχή προκάλεσε η άρνηση του Έλληνα υπουργόυ να συμμετάσχει στο συνέδριο στο Ταλίν για τα Θύματα Ολοκληρωτικών και Αυταρχικών καθεστώτων.

Με γραπτή επιστολή πρόκειται να απαντήσει ο Εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης, Ούρμας Ρεϊνσάλου στον Σταύρο Κοντονή μετά την άρνηση του τελευταίου να συμμετάσχει στο επικείμενο Συνέδριο της 23ης Αυγούστου στο Ταλίν, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων.

Η άρνηση του Κοντονή να συμμετάσχει στο συνέδριο που πραγματοποιείται στις 23 Αυγούστου στην εσθονική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα Ολοκληρωτικών και Αυταρχικών Καθεστώτων έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ρεϊνσάλου ανέφερε ότι θια αποκριθεί στον Έλληνα υπουργό ενώ υπογράμμισε: «αντιμετωπίζουμε το σημαντικό καθήκον να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα και να αυξήσουμε την επαγρύπνηση επ' αυτών».

Ο Σταύρος Κοντονής δεν είναι ο μόνος που εξέφρασε την αντίθεση του στο συγκεκριμένο συνέδριο καθώς και η  Ευρωομάδα της Αριστεράς κάλεσε την εσθονική προεδρία να ακυρώσει τη διυπουργική σύνοδο με θέμα την «κληρονομιά που άφησαν στον 21ο αιώνα τα εγκλήματα από Κομμουνιστικά Καθεστώτα» και ζήτησε παράλληλα από «τους υπουργούς Δικαιοσύνης των κρατών-μελών της ΕΕ, και ειδικά εκείνους που υπηρετούν και προωθούν προοδευτικές πολιτικές, να μποϋκοτάρουν αυτή την διοργάνωση, όπως ήδη έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση».

Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εκπρόσωπος του εσθονικού υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε προς το Euractiv ότι «μόνο στην Εσθονία, υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες θύματα από το σταλινικό καθεστώς ακόμα και μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». «Το συνέδριο που λαμβάνει χώρα στις 23 Αυγούστου θα διερευνήσει την κληρονομιά που άφησαν πίσω τους τα εγκλήματα που διέπραξαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα», εξηγεί. «Αυτή υπήρξε η εμπειρία της Εσθονίας που μοιράστηκαν και οι υπόλοιπες βαλτικές χώρες όπως και μερικές ακόμα Ανατολικές χώρες. Από την οπτική της Εσθονίας, η περίοδος αυτή έληξε μόλις πριν από 26 χρόνια», συμπληρώνει.