Skip to main content

Goldman Sachs: Ετοιμάζεται «αμερικανική» απόβαση στην Ελλάδα

Πληροφορούμαστε ότι στην ελληνική πρωτεύουσα θα έρθει ολόκληρο κλιμάκιο στελεχών της Goldman Sachs, κάτι που δεν συνηθίζεται.

Κανονική απόβαση στην Αθήνα ετοιμάζει για τα τέλη του μηνός η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs. Πληροφορούμαστε ότι στην ελληνική πρωτεύουσα θα έρθει ολόκληρο κλιμάκιο στελεχών της, κάτι που όπως επισημαίνεται απ' όσους έχουν γνώση της αγοράς, δεν συνηθίζεται. Ο λόγος της αναβαθμισμένης παρουσίας; Οι πολλές συναντήσεις, που έχουν ήδη κλεισθεί. Με υπουργούς, τραπεζίτες και επιχειρηματίες. Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι εκκρεμεί και ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, να σημειώσουμε εδώ ότι η Goldman Sachs λειτουργεί ως άτυπος σύμβουλος της κυβέρνησης σε πολλά projects, αλλά και σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Τουλάχιστον αυτό έχει γραφτεί κατά καιρούς στον ελληνικό Τύπο, χωρίς να έχει διαψευσθεί ούτε καν από κυβερνητικής πλευράς. Κι όπως είναι φυσικό, προκαλεί εντύπωση, από τη στιγμή που είναι τοις πάσι γνωστό τι άποψη υπήρχε στο σημερινό κυβερνόν κόμμα, για την συγκεκριμένη αμερικανική τράπεζα, όταν ακόμα βρίσκονταν στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι σε αυτή τη φάση, μάλλον «κάτι» ετοιμάζεται ενόψει των συνεδριάσεων της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για το QE και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα. Και βεβαίως, ενόψει της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.