Skip to main content

Γόνιμο διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς θέλει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών

Για ένα γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς, τον οποίο και επιδιώκει, κάνει λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στη σύσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά την ενημέρωση των συντακτών, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής και τις οποίες ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στη σύσκεψη των αρχηγών.

Η κ. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος έδωσε λεπτομέριες σχετικά με την κίνηση του βέτο που προτίθεται η κυβέρνηση να ασκήσει στα ευρωπαϊκά όργανα, με αφορμή τη στάση ορισμένων χωρών.  «Προφανώς δεν είναι καλή επιλογή να μπλοκάρει η Ελλάδα αποφάσεις επιβαρύνοντας ολόκληρη την Ευρώπη και, μαζί, τις χώρες που κρατούν θετική στάση απέναντί μας», τόνισε.

Το βέτο θα ασκηθεί σε βάρος χωρών που έχουν «χτυπήσει» την Ελλάδα με το ζήτημα των προσφύγων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αποφάσεις που αφορούν π.χ. το ΕΣΠΑ αυτών των χωρών ή άλλης μορφής οικονομικά ζητήματα. Δεδομένου ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει συζήτηση για μείωση κονδυλίων σε χώρες που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ακυρώνοντας και υπονομεύοντας αποφάσεις της ΕΕ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η κ. Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι η χώρα δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί “σκέψεις” από διπλωμάτες για το πώς θα μπορούσε να εμπλακεί το Συμβούλιο.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξηγήσει επαρκώς γιατί εμμένει σε θέσεις που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση συνεχίζει να υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να θέλει την εφαρμογή της συμφωνίας με τον λαό όρθιο.

«Σε αυτήν την πορεία επιλέγουμε να κινηθούμε με τον λαό όρθιο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην αξιολόγηση, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη αρκετές υποχωρήσεις.

Σχετικά με το ασφαλιστικό η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι οι θεσμοί έχουν δεχτεί την κυβερνητική πρόταση, «στη δομή της οποίας συμφωνούν άπαντες». Εκτίμησε ότι εξετάζονται ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες και πως η διαπραγμάτευση έχει φτάσει κοντά στο όριό της.

Για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και συνταγματικής αναθεώρησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι είναι ένα θέμα που δεν θα αργήσει, αλλά θα πρέπει αυτή η συζήτηση να ανοίξει σε ένα άλλο περιβάλλον και αφού έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.