Skip to main content

Γλυτώνει την επιβολή φόρου η AirBnb; Αμφιβολίες για τη διάταξη νόμου

Η συγκεκριμένη διάταξη ψηφίσθηκε μετά από τις πολλές διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων,

Σοβαρές αμφιβολίες για τη διάταξη νόμου που ψήφισε η Βουλή τον Δεκέμβριο και προβλέπει την επιβολή φόρου στις μισθώσεις τύπου AirBnB, σε ιδιώτες που νοικιάζουν ως και μέχρι δύο ακίνητα εκφράζονται πλέον και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη διάταξη ψηφίσθηκε μετά από τις πολλές διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσων κάνουν μισθώσεις αυτού του είδους.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι εξαιτίας αυτών των αμφιβολιών η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην σύνταξη του αρχείου όσων κάνουν βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου που είχε ψηφίσει τον Δεκέμβριο. Το αρχείο αυτό θα έπρεπε να δημιουργηθεί με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης την οποία θα συνυπέγραφε και το υπουργείο των Οικονομικών. Αυτό το αρχείο (Πλατφόρμα) θα δίνει την δυνατότητα –με τον αύξοντα αριθμό που θα εχει κάθε φυσικό πρόσωπο– να διασταυρώνονται τα στοιχεία των μισθώσεων και των εισοδημάτων που αντλούνται απο αυτές. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει φτιαχτεί, με αποτέλεσμα όλο το εγχείρημα να βρίσκεται «στον αέρα».

Το γεγονός προκαλεί την μεγάλη αντίδραση των ξενοδόχων, για το ποιος θα πληρώσει το 2017 ενα ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ που οι δανειστές ζητούν και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα αντλήσει απο το τέλος διανυκτέρευσης. Οι ξενοδόχοι θέλουν ένα μέρος του τουλάχιστον να προέλθει απο την λεγόμενη «σκιώδη φιλοξενία». Χωρίς την πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών, όμως, τελικώς τον λογαριασμό θα πληρώσουν μόνο οι ξενοδόχοι.