Skip to main content

Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών σχεδιάζει η κυβέρνηση

Θα δημιουργηθούν ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες 12 πρωτεύουσες Περιφερειών και θα ακολουθήσει, τους επόμενους μήνες, η ανάπτυξη του δικτύου στο σύνολο των πόλεων

Στη δημιουργία δικτύου 120 Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ), με τις αρμοδιότητες ολοκληρωμένης ενημέρωσης των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ), αποφάσισε να προχωρήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίασή του αναφέρθηκε ότι το αυξημένο πλήθος των ΓΕΥΔ σε σχέση με τα ΚΕΥΔ (30 σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους Νόμο) θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλη τη χώρα.

Τα 30 από τα 120 ΓΕΥΔ θα αποτελέσουν τη βάση δημιουργίας των ΚΕΥΔ, δημιουργώντας ένα δίκτυο που θα καλύπτει όλη τη χώρα, με κεντρικούς κόμβους τα ΚΕΥΔ και απολήξεις τα ΓΕΥΔ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ΓΕΥΔ θα εκκινήσουν εξυπηρετώντας άμεσα τον πολίτη, εστιάζοντας στην ενημέρωση (Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, πλειστηριασμοί, πώληση δανείων σε funds, Νόμος Κατσέλη, Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών κοκ) και την παροχή συμβουλών, σε διάδραση με την Κεντρική Υπηρεσία ΕΓΔΙΧ (Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους).

Τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργηθεί το πρώτο πιλοτικό ΓΕΥΔ, στις εγκαταστάσεις της ΕΓΔΙΧ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δύο ακόμα ΓΕΥΔ, στο κέντρο Αθήνας και Πειραιά.

Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες 12 πρωτεύουσες Περιφερειών και θα ακολουθήσει, τους επόμενους μήνες, η ανάπτυξη του δικτύου στο σύνολο των πόλεων της χώρας.

Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, τα ΓΕΥΔ θα συστεγάζονται με δημόσιες υπηρεσίες αιχμής που εξυπηρετούν πολίτες, ώστε να αξιοποιηθούν πιθανές συνέργειες. Θα αξιοποιηθούν λειτουργικοί εξοπλισμένοι χώροι, σε Δήμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπου η πρόσβαση των πολιτών είναι εύκολη. Θα στελεχωθούν με δημοσίους υπαλλήλους (άρα δεν θα υπάρξει ζήτημα πρόσληψης ή επιβάρυνσης του προϋπολογισμού), που θα επιμορφωθούν και θα υποστηρίζονται από τα τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΕΓΔΙΧ.

Τα Γραφεία αυτά θα αναπτυχθούν σε 50 πόλεις, 25 νησιά και 45 μεγάλους Δήμους της χώρας στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό, καλύπτοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 90% του πληθυσμού.

Το πρώτο Γραφείο θα ανοίξει εντός του Φεβρουαρίου, ενώ σε επόμενο στάδιο, 30 από τα 120 Γραφεία θα αναβαθμιστούν σε Κέντρα.
Τα Γραφεία και τα Κέντρα θα παρέχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση και συμβουλευτική σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες, οι οποίοι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ως ιδιώτες και τις 500 χιλιάδες ως επιχειρήσεις, για το πώς αυτοί θα μπορούν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα της υπερχρέωσης.

Δωρεάν νομική υποστήριξη δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, επεσήμανε ότι θα υπάρξει μέριμνα και θα διασφαλιστεί με νομοθετική πρόβλεψη η αναμόρφωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου (3226/2004) για τη νομική βοήθεια σε δικαστικό και εξωδικαστικό επίπεδο σε πολίτες χαμηλής εισοδηματικής κατάστασης που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δικαστικά και εξωδικαστικά έξοδα.

Στόχος της μεταρρύθμισης του θεσμού της νομικής βοήθειας είναι:

1.    Να διευρύνει το αντικείμενο της παρεχόμενης υπηρεσίας εξασφαλίζοντας νομική βοήθεια σε περισσότερες διαδικασίες
2.    Να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούμενων προσώπων προσαρμόζοντας τα προβλεπόμενα οικονομικά κριτήρια στην παρούσα συγκυρία της κρίσης
3.    Να αναβαθμίσει ποιοτικά την παρεχόμενη υπηρεσία διασφαλίζοντας τη συμμετοχή καταρτισμένων ανά αντικείμενο δικηγόρων.

Ειδικά για το πρόβλημα της υπερχρέωσης θα διασφαλίζεται θεσμικά η παροχή νομικής βοήθειας και στα ΚΕΥΔ, γεγονός που θα αξιοποιεί τη διασπορά του κοινωνικά επικουρικού αυτού θεσμού σε τοπικό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο κ. Κοντονής  επεσήμανε ότι σε αντίθεση με όσα συχνά, χωρίς βάση αλήθειας, επαναλαμβάνονται στη δημόσια σφαίρα, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ούτε έγινε ούτε γίνεται ούτε θα γίνει το 2017, οπότε όλα όσα ενίοτε αναπαράγονται ανεύθυνα από ΜΜΕ και πολιτικές δυνάμεις, αποτελούν ψεύδη που με σκοπιμότητα επιχειρούν την παραπλάνηση των πολιτών.