Skip to main content

Γκιουλέν: Δεν υποκίνησα το πραξικόπημα

O Τούρκος ιεροκήρυκας αρνείται πως υποκίνησε το πραξικόπημα και θέτει τη Δύση προ των ευθυνών της

H περίπτωση Γκιουλέν αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ. Τελευταία στο Αμβούργο, στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του G20, ο τούρκος πρόεδρος έθιξε και πάλι το θέμα στον αμερικανό ομόλογό του ζητώντας του να απελάσει τον ορκισμένο εχθρό του, τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει από το 1999 αυτοεξόριστος στα όρη Πόκονο της Πενσυλβανία. Τον κατηγορεί ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Ευθύνες από τη Δύση

Ο Γκιουλέν ωστόσο το αρνείται. «Ουδέποτε υποστήριξα πραξικόπημα ή εξέγερση» δήλωσε σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Νομίζω ότι κάθε αλλαγή θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα εκλογών, εφόσον βεβαίως απαιτείται. Είναι σημαντικός ο σεβασμός στη δημοκρατία». Ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας καταδικάζει τη συσσώρευση εξουσιών στα χέρια του Ερντογάν και τον παραλληλίζει με δικτάτορα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την κατηγορία ότι ανήκουν στο Κίνημα Γκιουλέν, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει μέχρι σήμερα 50.000 ανθρώπους και έχουν απολύσει ή έχουν θέση σε διαθεσιμότητα γύρω στους 150.000 εργαζόμενους στο δημόσιο, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία και το στρατό.

Ο Γκιουλέν θέτει τη Δύση προ των ευθυνών της. «Ίσως να σταματήσει να κάνει αυτά που κάνει αλλά χρειάζεται κάποια ισχυρή φωνή από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις Βρυξέλλες να του πει ότι όσα κάνεις είναι λάθος, το σύστημα δικαιοσύνης σου δεν  λειτουργεί, ίσως να αλλάξει άποψη για να παραμείνει στην εξουσία. Αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί».

«Θα συναντήσω το Θεό και τους προφήτες»

Οι τουρκικές αρχές δικαιολόγησαν το αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία ισχυριζόμενες ότι έχει πρόθεσει να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ για να διαφύγει στον Καναδά. Ο ίδιος πάντως το αρνείται. «Αλλά από την άλλη πλευρά, εάν οι ΗΠΑ θεωρήσουν σκόπιμο να με απελάσουν, θα φύγω. Κι αν με σκοτώσουν εκεί που θα πάω, θέλω να συναντήσω τον Θεό και τους προφήτες, να ενωθώ με το Θεό». Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι παρά το ότι ο Ερντογάν εμμένει από καιρό στο αίτημα έκδοσης, δεν έχει δώσει απαραίτητα στοιχεία που να στηρίζουν τις κατηγορίες και να δικαιολογούν απόφαση για έκδοση.  Επίσημη αντίδραση από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει εκδοθεί.

Ο παλαιός στενός σύμμαχος του τούρκου προέδρου επαινεί την τουρκική αντιπολίτευση και υποστηρίζει ότι κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης του Ερντογάν από την εξουσία πρέπει να γίνει με ειρηνικές διαδηλώσεις και εκλογές. Οι εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του τονίζουν ότι το παγκόσμιο Κίνημα Γκιουλέν, γνωστό ως Hizmet, στα τουρκικά «προσφέρω», έχει στόχο την εξάπλωση ενός μετριοπαθούς Ισλάμ που αποδέχεται την ελεύθερη αγορά και τον διαθρησκευτικό διάλογο με παιδεία ευρωπαϊκού τύπου.

Reuters / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle