Skip to main content

Γλυκιά η γεύση των φετινών Χριστουγέννων για τα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης

Οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και οικογενειακά τραπέζια τόνωσαν τις πωλήσεις, με τις τούρτες να κερδίζουν έδαφος κοντά σε μελομακάρονα-κουραμπιέδες

Πιο γλυκές αποδεικνύονται οι φετινές γιορτές για τα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης σε σχέση με πέρυσι που ο κόσμος έμεινε σπίτι και έφτιαξε κατά κύριο λόγο μόνος τα γλυκά του. Η επιστροφή στις παλιές γλυκές συνήθειες είναι χαρακτηριστική, καθώς, παρότι η πανδημία δεν τελείωσε, οι κοινωνικές μας συναναστροφές αυξήθηκαν. Φέτος η ανάγκη για εξορμήσεις, αλλά και οι επισκέψεις στα σπίτια φίλων ή στην οικογένεια, την οποία πέρυσι κρατήσαμε σε απόσταση, έδωσαν μια τόνωση στις πωλήσεις, με τις τούρτες μάλιστα να κερδίζουν έδαφος, δίπλα στην πρωτοκαθεδρία των κουραμπιέδων και των μελομακάρονων.

Είναι δε ενδεικτικό, όπως λέει στη Voria ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος, πως, ενώ πέρυσι τα ζαχαροπλαστεία της πόλης είχαν μια κίνηση την προπαραμονή και την παραμονή των Χριστουγέννων, φέτος υπήρξε έντονη κινητικότητα και ανήμερα.  Παράλληλα όμως, και παρόλο που η λιανική πήγε καλά, έλειψαν οι μεγάλες εταιρικές εορταστικές συγκεντρώσεις και τα εταιρικά χριστουγεννιάτικα πάρτι, που άλλες χρονιές έδιναν μια σημαντική τονωτική ένεση στους ζαχαροπλάστες.

«Σε γενικές γραμμές το πρόσημο είναι θετικό. Ο κόσμος είχε φέτος τη διάθεση να περάσει εορταστικά. Βγήκε από το σπίτι, επισκέφθηκε φίλους. Πέρυσι δεν θα έπαιρνε μια τούρτα για την οικογένειά του, θα έπαιρνε μερικές πάστες και θα έφτιαχνε τα δικά του γλυκά. Φέτος πήρε την τούρτα του και πήγε στα εορταστικά τραπέζια, ενώ δεν είχε και τόσο χρόνο να φτιάξει μελομακάρονα και κουραμπιέδες όπως πέρυσι, αφού δεν χρειάστηκε να περιοριστεί στην κουζίνα του και είχε άλλες ευκαιρίες για διασκέδαση» εξηγεί ο Μάριος Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως οι Θεσσαλονικείς επισκέφθηκαν τα ζαχαροπλαστεία και ευχαριστήθηκαν τα γλυκά τους. Τονίζει πάντως, υπό την ιδιότητά του και ως α’ αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας, πως οι πόλεις είχαν περισσότερη δουλειά από ότι η επαρχία, αφού μπορεί ο κόσμος να έκανε μικρές αποδράσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα όχι όμως για να επισκεφθεί φίλους.

Προβληματισμός για το νέο έτος

Όσο για την Πρωτοχρονιά μεγάλη κινητικότητα δείχνουν οι βασιλόπιτες, καθώς είναι ένα έθιμο που δεν λείπει από κανένα σπίτι και ακολουθείται σε κάθε περίπτωση. Εκείνο που απασχολεί τους ζαχαροπλάστες, σύμφωνα με τον Μάριο Παπαδόπουλο, είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα με την είσοδο του νέου έτους κι αν όλες αυτές οι κοπές της βασιλόπιτας σε εταιρείες και φορείς, που τα προηγούμενα χρόνια τροφοδοτούσαν τα ζαχαροπλαστεία μέχρι και τον Φεβρουάριο, θα πραγματοποιηθούν υπό τη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και με τα νέα μέτρα, τι θα ισχύσει από το νέο έτος και πώς θα επηρεάσει την κοινωνική μας ζωή» τονίζει ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών της Θεσσαλονίκης.