Skip to main content

Goldair: Έτοιμα να σφυρίξουν τα τρένα της Rail Cargo Logistics

H Rail Cargo Logistics Goldair έχει ανακηρυχτεί προσωρινός ανάδοχος, μαζί με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για το εμπορευματικό στο Θριάσιο Πεδίο

Mέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η Rail Cargo Logistics Goldair, μεικτή εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών του ομίλου Goldair και των Αυστριακών Σιδηροδρόμων, θα γίνει η δεύτερη εταιρεία, που θα μπει αυτόνομα, με δικές της μηχανές και προσωπικό, στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές σπάζοντας το μέχρι σήμερα κρατικό μονοπώλιο.

Την ανωτέρω πρόβλεψη έκανε από τη Θεσσαλονίκη ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair κ. Κ. Καλλίνικος τονίζοντας ότι η βόρεια Ελλάδα στις σιδηροδρομικές μεταφορές με τη Rail Cargo Logistics έχει το 90%. Η συγκεκριμένη εταιρεία, με μισθωμένο τροχαίο κρατικό υλικό, πραγματοποιεί μεταφορές εμπορευμάτων από την Κεντρική Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη.

Γενικότερα στις μεταφορές με τη Goldair Cargo η βόρεια Ελλάδα έχει το 20% ενώ στη Θεσσαλονίκη η Goldair είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών μεταφοράς και logistics. Mε την Goldair Handling, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχει το 70%-75% στην επίγεια εξυπηρέτηση και ευρύτερα στη βόρειο Ελλάδα, το 10%-12% στο handling.

«Έχουμε εξασφαλίσει την άδεια έλξης με την Πιστοποίηση Τύπου Α, αναμένουμε την Πιστοποίηση Τύπου Β που αφορά προσωπικό και μηχανήματα και την επομένη αρχίζουμε δρομολόγια, με δύο ηλεκτροκίνητες μηχανές και δύο ντηζελοκίνητες που έχουμε μισθώσει από τους κρατικούς σιδηροδρόμους» είπε ο κ. Καλλίνικος.

H Goldair Cargo, που έχει ανακηρυχτεί προσωρινός ανάδοχος, μαζί με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για το εμπορευματικό στο Θριάσιο Πεδίο, μελλοντικά και αφού εξασφαλίσει μεγάλους πελάτες, σε συνεργασία ενδεχομένως και με την Cosco, θα επεκτείνει το σιδηροδρομικό μεταφορικό έργο μέχρι το Θριάσιο.

Σε ότι αφορά τον διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ για το Θριάσιο, ένα εμπορευματικό κέντρο στο οποίο σε διάστημα 10ετίας θα επενδυθούν 180 εκατ ευρώ, Gorldair Cargo και ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχουν ανακηρυχθεί προσωρινοί ανάδοχοι του έργου.  Για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και την κύρωση της από τη Βουλή, θα πρέπει προηγουμένως να αναδειχθεί ανεξάρτητος μηχανικός για την επίβλεψη του έργου και να περάσει το κείμενο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στη συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Καλλίνικος μίλησε και για το «όνειρό» του, που είναι σύνδεση της Ελλάδας με τη Δυτική Ευρώπη με σιδηροδρομική γραμμή που θα μεταφέρει όχι φορτία αλλά έμφορτα φορτηγά.

Ο Όμιλος επενδύει στις συνδυασμένες μεταφορές, τομέας του οποίου η ανάπτυξη στηρίζεται τόσο στην ολοκλήρωση επενδύσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στα λιμάνια και στη δημιουργία μεγάλων εμπορευματικών κέντρων. Στο πλαίσιο αυτό, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, υποστήριξε ο κ. Καλλίνικος, θα δώσει ώθηση και στην εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη δημιουργία ενός μεγάλου logistics center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, στη Θεσσαλονίκη.

Η Goldair Cargo, έχει προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα στις συνδυασμένες μεταφορές με εγκαταστάσεις στη Σίνδο που μπορούν την ημέρα να εξυπηρετούν 25 βαγόνια τετραξονικά ή 50 δυαξονικά.

Goldair Handling:

Στην επίγεια εξυπηρέτηση έως το τέλος του 2016, η Goldair Handling αναμένεται να εξυπηρετήσει πάνω από 130.000 πτήσεις, 28 εκατ επιβάτες και 49.000 τόνους εμπορευμάτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο.

Το 2016 η Goldair Handling θα έχει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 7%, του ΕΒΙΤDA σε 3%, ενώ πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 2 εκατ ευρώ, εξυπηρέτησε συνολικά 6,2% περισσότερες πτήσεις , αύξησε κατά 2,1% το μερίδιο αγοράς  και αύξησε κατά 8,1% τις θέσεις εργασίας φτάνοντας τους 2.626 υπαλλήλους.

Σχετικά με την ανάληψη των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport, o κ. Καλλίνικος είπε ότι θα υπάρξει αύξηση του κόστους για τις συνεργαζόμενες εταιρείες η οποία προσδοκά ότι θα καλυφθεί από την αύξηση της κίνησης.



Διεθνεις Μεταφορές και Logistics:

Η Godlair Cargo το 2016 πέτυχε αύξηση του μεταφερόμενου φορτίου κατά 8% με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 6%, παρά το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε από τους δύο αποκλεισμούς της Ειδομένης. Το 2016 η εταιρεία αύξησε το προσωπικό της κατά 5%.

Goldair και Τουρισμός:

Η Goldair αντιπροσωπεύει πάνω από 25 ξένες αεροπορικές εταιρείες  ενώ με την Goldair Tourism ενισχύει την θέση της στον τομέα του Corporate Travel & Marine.

To 2016, ήταν μία απο τις πιο αποδοτικές χρονιές για το συνεδριακό τμήμα της Goldair Tourism, με την  Goldair Congress.