Skip to main content

Γκιουλέν: Εάν αποδειχθεί έστω το 10% των κατηγοριών θα γυρίσω

Η Τουρκία ζητεί από τις ΗΠΑ την έκδοσή του, απειλώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι σχέσεις των δύο χωρών θα υποστούν ανεπανόρθωτο πλήγμα

Τη δέσμευσή του να επιστρέψει στην Τουρκία και να αντιμετωπίσει την τουρκική Δικαιοσύνη, εάν αποδειχθεί έστω και το 10% όσων κατηγοριών του προσάπτονται, εξέφρασε ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, από την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου διαμένει μόνιμα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του AKP, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατονομάζουν τον κ. Γκιουλέν ως τον «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, θέση στην οποία συμφωνούν και τα κεμαλικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος αρνείται κάθε σχέση και τονίζει ότι καταδίκασε το πραξικόπημα. Η Τουρκία ζητεί από τις ΗΠΑ την έκδοση του κ. Γκιουλέν, απειλώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι σχέσεις των δύο χωρών θα υποστούν ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Ο Τούρκος ισλαμιστής ιεροκήρυκας, επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου Χιζμέτ (Υπηρεσία), είχε κατηγορηθεί από τις κεμαλικές αρχές της Τουρκίας, στα τέλη της δεκαετίας του '90, ως υπονομευτής του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και έκτοτε δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στη χώρα του, παρά το γεγονός ότι από το 2002 έως το 2013 βρισκόταν σε άτυπη συμμαχία με την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του AKP υπό τον τότε πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.