Skip to main content

Γκάμπριελ: Πρέπει να σταματήσουμε να περιφρουρούμε τους άλλους

Ο Τραμπ είναι ένας εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος σε σημαντικά θέματα δεν εναρμονίζεται πλέον με μας στην Ευρώπη, είπε ο Γκάμπριελ.

"Βιώνουμε έναν ηγέτη των ΗΠΑ, ο οποίος απομακρύνεται διαρκώς από τα ιδεώδη του δυτικού κόσμου" είπε σε συνέντευξή του στο δεύτερο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Zίγκμαρ Γκάμπριελ. "Η Δύση έγινε κατά ένα μέρος μικρότερη τις τελευταίες μέρες. Οι 7 μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες θα μπορούσαν να είχαν υποστηρίξει τις βασικές αρχές του δυτικού κόσμου, όχι με την γεωγραφική του σημασία, αλλά υπό την έννοια των κοινωνικών ιδεωδών όπως είναι η δημοκρατία, η ελευθερία της γνώμης, αλλά κυρίως την ισχύος του διεθνούς δικαίου και όχι του δικαίου του ισχυροτέρου", πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος σε σημαντικά θέματα δεν εναρμονίζεται πλέον με μας στην Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει τώρα να υπεραμυνθεί των ιδεωδών του δυτικού κόσμου και γι' αυτό η Γερμανία πρέπει να συμβάλει, ώστε να καταστεί ισχυρότερη. Iδίως, πρέπει να σταματήσουμε να περιφρονούμε τους άλλους και να τους δασκαλεύουμε. Το κάναμε τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά", τόνισε.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πρόσθεσε ότι "υπάρχουν αρκετοί λόγοι, ώστε να είναι κανείς υπερήφανος για την Ευρώπη: πουθενά στον κόσμο δεν ζουν πιο δημοκρατικά, πιο ελεύθερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα πουθενά στον κόσμο". Η Γερμανία θα πρέπει να βοηθήσει τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες, ώστε να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, κάτι που είναι προς το συμφέρον και της ίδιας.