Skip to main content

Γκάμπριελ: Απειλή για την παγκόσμια ειρήνη η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που έχουν εκτροχιαστεί εντελώς, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα συνιστά την πιο σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Bild και δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας. 

«Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που έχουν εκτροχιαστεί εντελώς, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Αν η Βόρεια Κορέα καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κι άλλες χώρες θα τη μιμηθούν. Μόνο οι ΗΠΑ και η Ρωσία μαζί μπορούν να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. Αν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα δεν καταφέρουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους ξανά, τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε έναν επικίνδυνο, χαοτικό κόσμο γεμάτο πυρηνικά όπλα», προειδοποίησε ο Γκάμπριελ.

Για τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, η δημοκρατική παγκόσμια τάξη «βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο». «Οι ΗΠΑ, που ήταν ο εγγυητής των φιλελεύθερων αξιών, τις έχει ήδη αποχαιρετίσει», έκρινε ο Γκάμπριελ. Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας κούρσας εξοπλισμών εξαιτίας της εντεινόμενης δυσπιστίας στη διεθνή αρένα. Η Γερμανία οφείλει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο ως διεθνής διαμεσολαβητής, πρόσθεσε ο απερχόμενος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.